Lepota se začne od znotraj, mladost pa predvsem - z zdravo prehrano. S tem kolagenskim napitkom, ki ga obožujeta zvezdnici Salma Hayek in Halle Berry, imamo lahko oboje!
Kadar govorimo o lepotnih receptih, ki blagodejno vplivajo na videz našega telesa in kože, sploh če na njih prisegajo zvezdnice, vemo, da bomo za njihove skrivnosti morali poseči globlje v denarnico. A zvezdnice, kot so Salma Hayek, Elle MacPherson, Gwyneth Paltrow, prisegajo na sestavino, ki je stoletja veljala za skromno hrano.
Danes to skromno sestavino obravnavamo kot "zlati eliksir", ki je odgovoren za zdravje kože, prebave in sklepov in je temelj naših kosti. Prav ta kolagenska mešanica pa je pomirjujoča in obnovitvena možnost za tiste, ki želijo ozdraviti svojo prebavo. Želatina, bogata s kolagenom, ki se med kuhanjem sprosti iz kosti, pomaga v boju proti vnetjem, hkrati pa obnavlja prebavo, pravijo strokovnjaki.
Ne spreglejte:
- Je zeliščni čaj novi zeleni eliksir? Tu so najboljši zeliščni čaji za kurjenje maščob, s katerimi bomo enostavno shujšali
- Osvežite se s sočnim sadjem: Češnje so bogate z zdravilnimi lastnostmi in so celo odlično sredstvo, ki nam lahko pomaga pri lepi koži
- Če želite shujšati, večerjo jejte ob tej uri: Znanost razkriva idealen časovni okvir za večerjo
Salma Hayek je morda ena najlepših igralk našega časa, vendar se zagotovo ne podreja nekaterim hollywoodskim telesnim idealom. Drži se starega pregovora, ki pravi, da "dobra juha oživlja mrtve." Ta latinskoameriški pregovor se morda sliši pretirano, a če zvezdniki, kot je igralka in producentka Salma Hayek, prisegajo na kostno juho, mora v njem zagotovo biti nekaj resnice.
Salma Hayek je v nedavnem intervjuju osvetlila pogost napačen pogled, ki ga je opazila v današnji družbi, in razkrila: "Mislim, da se ljudje bojijo maščobe, maščoba pa je vaša prijateljica".
Lepotica je znana po svojih čutnih oblinah in s ponosom je povedala, da sprejema 'dobro maščobo', ki jo dobi s kostno juho, ta pa ohranja zdravje njenega telesa.
Kostna osnova je juha, ki je kuhana iz govejih, ribjih ali piščančjih kosti in deluje protivnetno ter izboljšuje imuniteto. A svetovno znane zvezdnice kostno juho obožujejo iz več razlogov: kostna juha je bogata s kolagenom, zato krepi lase in nohte ter izboljšuje elastičnost kože.
Kostna juha je narejena tako, da se kosti govedine, piščanca ali ribe kuhajo dlje časa, pogosto več kot 24 ur. Ta proces dušenja naj bi sproščal spojine, kot je kolagen, beljakovina, ki je odgovorna za napeto in privzdignjeno kožo.
View this post on Instagram
Salma Hayek pa ni edina, ki je že spoznala blagodejne učinke kostne juhe in kolagena.
"Z vami želim deliti eno od skrivnih orožij v boju proti znakom staranja, ki mi je pomagalo, da se počutim in izgledam mlajše. Vedno pogosteje izbiram kostno juho, je povedala igralka Halle Berry, ki zaužije skodelico na dan. "Polna je želatine, maščobe in kostnega mozga in mislim, da je dobra za mladost. Dobre maščobe so ključne. Pomaga pri regeneraciji tkiv, kože, las in nohtov, poln je kolagena. Pomaga mi, da se izognem botoksu, "je povedala znana igralka.
View this post on Instagram
Kostno juho je uživala tudi Kourtney Kardashian, ki je juho med drugim uporabljala tudi za hujšanje: uživala ga je v obdobjih posta in poudarila, da ji daje energijo. Strokovnjaki se strinjajo, da je kostna juha vredna hollywoodske histerije. Redno pitje juhe lahko pomaga "spodbujati zdravo celovitost črevesja, hkrati pa zmanjšuje prepustnost in vnetja. Strokovnjaki trdijo, da lahko vsebnost kolagena pripomore k koži brez gub, saj poveča proizvodnjo elastina in drugih spojin, ki so odgovorne za tonus, teksturo in videz kože.
Poleg prebave in mladostne kože kostna juha pomaga izboljšati bolečine v sklepih, lajša alergije in preobčutljivost na hrano, krepi imunski sistem in zmanjšuje celulit.
Kako pripraviti podlago za juho?
Sestavine (za približno 4 litre):
- 1 šop mlade čebule, samo zelene, grobo sesekljane
- 2 po dolžini narezana korenja
- 2 stebli zelene prerezana po dolžini
- 2 žlici nepasteriziranega jabolčnega kisa
- 1 šopek peteršilja
- 10 vejic timijana
- 1 steblo rožmarina (neobvezno)
- 8 zrn črnega popra
- 4 litre vode
- 1 kg kosti ali 3 žlice bele miso paste za vegetarijansko juho na 4 litre vode
Priprava:
V večji lonec damo zelenjavo, kis, začimbe in poper, dodamo vodo in kuhamo do vretja. Ogenj zmanjšamo na minimum, dodamo kosti ali miso pasto za vegetarijansko različico in pustimo, da počasi vre. Občasno odstranite odvečno maščobo ali umazanijo s površine.
Vegetarijansko kuhajte 1 uro, ribe 8-12 ur, piščanca 12-24 ur in goveje meso 24-48 ur.
Ko je kuhano, ga precedimo skozi gosto cedilo z velikim filtrom za kavo. Če je vaša podlaga precej mastna, jo lahko čez noč pustite v hladilniku, da se odvečna maščoba zlahka odstrani s površine. Ohlajeno bo videti želatinasto, ko pa se ponovno segreje, bo postalo tekoče.
Tako pripravljeno osnovo lahko hranite v hladilniku do 5 dni ali pa jo zamrznete v manjših posodah in v zamrzovalniku hranite do 3 mesece.
View this post on Instagram
Fotografije: Profimedia, Instagram/@salmahayek