Preprosto hujšanje: Izgubite težo in jo enostavno obdržite!

Izguba teže je navdihujoča, še bolje pa je, da izgubljene teže ne pridobimo nazaj!

Lifestyle, 24. 6. 2022
Preprosto hujšanje: Izgubite težo in jo enostavno obdržite! - Foto: Profimedia

Ko začnete hujšati, ponavadi nekoliko spremenite svoje navade, da spodbudite in pospešite svojo presnovo. Od posameznika pa je odvisno, kako hitro se topi njegova maščoba.

Priznajmo si, da v življenju vedno pride čas, ko želimo izgubiti nekaj kilogramov. Da bi se bolje počutili v glavi in telesu, se želimo vrniti v formo. Zato se bolje in bolj zdravo prehranjujemo, začnemo telovaditi in opustimo navade, ki so nas pripeljale v začaran krog slabega počutja in slabe samopodobe. Vse to pa včasih ni dovolj. Zato se sprašujemo, kaj še lahko storimo, da se bomo končno znebili odvečnih kilogramov.  Skrivnost pravilnega hujšanja je v tem, da ko se enkrat znebite maščobe, je ne smete ponovno nakopičiti. Nihče si ne želi, da je bil ves njegov mesečni trdu popolnoma zaman. Razkrivamo skrivnosti zdravega in trajnostnega hujšanja! 

Ne spreglejte:

Kako izgubiti težo: zakaj jo spet pridobivamo?

Veliko ljudi je opazilo, da se kmalu po izgubi kilogramov vrnejo k običajnemu načinu prehranjevanja, kilogrami pa se zopet začnejo kopičiti. To je povsem normalno. Strokovnjaki pravijo, da možgani nadzorujejo našo telesno težo in po svojih najboljših močeh preprečujejo, da bi preveč shujšali. Pojasnjujejo celo, da naši možgani načrtujejo razpon teže, ki ustreza stabilni teži, pri kateri telo ni v nevarnosti. Ta razpon uravnava hipotalamus, majhna regija v središču možganov. Ta regija deluje na našo lakoto in nam pomaga ohranjati zdravo telesno težo, hujšati, vendar se ne izstradati.

Prava prehranjevalna rutina

Da bi shujšali, ni skrivnost, spremeniti moramo svoje prehranjevalne navade. Naše telo je treba razstrupiti vseh malih nezdravih razvad, ki mu preprečujejo izgubo maščobe. Ko želimo shujšati, moramo povečati uživanje zelenjave, bogate z vodo in vlakninami. Surova ali kuhana zelenjava je naša zaveznica za zdravo in raznoliko prehrano. Zelenjava mora biti prisotna v vseh naših jedeh in zavzemati velik del krožnika. Z vsebnostjo vode, vitaminov in mineralov nas lahko prijetno napolni in nasiti, ter nam da tisto, kar potrebujemo za ohranjanje kilogramov. In če že mora biti zelenjava temelj naših obrokov, se ponavadi vsi podamo na lov za soljo, kar pa vedno ni najboljša izbira. Ta začimba spremeni okus jedi, da jed postane bolj zasvojljiva, zato so jedi brez soli ponovadi precej puste in dolgočasne. Poleg tega natrij v soli spodbuja zadrževanje vode, kar je naš sovražnik, ko želimo shujšati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella🦋 (@parisbellagarsiia)

Čeprav so maščobe nujne za pravilno delovanje našega telesa, moramo zmanjšati njihovo uživanje in izbrati prave. Sladkor pa je treba popolnoma odstraniti iz naše prehrane, saj nam ponuja le kalorije in maščobe za shranjevanje. Na koncu moramo ohraniti dober delež mesa in rib. To so najboljši viri popolnih beljakovin. Poleg tega, da nam dajejo občutek sitosti, naše telo za njihovo absorpcijo porabi veliko energije. Zato nam pomagajo pri kurjenju maščob in kalorij. 

Telesna aktivnost

Kot že dolgo vemo, prehrana predstavlja 80 % izgube telesne teže. Preostalih 20 % je namenjenih športu. Zato je pomembno, da tega dela ne zanemarite. Da bi optimizirali svoje rezultate, se moramo ukvarjati z dinamično telesno dejavnostjo. Vsaj 30 minut na dan bi morali telovaditi, da spodbudite svoje telo in porabite kalorije. Za začetek lahko vožnjo z avtomobilom zamenjate za hojo ali kolo. Namesto dvigala uporabite stopnice in namesto, da bi leno čakali na dostavo svojega kosila v pisarno, se sami odpravite ponj ter se razmigajte. Postopoma boste zopet začutili, da vaše telo hrepeni po aktivnosti, tako pa boste svoje telo spodbudili in prebudili organizem. Če boste športno vadbo povezali z mučenjem ali kaznijo, boste lahko hitro odnehali. Uživajte v vadbi, ki ste si jo izbrali!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Kako izgubiti težo, ne da bi jo pridobili nazaj? Strokovnjaki menijo, da je rešitev v tem, da prevaramo svoje možgane. In kako? Z uporabo tehnike "majhnih korakov". Pri tem je treba postopoma spremeniti vse svoje navade in življenjski slog. Lahko na primer jemo z manjših krožnikov, tako da se naši možgani ne zavedajo, da smo zmanjšali porcije. Pred vsakim obrokom lahko vključimo tudi predjedi, da ustvarimo vtis, da jemo več. Kar zadeva telesno dejavnost, lahko poletje izkoristite za več gibanja kot v preteklih mesecih. Tako se bo telo navadilo na aktivnost. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Vojvodinja Camilla si je za praznovanje platinastega jubileja oblačila izposodila od princa Charlesa - in tega nihče ni opazil!

Priporočamo tudi: Horoskop: Sedma hiša in partnerski odnosi

Najbolj brano