Pozabite na prosojno tkanino, ni bolj razgaljenega trenda od tega, ki ga letos vidimo povsod

Izvor in razvoj budoar stila, estetike čipk, spodnjega perila in prosojnih spodnjih hlačk, ki je danes priljubljena med modnimi navdušenkami in zvezdnicami po vsem svetu.

Pozabite na prosojno tkanino, ni bolj razgaljenega trenda od tega, ki ga letos vidimo povsod - Foto: Profimedia

V zadnjem času se veliko govori o trendu budoarja, zlasti v svetu mode, ki ciklično rada obnavlja in v sodobnem slogu reinterpretira estetiko preteklosti, za katero se iz nekega razloga zdi, da je nenadoma spet v modi. Zato ne preseneča, da je zdaj na vrsti budoar. Na primer. Ste si ogledali najnovejšo modno revijo Gucci Cosmogonie? Ali pa nekateri videzi, ki jih je v zadnjem času nosil Måneskin? To je smer, v katero gre trend.

Gucci Cosmogonie

Gucci Cosmogonie

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Måneskin (@maneskinofficial)

Od kod izvira beseda boudoir?

Če se vrnemo v 18. stoletje, ugotovimo, da je budoar takrat predstavljal klasični damski salon, tj. sobo za zasebne pogovore, ki je običajno mejila na spalnico, z garderobo, namenjeno oblačenju. Skratka, to je bil kraj, kamor se je bilo mogoče umakniti sam ali s kakšno drugo damo, daleč od radovednih oči. Najbolj znan primer? Tista, ki jo je oblikoval Carlo Vanvitelli za Marijo Karolino Avstrijsko in si jo lahko ogledate v kraljevi palači v Caserti. 

Razvoj sloga v modi

O podobah, povezanih z budoarjem, pogosto poročajo tudi stilisti in velike modne hiše, ki so v preteklih letih na to temo ustvarile vesolje čipk in prosojnih tkanin, spodnjega perila in spodnjic, prosojnih nogavic in bodijev. Zlasti v mesecih po pandemiji je bila želja po ponovnem razkazovanju telesa precej očitna: po mesecih, ki smo jih preživeli v zaprtih prostorih, smo bili na Instagramu in tudi na rdeči preprogi priča veliki vrnitvi trenda golote z velikim številom seksi oblačil, ki diskretno razkrivajo. Navdih za budoar je tesno povezan z bolj čutnim - in osebnim - dojemanjem ženskosti, ne glede na silhueto ter prilagodljiv lastnemu slogu in potrebam.

Nensi Dojaka

Pogledi zvezd

Jasen dokaz, da je budoar stil spet v središču pozornosti, je bila zabava po prireditvi Met Gala. Po najslavnejši modni proslavi na svetu so se zvezde, kot so Bella Hadid, Kendall Jenner in Hailey Bieber, zbrale, da bi nadaljevale praznovanje z videzom z izrazito drzno estetiko. Razkrito spodnje perilo, stegna, kristalne zapestnice in visoke pete so bili le nekateri ključni elementi, ki smo jih videli na modni brvi najbolj glamurozne noči v New Yorku. V zadnjih mesecih je Chiara Ferragni na Instagramu delila tudi posnetke oblačil, ki razkrivajo njeno telo prek prosojnih tkanin in namerno provokativnih oblačil, interpretiranih z veliko samozavestjo in samozavedanjem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Mladi italijanski oblikovalci 

Nova generacija italijanskih oblikovalcev ni zamudila priložnosti, da bi ta novi trend predstavila v svojih najnovejših kolekcijah za jesen in zimo 2022. Začenši z GCDS, ki je na modno pisto prinesel več videzov, v katerih so prevladovali čipkasti detajli in oblačila spodnjega perila, do Del Core, ki je poskrbel za nežnejšo interpretacijo tega trenda, kjer so prosojni detajli okrašeni in kombinirani z izjemno prefinjenim dizajnom.

GCDS 

Del Core

Blagovna znamka AC9, ki jo je Alfredo Cortese predstavil leta 2019, se je osredotočila na zelo ženstveno podobo, v kateri zmagujejo lahkotne spodnjice in prosojni detajli. Znamke Act N1 pa se je odločila, da bo o budoarskem stilu pripovedovalo v bolj rockovskem slogu, z varnostnimi žebljički, ki so strateško pripeti, da bi začrtali obliko srca, vendar se pri tem ni odreklo uporabi tila, ki je zdaj prepoznan kot temeljni del vizualnega jezika blagovne znamke. 

Act N1

Christian Boaro, ki je leta 2020 debitiral z znamko CHB, je prav tako med tistimi italijanskimi oblikovalci, ki ljubijo prefinjeno estetiko - strogo brez spola -, ki temo zapeljevanja pripoveduje z novim, bolj svežim in sodobnim pristopom. Boaro, ljubitelj čipk in temačnih ambientov, je že od samega začetka kazal naklonjenost svetu buduarja, tako zelo, da si je prislužil pozornost zvezdnikov, kot sta Manu Rios in že omenjeni Måneskin. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHB (@chb.christianboaro)

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 6 trendov nakita, ki ga bomo to poletje videli povsod: Vključite ga v svoj stil in enostavno posodobite svoj videz

Priporočamo tudi: Preprosto hujšanje: Izgubite težo in jo enostavno obdržite!

Najbolj brano