Teh 5 rib, ki jih imate radi, je v resnici škodljivih za vaše zdravje in se jim morate za vsako ceno izogibati!

Ribe, ki v resnici ne koristijo našemu telesu, temveč ravno nasprotno!

Teh 5 rib, ki jih imate radi, je v resnici škodljivih za vaše zdravje in se jim morate za vsako ceno izogibati! - Foto: Profimedia

Verjetno že veste, da bi morali dvakrat na teden jesti ribe. Ribe so pust, zdrav vir beljakovin, mastne ribe, kot so losos, tuna in sardine, pa so vir zdravih maščob omega-3 za srce in možgane, ki bi jih prav tako morali dobiti v svoji prehrani. Poleg tega pa je treba izbrati morsko hrano, ki je trajnostna. Vedeti, katera morska hrana je najboljša za vaše zdravje in okolje, ni vedno enostavno.

Zelo pomembno je, da dobimo dovolj maščobnih kislin omega-3, in nekatere ribe so lahko njihov močan vir. Toda zaradi težav, kot so rudarstvo, odpadne vode in emisije fosilnih goriv, se težke kovine, kot je živo srebro, znajdejo v vodi in se kopičijo v naših ribah. Žal je zastrupitev z živim srebrom v nizkih koncentracijah zaradi onesnažene morske hrane resnična grožnja in lahko ima uničujoče posledice za zdravje.

Ne samo to, nekatere ribe so bile tudi tako prekomerno ulovljene, da so na robu propada, kar ima lahko škodljive posledice za oceanski ekosistem. Na srečo obstajajo zdrave ribe z nizko vsebnostjo onesnaževalcev in stabilnimi populacijami, ki so veliko pametnejša izbira.

Ne spreglejte:

Med vsemi našimi najljubšimi morskimi grehi smo izbrali pet najslabših, ki jih morate izločiti iz svoje dnevne prehranske rutine, saj so škodljive in pogosto onesnažene zaradi onesnaženja morja, ki je vsako leto večje. Da ne boste zgrešili, vam ponujamo seznam!

Ne moremo zanikati, da so te ribe okusne in odlične, zlasti za velike, družabne obroke! Težava je v tem, da vsebujejo preveč živega srebra, preveč pesticidov ali pa so bile vzgojene v popolnoma nehigieničnem okolju. Zato smo izločili gojenega lososa, modroplavutega tuna, mečarico, jeguljo in morskega psa, ker imajo lahko škodljive učinke na naš celoten živčni in imunski sistem, ne glede na to, kako dobri so.

Preveč živega srebra v telesu lahko povzroči poškodbe možganov in živcev. Prav tako lahko vpliva na razvoj novorojenčkov in majhnih otrok.

Modroplavuti tun

Čeprav ima tuna veliko omega-3, je ne smete jesti pogosteje kot enkrat na teden. Enako velja za rumenoplavutega tuna. Za dober vir beljakovin je najbolje izbrati lahkega tuna v pločevinki, ki ga lahko uživate največ trikrat na teden.

Čeprav je atlantski modroplavuti tun zelo iskana sestavina za suši, je najbolje, da tej priljubljeni ribi rečete "ne, hvala". Na menijih za suši se pogosto imenuje Hon Maguro, kar preprosto pomeni modroplavuti tun, ki se mu je treba za vsako ceno izogniti. Boljša izbira za suši je tuna katsuo/skipjack, ki se lovi samo s pacifiškim vlečnim čolnom ali ribiškimi palicami in vrvicami.

Atlantski modroplavuti tun je na seznamu rib, ki jih nikoli ne smete jesti, iz več razlogov. Prvič, prekomerno se lovi do te mere, da je skoraj izumrl. Vendar pa zaradi velikega povpraševanja po njem za suši upravljavci ribištva še vedno dovoljujejo komercialni ribolov.

Žal je število modroplavutega tuna le še 2,6 odstotka zgodovinske ravni populacije. Poleg očitnega upada populacije in nevarnosti izumrtja je to tudi velika plenilska riba, ki vsebuje večje količine živega srebra.

Gojeni losos

Na žalost pa je tudi večina lososa nezdrave vrste. Večina atlantskih lososov je gojenih, kar pomeni, da so ribe gojene v okolju, onesnaženem s pesticidi, odpadki, bakterijami in paraziti.

Pri gojenem lososu je večja verjetnost, da bo proizvedel nevarne toksine, kot so PCB, ki so povezani z odpornostjo na inzulin, debelostjo, rakom in možgansko kapjo. Poleg tega so pogosto zdravljeni z antibiotiki in imajo višje ravni vnetnih maščobnih kislin omega-6. Izogibajte se atlantskemu lososu in ga raje zamenjajte z divje ulovljenim aljaškim lososom.

Morski pes

Morski psi so pogosto na seznamu rib, ki jih ne smete jesti, in sicer iz več razlogov. Kot morski gospodarji so zelo visoko v prehranjevalni verigi. To pomeni, da je vsebnost živega srebra v živilih in prehranskih dopolnilih višja, kot bi se morali izogibati.

Poleg tega pa je večina vrst morskih psov, ki počasi dozorevajo in nimajo veliko potomcev, močno izčrpana. Delno je to posledica velikega povpraševanja po plavutih morskih psov v azijski kuhinji, pa tudi dejstva, da morske pse pogosto naključno ujamejo na tisoče ribičev, ki jih kot odpadek zavržejo ribiči, ki lovijo tune in mečarice s parangali.

Eden od razlogov za izogibanje morskim psom je, da se populacija teh neverjetnih plenilcev zmanjšuje.

Živo srebro je nevrotoksin, ki lahko škoduje nevrološkemu sistemu in moti normalno delovanje možganov, zato je meso rib strupeno. Višje ko je riba v prehranjevalni verigi, več živega srebra lahko vsebuje.

Mečarica

Pri izogibanju mečarice je največja težava živo srebro. Ta velika plenilska riba vsebuje veliko živega srebra. Vsebnost živega srebra v tej ribi je tako visoka, da se morajo ženske in otroci absolutno izogibati uživanju. Moški naj bi po priporočilih zaužili največ eno porcijo na mesec.

Jegulja

Jegulja je bila umeščena na seznam rib, ki jih ne bi smeli uživati, saj počasi dozoreva in je bila v številnih delih sveta prekomerno lovljena, zaradi česar so nekatere njene populacije propadle.

Zaradi tega celo azijske države posegajo po ameriških jeguljah, ki so ogrožene tudi med ameriškimi populacijami. To je težava, saj so jegulje izjemno pomembne za zaščito naših vodnih virov.

Poleg težav s prekomernim ribolovom jegulje zlahka absorbirajo in shranjujejo škodljive kemikalije in onesnaževala, kot so poliklorirani bifenili (PCB) in zaviralci gorenja.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Nutricionisti svetujejo, da to jesensko pijačo pijete pogosteje: Izboljšuje zdravje srca, znižuje krvni tlak in raven sladkorja v krvi

Priporočamo tudi:Julia Roberts obudila trend teh kontroverznih čevljev, ki smo jih pred 15 leti nosili vsi

Najbolj brano