Čaj chai je priljubljen že vrsto let, saj se v velikih kavarnah pojavlja tako v topli kot ledeni obliki, toda ali je čaj chai dober za vas? Strokovnjaki navajajo, da bi morali jeseni zaužiti več čaja, posebno korist pa ima ena vrsta indijskega izvora.
Jesen je letni čas, ko večina ljudi vključi čaje v svojo prehrano in to vsekakor podpiramo. Vendar pa večina od nas pozablja na nekatere prav posebne vrste čaja, ki na naše telo lahko vplivajo resnično blagodejno. Eden od njih je chai. Ta indijska pijača je bogata z antioksidanti, ki lahko preprečijo različne bolezni. Za številne prebivalce azijskih držav, kot sta Kitajska in Indija, chai pomeni preprosto čaj. Na Zahodu pa se čaj chai povezuje s čudovito začinjeno pijačo, ki je prav tako zelo priljubljena. Čaj je znan po okusni mešanici zelišč in začimb, ki prispevajo k njegovemu edinstvenemu okusu, in se je uveljavil na svetovni ravni.
Čaj chai ni le dobrega okusa, ampak je tudi zelo dober za vas! Čaj je poln sestavin s koristnimi lastnostmi, vključno s črnim čajem, ingverjem, cimetom, klinčki, kardamomom in drugimi. Čeprav se posamezne začimbe, uporabljene v čaju chai, lahko razlikujejo, so te sestavine nekaj običajnih začimb, ki so običajno vključene v mešanice chai.
Ne spreglejte:
- Pozabite na pravo kavo: To je razstrupljevalni "kavni" napitek, ki ne povzroča napihnjenosti trebuha ali zadrževanja vode
- Cimetov čaj topi kilograme in pospešuje metabolizem: Če ga boste pili na ta način, fantastični rezultati ne bodo izostali
- Sezonsko živilo, ki ga lahko jeste to jesen, da boste shujšali brez športa: Uravnava apetit, zaradi česar se počutite siti, in ščiti vaš srčno-žilni sistem
Kaj je Chai? Beseda "chai" pomeni čaj. Toda večina ljudi pomisli na "masala chai", ko govori o čaju. Chai je samo črni čaj in toplo mleko, medtem ko masala združuje črni čaj, mleko in nekaj začimb. Ime masala pa se je nekako »izgubilo«, tako da večina ljudi, tudi nutricionistov, ob misli na pikantno pijačo reče chai. Masala chai je črni čaj z začimbami, vključno s kardamomom, cimetom, nageljnovimi žbicami in črnim poprom. Tradicionalno se takšen čaj postreže kot topel napitek, vsaka regija v Indiji pa ima svoj način priprave. Poleg izjemno bogatega sladkega in pikantnega okusa ima čaj številne koristi za vaše zdravje.
Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi ga morali srkati:
Pomaga pri prebavi
Številne začimbe že dolgo pomagajo pri prebavi in črni poper je ena od njih. Čaj chai se pogosto pije po obroku prav iz tega razloga.
Kako črni poper pomaga pri prebavi? Zdi se, da lahko podpira trebušno slinavko pri izločanju prebavnih encimov. To delovanje pomaga pospešiti čas, potreben za prebavo maščob in beljakovin.
V študijah so poskusno uporabili nekaj različnih mešanic začimb, od katerih so vse vsebovale črni poper in vse so pomagale pri prebavi. Kombinacija pravih začimb, kot so tiste, ki jih najdemo v čaju chai - zlasti kardamom, ingver, koromač, klinčki in črni poper -, lahko nudi podporo črevesju.
Znižuje krvni sladkor
Številne prednosti tega čaja izhajajo iz njegovih začimb, vključno s cimetom, ki je bil povezan z zniževanjem krvnega sladkorja. Cimet in izvleček cimeta namreč znatno znižata raven glukoze v krvi na tešče pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 ali preddiabetesom. V študiji iz leta 2012, so ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 kot del zdravljenja prejemali dodatke cimeta. Po treh mesecih so bile njihove trimesečne povprečne ravni krvnega sladkorja in ravni glukoze v krvi na tešče (ravni sladkorja v krvi po nočnem postu) bistveno nižje kot pri tistih v skupini, ki je prejemala placebo, ki je imela nespremenjene ravni.
