Kaj imajo te dni skupnega Polona Vetrih, Damjana Golavšek, Irena Yebuah Tira, Eva Černe Avbelj in Gregor Ravnik? (težko pričakovana skrivnost je končno zunaj)

11. 9. 2023
Kaj imajo te dni skupnega Polona Vetrih, Damjana Golavšek, Irena Yebuah Tira, Eva Černe Avbelj in Gregor Ravnik? (težko pričakovana skrivnost je končno zunaj) (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Kakšna nadarjena druščina!

Polona Vetrih, Damjana Golavšek, Irena Yebuah Tira, Eva Černe Avbelj in Gregor Ravnik so le ena izmed mnogih prepoznavnih imen iz sveta igralstva in glasbe, ki so združila moči za prav poseben projekt, ki bo že čez nekaj dni ugledal luč sveta. V Cankarjev dom namreč prihaja duhovit in eleganten muzikal Mala nočna glasba Stephena Sondheima, ki letos praznuje 50. obletnico, v njem pa bodo omenjeni ustvarjalci prevzeli glavne vloge.

Gre za eno najpogosteje izvajanih Sondheimovih del, po katerem posegajo številne operne hiše. To iskrivo delo, ki je delno družbena komedija delno bitka med spoloma, bogati glasbena partitura, v celoti napisana v variacijah tričetrtinskega takta, vključno s Sondheimovo najuspešnejšo skladbo Send in the Clowns.

Muzikal, ustvarjen po filmski predlogi Ingmarja Bergmana, nas okoli leta 1900 popelje na deželo, kjer se okrog igralke Desirée Armfeldt spleta in prepleta mreža romanc.

Ko potujoča igralka nastopi v kraju svoje nekdanje ljubezni, odvetnika Fredrika Egermana, se strast znova razplamti. To sproži naval ljubosumja pri vseh vpletenih: Desirée, Fredriku, njegovi mladi ženi Anne, Desiréejinem trenutnem ljubimcu, grofu Carlu-Magnusu, in njegovi ženi Charlotte. Privolijo, da se za konec tedna pridružijo Desirée in njeni družini na posestvu njene premožne matere. Ko so vsi na enem mestu, se pojavi neskončno možnosti za presenetljive nove romance in nepričakovane preobrate. 

Stephen Sondheim, avtor glasbe in besedila, je eden najpomembnejših tekstopiscev in skladateljev ameriškega muzikala. Za svoje delo je prejel kar osem gledaliških nagrad tony in posebno nagrado tony za življenjske dosežke v glasbenem gledališču, prejel je osem grammyjev, oskarja za najboljšo izvirno pesem, Pulitzerjevo nagrado in vrsto drugih prestižnih odličij. Ob vsem tem pa je bil že deležen tako pomembne časti glasbene industrije, da kar dve prizorišči v najbolj ustvarjalnih glasbeno-gledaliških središčih nosita njegovo ime – tako na newyorškem Broadwayu kot v londonskem West Endu.

Mala nočna glasba je šesti muzikal, za katerega je Stephen Sondheim napisal glasbo in besedilo. Premierno je bil uprizorjen na Broadwayu leta 1973, torej natanko pred petdesetimi leti. Ob svoji premieri doživel velik komercialni uspeh. Čeprav je na prvi pogled muzikal morda lahkotnejši od Sondheimovih drugih del, se pod bleščečo fasado v glavnih protagonistih skrivajo obžalovanje, jeza, neuslišano hrepenenje in nezadovoljstvo. Vse se vrti okrog časa. Nekateri čas zapravljajo, spet drugi ga skušajo izživeti, a ga zaradi socialnih in ekonomskih razlogov ne morejo, tretjim pa se izteka. To je slovenska praizvedba tega dela.

Vstopnice za kulturni dogodek te jeseni, ki se bo v Cankarjevem domu odvil 14.,15. in 16. septembra, najdete TUKAJ!

Preberite še: 5 razlogov, zakaj si je dobro omisliti cvetje na delovnem mestu

Priporočamo tudi: Z njimi ne morete zgrešiti: 6 trendov oblek, ki jih bomo nosili letošnjo jesen in zimo