Pozabite na pravo kavo: To je razstrupljevalni "kavni" napitek, ki ne povzroča napihnjenosti trebuha ali zadrževanja vode

Te kave s prijetno aromo so narejene iz žit, kot so ječmen, slad in rž, ter nekaterih rastlin, na primer cikorije ali fig, ne vsebujejo kofeina in imajo veliko vlaknin.

Pozabite na pravo kavo: To je razstrupljevalni "kavni" napitek, ki ne povzroča napihnjenosti trebuha ali zadrževanja vode - Foto: Profimedia

Dandanes se ljudje preveč osredotočajo na to, kaj počnejo, in pozabljajo, kaj jedo. Vendar pa je skodelica sveže jutranje kave nekaj, kar ljudje skorajda ne izpustijo. Vsi ljubitelji zgodnjih ur ne morejo brez nje, preden začnejo s seznamom opravil za ves dan, medtem ko jo nočne sove spijejo, da jim drži pokonci in lahko opravijo svoje delo. Toda kaj se zgodi, če kavo zamenjate z okusno in zdravo žitno kavo? Dobili boste dvakrat več koristi!

Ni naključje, da žitno kavo najpogosteje priporočajo v programih razstrupljanja, saj ne povzroča napihnjenosti v trebuhu ali zadrževanja vode, kar lahko povzroči tradicionalna kava, zlasti če ji je priloženo mleko. To je žitna kava, ki nam daje energijo tako kot običajna kava, vendar ne povzroča vznemirjenja. Ima prijeten okus in vonj, ki ni preveč podoben okusu in vonju kave. Poleg tega nam pomaga povrniti maksimalno dobro počutje in izboljšati prebavne procese.

Ne spreglejte:

Kava, ki ni prava kava

Morda ste to kavo pili že v otroštvu, saj to pravzaprav ni prava kava, temveč, žitni napitek, ki ne vsebuje kofeina. Te kave so narejene iz žit, kot so ječmen, slad in rž, ter nekaterih rastlin, na primer cikorije ali fig, zato so dobra izbira za zmanjšanje uživanja kofeina. Poleg tega so zaradi visoke vsebnosti vlaknin zelo nasitni.

Žitna kava zaustavlja proces staranja - ker aktivne sestavine prispevajo k sproščanju prostih radikalov. Sestava vsebuje beta-glukane - to so rastlinski ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo lupine ječmena, ovsa, pa tudi gobe in druge rastline. Glavna naloga te snovi je čiščenje telesa škodljivih snovi ter dopolnjevanje koristnih elementov, ki so potrebni za normalno delovanje telesa.

Zakaj je ta kava nevnetna in pomaga v boju proti zastajanju vode?

Strokovnjaki vztrajajo, da je treba zmanjšati količino vseh poživil, kot sta kofein in tein, da bi zmanjšali vnetja in pomagali razstrupiti telo. Strokovnjaki poudarjajo, da je prednost te "lažne" kave ta, da dodatne vlaknine, ki jih vsebujejo žita, pripomorejo k boljšemu delovanju črevesja. Prehranske vlaknine so hrana za črevesne bakterije ter zmanjšujejo črevesna in sistemska vnetja. Poudarja se tudi, da odprava kofeina preprečuje vnetja in zadrževanje vode, ki sta lahko povezana s tem poživilom.

Kofein je dvorezen meč: res je, da deluje diuretično na mehur, vendar lahko tudi poveča vsebnost tekočine v telesu. Povečuje kortizol, ki povzroča vnetja in zadrževanje vode. Zmanjšanje njegovega uživanja je eden od načinov boja proti napihnjenosti trebuha.

Če redno telovadite, vam lahko pitje kave pomaga pri izgorevanju več maščob. Vašim možganom pomaga sproščati adrenalin in izboljša presnovo. Če imate hiter metabolizem, boste zlahka pokurili več kalorij in če to združite z učinkom ječmenove trave, to pomeni manj prigrizkov! Zakaj? Ječmenova trava ima dovolj vlaknin, da se dlje časa počutite siti.

Pripravljeno z vodo ali rastlinskim mlekom je manj vnetno

Ali  kava povzroča napihnjenosti trebuha, je odvisno tudi od načina priprave. Kravje mleko lahko povzroča vnetja, zato ga je priporočljivo pripraviti z vodo ali rastlinskim napitkom.

Kako izbrati dobro žitno kavo?

Strokovnjaki menijo, da mora dobra žitna kava vsebovati mešanico različnih žit. Pomembno je, da je 100-odstotno ekološko in brez drugih dodatkov. Z drugimi besedami, biti mora čim bolj naraven.

Primer zajtrka za razstrupljanje z žitno kavo

Ta kava, ki jo vzamete za zajtrk, je lahko dobra izbira, če ste v procesu čiščenja, saj je okus precej podoben okusu kave in čeprav ne vsebuje kofeina, pomaga zagotoviti dodatno energijo. Primer zajtrka z razstrupljanjem:

  • Žitna kava z mlekom iz rjavega riža in ovseni kosmiči
  • Žitna kava in smuti s sadjem in ovsenimi kosmiči
  • Žitna kava in naribano jabolko s cimetom

Strokovnjaki nas opozarjajo, da ni priporočljivo izvajati postopkov čiščenja brez zdravniškega nadzora.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Velika lepotna napaka, ki jo pogosto spregledamo: To se zgodi z vašo kožo, če svojih čopičev za ličenje ne čistite redno

Priporočamo tudi:Kaj jesti, da ohranite mišično maso po 50. letu in pozneje: Ne pretiravajte z beljakovinami, ključ do vitkega in toniranega telesa se namreč skriva drugje

Najbolj brano