Še ena začimba za čaj, kardamom, lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjšanju vnetja. Znano je, kardamom niža povprečno raven sladkorja v krvi, raven insulina in raven trigliceridov pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.
Koristi za zdravje srca
Cimet je povezan tudi z izboljšanjem zdravja srca, zniževanjem krvnega tlaka, zniževanjem LDL (slabega) holesterola in skupnega holesterola. Kratkotrajno jemanje cimeta je povezano z nižjim sistoličnim krvnim tlakom (tlak v arterijah med utripanjem srca) in diastoličnim krvnim tlakom (tlak v arterijah, ko srce počiva med utripi) pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 in prediabetesom. Študije navajajo, da je preskušanje ljudi s hipertenzijo 1. stopnje pokazalo, da je cimet znižal njihov sistolični krvni tlak, vendar le zmerno, opazili pa so znatno izboljšanje ravni holesterola s povečanjem HDL (dobrega) holesterola in znižanjem LDL.
Pomaga pri slabosti
Cimet, ingver in črni poper so močni prebavni pripomočki. Uživanje ingverja lahko pomaga ublažiti napenjanje, pline in zaprtje z zmanjšanjem fermentacije v črevesju. Poleg tega imata kardamom in nageljnove žbice antibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti. Torej bi teoretično redno pitje čaja lahko bil eden od načinov za izboljšanje prebave in krepitev imunosti.
To je čaj, ki vsebuje kofein
Ena skodelica ima približno 25 do 35 miligramov kofeina, medtem ko ima recimo kava približno 100 do 120 miligramov. Ker ima čaj manj kofeina kot kava, je dobra izbira za tiste, ki so občutljivi na učinke kofeina in vseeno želijo dodatno energijo. Pri tistih, ki redno pijejo črni čaj, se izboljša holesterol, krvni tlak in uravnavanje krvnega sladkorja. Mnoge od teh koristi naj bi izhajale iz visoke vsebnosti antioksidantov v črnem čaju, ki telesu pomagajo pri boju proti vnetjem.
Izboljšuje ustno zdravje
Nageljnove žbice se v mnogih kulturah uporabljajo za ohranjanje oralnega zdravja. Olja te začimbe sladkega okusa se uporabljajo v številnih zeliščnih ustnih vodah. Študije kažejo, da so zeliščne ustne vode, ki vsebujejo olja nageljnovih žbic, čajevca in bazilike, koristne pri preprečevanju zobnih oblog in gingivitisa, ki ga povzročajo bakterije.
Kako pripraviti Chai?
Sestavine
- 8 semen kardamoma
- 8 nageljnovih žbic
- 4 zrna črnega popra
- 2 cimetovi palčki
- 1 kos 2 cm velikega svežega ingverja, narezanega na rezine
- 2 skodelici polnomastnega mleka
- 4 vrečke črnega čaja
- 8 žličk sladkorja
- 450 ml vode
1. Kardamom, nageljnove žbice in poprova zrna položite v plastično vrečko, ki jo je mogoče zapreti, in jih zdrobite.
2. Zdrobljene začimbe dajte v srednje veliko ponev s cimetovimi palčkami, ingverjem, mlekom in 450 ml vode.
3. Mešanico zavrite, nato jo odstavite z ognja.
4. Dodajte čajne vrečke, pokrijte in pustite počivati 10 minut.
5. Precedite v skodelice. V vsako skodelico po okusu dodajte 2 žlički sladkorja ali več. Če želite bolj zdravo različico čaja, ne dodajajte sladkorja.
Fotografije: Profimedia
Preberite še:To živilo, ki mu pravijo "mati vseh žit", preprečuje bolezni, kot so rak dojk, sladkorna bolezen tipa 2, pomaga ohranjati zdravo telesno težo in upočasnjuje staranje kože
Priporočamo tudi:Če niste za mini krila, boste oboževali ta najbolj kul trend zimskega krila
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice