Zajtrk je prvi obrok dneva. Z zdravim zajtrkom se telo napolni s hrano in krvnim sladkorjem (glukozo) ter tako dobi energijo, potrebno za začetek novega dne. Dokazano je, da je zajtrk koristen tako za telesno kot duševno zdravje.
Ah, zajtrk. Najboljši obrok dneva - vsaj tako pravijo. Toda ali je zajtrk res tako pomemben? Za mnoge od nas je zajtrk morda hitra rezina toasta, ki jo popijemo z veliko skodelico kave. Nekateri na poti skozi vrata pograbijo banano ali jabolko. Spet drugi imajo navado, da zajtrk v celoti preskočijo.
Zaradi napornega življenja zajtrk morda ni vedno naša glavna prednostna naloga. Navsezadnje je to majhen obrok in veliko ljudi ne čuti lakote do kosila. Toda kakšna so zdravstvena tveganja, ki jih prinaša opuščanje zajtrka?
Ko poskušate shujšati, vas lahko mika, da bi preskočili obroke in tako hitreje dosegli svoje cilje. Velika napaka! Ta žalostna navada bi se dejansko izkazala za kontraproduktivno in bi vodila le v nezdrave prigrizke čez dan ali v prenajedanje, ko pride čas za hrano.
Ne spreglejte:
- "Tie-dye 2.0": Tukaj je najbolj trenden potisk, ki ga bomo leta 2023 videli povsod
- 3 sestavine, ki jih nikoli ne smete uporabljati proti temnim madežem na koži: Težavo poslabšajo in povzročijo kontraučinke
- 6 gurmanskih beljakovinskih živil, ki jih lahko jeste to zimo, da resnično shujšate: Pospešite svoj metabolizem in ne pozabite na vnos tekočine
Če želite doseči resnične spremembe na tehtnici, je zajtrk tisti obrok, ki ga nikakor ne smete izpustiti. Ne zaman nekateri trdijo, da je to najpomembnejši obrok dneva.
Vendar so raziskave pokazale še več razlogov, zakaj je treba narediti prostor za "najpomembnejši obrok dneva".
Verjetno najbolj privlačna prednost je, da zajtrk pospeši metabolizem in tako pomaga porabiti več kalorij čez dan. Če dan začnete s hranljivim zajtrkom, zaženete presnovo ter zagotovite gorivo za telo in možgane.
Poleg hranilne vrednosti so raziskave pokazale pozitivno povezavo med zajtrkom ter umsko budnostjo in telesno zmogljivostjo.
Ko zajtrkujete, telesu sporočate, da je za ves dan na voljo veliko kalorij. Če zajtrk preskočite, vaše telo dobi sporočilo, da mora varčevati in ne porabljati kalorij, ki jih dobi.
Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki preskočijo zajtrk, sicer čez dan zaužijejo nekoliko manj kalorij, vendar imajo običajno višji indeks telesne mase.
Kakšne so prednosti zajtrka?
Morda se tega ne zavedate, vendar ima zajtrk veliko prednosti.
Če jeste pravilen zajtrk, so koristi stabilna raven glukoze, stalna energija, manj želje po hrani in boljše razpoloženje.
Raziskave kažejo, da ima lahko redno prehranjevanje čez dan, vključno z zajtrkom, fizične koristi, kot sta zmanjšano vnetje in izboljšana fiziološka odpornost.
Po eni strani lahko redno uživanje zajtrka ugodno vpliva na vaše duševno zdravje. Ena od raziskav iz leta 2020, objavljena v reviji Psychological Medicine (odpre se v novem zavihku), je pokazala, da je pri tistih, ki opuščajo ali odlašajo z zajtrkom, večja verjetnost, da bodo razvili motnje razpoloženja.
Zajtrk izboljša vašo koncentracijo
Uživanje zajtrka izboljša koncentracijo in zbranost. Ko ste lačni, se težje osredotočite. Telo in možgani si želijo hranilnih snovi, zato je pomembno, da se na začetku dneva okrepčate s hranljivimi živili, kot so mleko, sadje in polnozrnata živila. Za izboljšanje koncentracije in osredotočenosti so še posebej pomembna živila, bogata z beljakovinami in ogljikovimi hidrati, kot sta jogurt in ovsena kaša.
Pomaga uravnavati apetit
Če dan začnete z živili, bogatimi z visokokakovostnimi beljakovinami in/ali vlakninami, kot so jogurt, mleko, jajca, ovseni kosmiči, skuta in sadje, so še posebej nasitna in polna hranljivih snovi. Posledično se boste morda počutili bolj zadovoljne z manjšimi porcijami, kot če bi uživali hrano, ki lahko vsebuje prazne kalorije in hranila.
Pomaga vašemu srcu
Uživanje zajtrka lahko izboljša zdravje srca. Včasih tisti, ki ne zajtrkujejo, nadomestijo hranljiv zajtrk s prigrizki, ki vsebujejo veliko holesterola, sladkorja in nasičenih maščob, kar lahko poveča tveganje za bolezni srca. Tisti, ki redno uživajo zdrave in uravnotežene zajtrke, imajo v prehrani več vlaknin in mlečnih izdelkov, zaradi česar se manj prenajedajo in uživajo manj nezdravih prigrizkov.
Poveča vnos hranil
Uživanje zajtrka je odlična priložnost za uživanje zdrave in hranljive hrane. Hranila v mleku in drugih mlečnih živilih, ki so priljubljena hrana za zajtrk, so povezana z boljšim zdravjem kosti, manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja, sladkorno boleznijo tipa 2 in nižjim krvnim tlakom. Vsakodnevno uživanje živil, bogatih s hranilnimi snovmi, vam bo pomagalo doseči zdravje za vse življenje. V zajtrk vključite sadje, zelenjavo, polnozrnate izdelke in beljakovine, kot so mleko, sir in jogurt.
Pomaga pri uravnavanju telesne teže
Uživanje zajtrka vam lahko pomaga uravnavati telesno težo. Ljudje, ki ne jedo zdravega zajtrka, so bolj nagnjeni k nezdravim prigrizkom. Po dolgem nočnem spancu naše telo hrepeni po hrani. Običajna živila za zajtrk, kot so jogurt, ovseni kosmiči, sadje in jajca, vsebujejo veliko beljakovin in/ali vlaknin, kar pripomore k občutku sitosti in manj nezdravih prigrizkov.
Krepi vaš imunski sistem
Fermentirana živila, kot sta sir in jogurt, so pogosta izbira za zajtrk in so pomembna za splošno zdravje vašega imunskega sistema. Uživanje sira, jogurta in drugih fermentiranih živil lahko zmanjša tveganje za bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja ter vnetja.
Povzeto po članku z GRAZIA FR
Fotografije: Profimedia
Preberite še:Nova manikira Jennifer Lopez je dragocena francoska manikira, ki je kot nalašč za vstop v novo leto 2023: Kovinski detajli so novi trend tega leta
Priporočamo tudi:Edini pravi način, da začnete svoje jutro: Preprosta vsakodnevna navada za hujšanje in bolj zdravo življenje
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice