Sveže, pisane, sočne in sladke. Vse to v zgolj enem sadežu. Češnje niso le okusne, ampak imajo tudi številne lastnosti, zaradi katerih so zdravo sadje, ki ga lahko v tem letnem času brez slabe vesti vključimo v svojo prehrano.
Letošnje poletje je bilo na področju trendov za nego kože zelo plodno - in to dobesedno. Videli smo trend izdelkov z ananasom, izvlečkom zelenega čaja in avokadovim oljem, zdaj pa so na vrsti češnje.
Ne preseneča torej, da je izvleček češenj zaradi svojega neverjetnega vonja že leta del šamponov in gelov za prhanje, toda ali ste vedeli, da so češnje prav tako koristne za vašo kožo in telo?
Češnje so neizčrpen rudnik vitaminov s plemenitimi lastnostmi. Vsebujejo le 50 kalorij na 100 g, so odličen vir vitaminov A, B in C ter mineralov, kot so magnezij, kalij, kalcij in fosfor. Ne samo to, so še posebej bogate z antioksidanti, ki dajejo temu sadežu edinstvene in redke lastnosti.
Ne spreglejte:
- 5 nasvetov, kako se čez vikend popolnoma resetirati, odpočiti in nabrati nove energije
- Odkrijte recept antioksidativnega in razstrupljevalnega lepotnega eliksirja, ki vam bo podaril sanjsko kožo
- Za popolno postavo samo trening ni dovolj: To hrano bodo vaše mišice oboževale
Karotenoidi, polifenoidi in antocianini so le nekateri antioksidanti, ki jih najdemo v češnjah. Imajo izjemne protivnetne učinke, ki so koristni pri boleznih srca in ožilja, boleznih, povezanih s sladkorno boleznijo, in staranju celic. Njihovo uživanje pomaga ohranjati določeno oksidativno ravnovesje, ki se bori proti prostim radikalom.
Češnje imajo takšne lastnosti in koristi, da jih pogosto primerjajo s protivnetnimi zdravili. Zaradi močne nasitne moči in zelo nizkega kaloričnega indeksa pa so priporočljive tudi pri nizkokaloričnih shujševalnih dietah.
Zaradi pomembne vsebnosti kalija, vode in vlaknin imajo dober diuretični in odvajalni učinek. V kozmetiki se njihova pulpa pogosto uporablja proti vnetjem mastne in aknaste kože. Izvleček češnje je namreč izjemno močan antioksidant, ki koži pomaga, da se brani pred okoljskimi agresorji, hkrati pa pomirja morebitna vnetja. Poleg tega so črne češnje bogate z vitaminom C, ki je naša najljubša sestavina za posvetlitev kože. Izvleček češenj se zato lahko uporablja za odpravljanje motnosti in korekcijo hiperpigmentacije. Ker ima češnja zaščitne lastnosti, bo pomagala ohranjati barierno funkcijo kože in pomagala vzpostaviti homeostazo kože.
View this post on Instagram
Si želite čudovitega recepta, ki bo vaše telo obogatilo in nahranilo?
Češnje so idealne za osvežilni prigrizek, v obliki marmelade ali au naturel pa lahko spremljajo tudi pecivo, torte, jogurt in sladoled. Bolj nenavadna priprava je češnjeva omaka, ki spremlja slane, mesne ali ribje jedi. Detox, a okusna omaka, ki se odlično poda k jedem, pripravljenim z nizkokaloričnim kuhanjem brez maščob.
Hrepenite po jedi, ki bo združila božanske okuse, poskrbela za vaše kilograme ter hkrati izboljšala videz vaše kože? Tukaj je izjemno lahka ribja jed s čudovitim kontrastom češnjeve omake: hrustljav losos z majaronom in pikantno češnjevo omako. Okusno, a zdravo.
Hrustljav losos z majaronom in pikantno češnjevo omako:
Sestavine za 4 osebe:
- 4 fileti svežega lososa
- Drobtine po okusu
- Sveži majaron po okusu
- 200 g češenj
- Ekstra deviško oljčno olje po okusu
- Sol po okusu
- Tabasco omaka po okusu
View this post on Instagram
Sveže fileje lososa razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko. Potresite jih z izdatno pestjo drobtin in svežimi lističi majarona. Pokapajte jih z malo olja in ščepcem soli ter jih približno 30 minut pecite pri 200°. Pripravite češnjevo omako: češnje brez semen zmešajte s paličnim mešalnikom, dodajte malo olja, soli in nekaj kapljic tabaska. Lososove fileje vzemite iz pečice in jih postrezite z začinjeno češnjevo omako.
Fotografije: Instagram/@poosh
Preberite še: Popolno nepopolna pričeska, ki mladostnim Francozinjam z obraza briše leta: Izgleda kul in jo lahko dosežete, ne da bi šli v salon
Priporočamo tudi: Izbrali smo 10 najlepših mini oblek za vroče in romantično poletje
Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah