Če boste piščanca pripravljali na ta način, vam bo pomagal pri hujšanju: Krepi imunski sistem in spodbuja izgubo kilogramov

26. 2. 2022
Če boste piščanca pripravljali na ta način, vam bo pomagal pri hujšanju: Krepi imunski sistem in spodbuja izgubo kilogramov (foto: Instagram)
Instagram

Bi radi okrepili svoj imunski sistem? Oborožite se s citrusi, pravimi zavezniki našega zdravja in pobrskajte za novimi recepti. 

Pogosto zapademo v rutine jedilnikov, ko zmanjkuje časa, ko lovimo ure dneva, naveličani okusov, naveličani vsega že poznanega. Če ste se v zgornjem opisu našli tudi vi, imamo za vas odlično rešitev, sploh, če ste ljubitelji piščanca, veliki zagovorniki vseh potrebnih vitaminov, kot so to lahko citrusi, ob enem pa bi radi izgubili kakšen kilogramov. 

Citrusi se gotovo ponašajo s svojo prijetno kislino in nedvomno nepogrešljivo aromo in za vse naveličane enolične prehrane in podobnih jedi, podobnih okusov, bomo z vami delili prav poseben recept. Z receptom za piščanca z agrumi se želimo pokloniti pomarančam, limonam, grenivkam, mandarinam, limetam in bergamotki, zelo priljubljenemu in cenjenemu sadju po vsem svetu, ter tudi zato, da ta živila ugledajo luč naših dnevnih jedilnikov. Odkrijmo plemenite lastnosti, ki jih ti sadeži ohranjajo za nas. Skupaj z lahkim receptom, a res okusnim in zelo dišečim: piščanca, mariniranim z agrumi s pomarančami in limonami.

Ne spreglejte:

Agrume so že od antičnih časov uporabljali v terapevtske namene in za preprečevanje utrujenosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alicja | Food Stylist London (@twinsinmykitchen)

Še danes imamo privilegij, da jih lahko uživamo in da se lahko v celoti kopamo v njihovih blagodejnih učinkih na naše telo.

Agrumi so pravzaprav bogati s citronsko kislino, mineralnimi solmi in vitamini A, B1, B2, B3 in C.

Rdeče pomaranče vsebujejo največjo količino citronske kisline in njihovo uživanje je priporočljivo v primeru okužb sečil. Ne samo to, citronska kislina spodbuja absorpcijo železa in deluje pozitivno pri preprečevanju ledvičnih kamnov.

Agrumi so dragoceni tudi zaradi količine mineralnih soli in vlaknin, ki jih imajo.

Mineralne soli so bistvene za ohranjanje vodno-slanega ravnovesja našega telesa, vlaknine pa povečujejo občutek sitosti, zmanjšujejo absorpcijo holesterola in uravnavajo črevesje.

Vsakodnevno uživanje citrusov zagotavlja večjo odpornost proti okužbam. To dolgujemo veliki količini vitaminov, ki jih imajo: krepijo imunski sistem in pomagajo preprečevati simptome gripe. Hkrati pa je agrum z najnižjo vsebnostjo sladkorja prav limona, ki je lahko odličen diuretik, odličen citrus za potešitev žeje, antiseptik, baktericid, tonik za živčni sistem in adstringent.

Limone in pomaranče zavzemajo častno mesto tudi na kozmetičnem področju: ekstrakcija njihovih kislin je med glavnimi učinkovinami pomembnih krem ​​proti staranju, njihova lupina, bogata z eteričnimi olji, pa je idealna za zdravje las. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Camilla Marie Birkebæk (@camillabirkebaek)

Da pa bi jih lahko okusili tudi v drugačni preobleki, predlagamo okusno in omamno jed.

Oglejte si recept za v citrusih mariniran piščanec s popečenimi mandlji in rožmarinom. 

Recept začnimo tako, da štiri večje piščančje trake položimo v dovolj visoko posodo skupaj s sokom cele pomaranče in sokom cele limone. Nato pustimo, da se piščanec marinira približno pol ure. Ko je bil piščanec vsaj nekaj časa v marinadi,  vzamemo ponev in ga na močnem ognju popečemo skupaj z vejico rožmarina. Grobo narežimo nekaj rezin pomaranče in limone, ju dodamo piščancu in dodamo še ščepec soli. Pokrijemo in nadaljujemo s kuhanjem na nizkem ognju še nekaj minut.

Sesekljamo pest mandljev in nadaljujemo s pečenjem mariniranih piščančjih trakov.

Na tej točki lahko nadaljujemo s kuhanjem v pečici: vzamemo pekač, obložen s peki papirjem in na dno položimo rezine pomaranče skupaj z rezinami limone, ki smo jih predhodno narezali in spekli v ponvi, nanje pa položimo piščanca z mandlji. Dodajte še ščepec soli in nekaj listov svežega rožmarina.

Vse skupaj nato položimo v pečico in pečemo približno 30 minut pri 180 °.

Fotografije: Instagram/@emilisindlev

Preberite še: Pozabite na cvetlične obleke, to pomlad jih bo zamenjala ta zapeljiva različica

Priporočamo tudi: Pozabite na srajčne obleke, Katie Holmes je našla popolno pomladno obleko