Najboljša semena, ki bi jih morala uživati vsaka ženska, ko dopolni 50 let: Upočasnjujejo staranje kože in kosti ter močno omilijo prve znake menopavze

15. 9. 2023
Najboljša semena, ki bi jih morala uživati vsaka ženska, ko dopolni 50 let: Upočasnjujejo staranje kože in kosti ter močno omilijo prve znake menopavze (foto: Profimedia)
Profimedia

S temi semeni preprečite in omilite prve znake menopavze, bolezni in staranja.

Semena so odličen vir vitaminov in beljakovin, pa tudi mineralov in edinstvenih eteričnih olj. Delujejo zdravilno na naše telo in so zato priporočljive predvsem za ženske, starejše od 45 let. Znano je, da bi morale ženske v času največjih hormonskih sprememb, v času menopavze spremeniti svojo prehrano ali pa v svoj jedilnik dodati nekaj edinstvenih sestavin, ki bodo blagodejno vplivalo na zdravje, pomagale ublažiti simptome v času hormonskih sprememb, pomagale ohraniti vitalnost, ter poskrbele za sijočo in napeto kožo. 

V času menopavze začne upadati hormon estrogen, kar pa pogosto vodi v kopičenje odvečnih kilogramov, povišanje holesterola in celo do drugih zdravstvenih težav. Zato sta sprememba prehrane in spremenjen življenjski slog nujna, če želimo preprečiti vse zgoraj omenjene negativne vidike in sam prehod v drugo življenjsko obdobje kar se da ublažiti. 

Prava izbira, ki jih lahko vnesemo v naš jedilnik, so lahko ravno semena, saj veljajo za osnovne gradnike omega 3 maščobnih kislin, ta pa preprečujejo nenadne vročinske oblive žensk v menopavzi, zmanjšujejo nočno potenje in bistveno zmanjšujejo visoke ravni trigliceridov, tako pa poskrbijo za zdrave ravni holesterola v telesu. 

Ne spreglejte: 

Ženske v predmenopavzi in menopavzi morajo jesti ta štiri semena, če želijo ublažiti ali preprečiti simptome menopavze.

1. Chia semena

Chia semena so res da majhna, vendar so neverjetno bogata s hranili. Osnovna sestavina starodavne prehrane Aztekov in Majev,  so ta semena že stoletja močno opevana, ravno zaradi svojih zdravstvenih koristi. Antioksidanti, minerali, vlaknine in omega-3 maščobne kisline v chia semenih lahko spodbujajo zdravje srca, podpirajo močne kosti in izboljšajo uravnavanje krvnega sladkorja.

Chia semena so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, teh naj bi imela celo več kot samo laneno seme. Vsebujejo antioksidante, le 2 žlici tega semena pa imata 18 % kalcija in 4 grame beljakovin. Imajo nizko vsebnost holesterola in natrija ter so bogata z vlakninami, kalcijem, fosforjem, magnezijem, bakrom, kalijem, magnezijem, železom in cinkom. Kombinirajte dodajanje chia semen smutijem, jogurtom in naredite čudovit in okusen chia puding, lahko pa jih dodate tudi ovseni kaši. 

Chia semena so polna antioksidantov, snovi, ki pomaga pospešiti proces obnavljanja kože in preprečuje nadaljnjo poškodbo.

Prav tako lahko poveča raven kolagena, kar vam posledično daje napeto in sijočo kožo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by REVIVE (@revivenutritionsg)

2. Laneno seme

Laneno seme je najpogostejši rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin, prav tako vsebuje vlaknine, protirakave snovi ali lignane in lignanote, ki zmanjšujejo nočne potenje žensk v menopavzi, omega-6 maščobne kisline, visoko kakovostne beljakovine (20 %), vitamine B1, B2, C, in E , prav tako vsebuje cink ter železo.

Laneno seme pomaga pri pomlajevanju kože, izboljšuje prebavo, pospešuje metabolizem in odpravlja odvečno težo. Če iz lanenih semen resnično želimo izkoristiti ves njihov maksimum, moramo laneno seme pred uporabo zmleti, le na ta način bomo  iz njega dobili kar največ njegovih hranilnih učinkovin in preprečili, da bi seme preprosto samo prečkala naš prebavni trak. Pri uživanju lanenih semen, moramo biti pozorni na zaužitje zadostne količine vode, saj ta semena nase vežejo ogromno vode, in če te v našem črevesju in telesu ni dovolj, bodo ta povzročila zaprtje, namesto pravega učinka, ki ga sicer lanena semena lahko imajo na našo presnovo. 

3. Sezamovo seme

Sezam je odličen vir beljakovin, kalcija in magnezija. 100 g sezama vsebuje folno kislino, ki je potrebna za žensko telo, že  2 žlički tega semena pa bosta okrepili kosti, sklepe in uničili željo po sladkem. Uspešno se borijo proti raku in izboljšujejo splošno zdravje. Ta semena so izredno hranljiva, ponašajo se z vsebnostjo velike količine mangana, bakra, kalcija, železa, magnezija, triptofana, pa tudi cinka, ki poskrbi za lep in napet videz kože, vitamine B, fosforja,  vlaknin in beljakovin ter zdravih maščob. 

Ker sezam vsebuje velike količine beljakovin je ta nujno potreben za žensko zdravje v času menopavze, saj so beljakovine ključen gradnik hormonov in vseh celic v našem telesu. Prav tako pa ugodno vpliva na naš prebavni trakt in odpravlja napihnjenost. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charming Recipes (@charming_recipes)

4. Kvinoja

Kvinoja vsebuje 9 esencialnih beljakovin, vitamine, aminokisline, encime in pomembne minerale. Kvinoja je odličen nadomestek za meso, saj vsebuje visoko vrednost beljakovin. Pomaga sprostiti mišice telesa in ožilja, pomaga pa tudi v boju proti raku, sladkorni bolezni, aterosklerozi in mikrobom. Kvinoja vsebuje več rastlinskih spojin, ki lahko koristijo zdravju na več načinov.

Dve flavonoidni rastlinski spojini, ki sta bili še posebej dobro raziskani, sta kvercetin in kempferol. To so glavni flavonoidi, ki jih najdemo v kvinoji. Kvercetin in kaempferol imata protivnetne lastnosti in delujeta kot antioksidanta v telesu, kar pomeni, da pomagata zaščititi celice pred poškodbami, ki jih povzročajo nestabilne molekule, imenovane prosti radikali.

Uživanje hrane, bogate s flavonoidi, kot je kvinoja, lahko pomaga pri spodbujanju splošnega zdravja, hkrati pa kvinoja uspešno preprečuje bolezni srca in ožilja, staranje kože in kosti ter krepi lase in nohte.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kaj imajo te dni skupnega Polona Vetrih, Damjana Golavšek, Irena Yebuah Tira, Eva Černe Avbelj in Gregor Ravnik? (težko pričakovana skrivnost je končno zunaj)

Preberite tudi: Enostavna izguba teže tudi po 50.letu: To zdravo in priljubljeno živilo je v vseh pogledih odlično za boj proti maščobi na trebuhu

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik