Nepričakovano živilo za izgubo maščobe, ki ga lahko dodate vsem jedem: Dokazano pospešuje presnovo in zmanjšuje apetit

Obstaja mit, da uživanje čilija pomaga pri hujšanju. Toda ali je to res? Ali ga je mogoče znanstveno potrditi? Izvedite več o kemični snovi, ki pomaga pri presnovi. 

Nepričakovano živilo za izgubo maščobe, ki ga lahko dodate vsem jedem: Dokazano pospešuje presnovo in zmanjšuje apetit - Foto: Profimedia

Ste že kdaj doživeli občutek vročine, znoja in solz, ki so vam tekle po očeh, ko ste se najedli začinjene hrane? Ali ob zelo pekočem curryju posežete po robčkih in obilici vode? Za vse to je kriva ena od sestavin čilija, kapsaicin. Toda kako omogoča izgubo telesne teže? Kako vam lahko čili pomaga pri hujšanju, ne da bi za to morali veliko storiti? Obstaja nekaj zanimivih teorij o tem, da je čili najboljši nadomestek hrane za zmanjšanje telesne teže. Kako čili pomaga pri hujšanju? Koliko ga morate zaužiti in ali bi bil to idealen načrt hujšanja za vaše telo? To izveste v nadaljevanju. 

Čili paprike niso le okusne, ampak imajo tudi številne koristi za zdravje, vključno z izgubo telesne teže. Kapsaicin, spojina, ki daje čiliju pekočnost, dokazano pospešuje presnovo in zmanjšuje apetit. Ti učinki vam lahko pomagajo pri hujšanju, saj porabite več kalorij in pojeste manj. Poleg tega čili paprike vsebujejo antioksidante in druge hranilne snovi, ki lahko pripomorejo k splošnemu zdravju.

Ne spreglejte:

Nova študija je namreč pokazala, da vam lahko kapsaicin, glavna aktivna sestavina v čiliju, pomaga pri hujšanju. Kapsaicin se že uporablja pri zdravljenju bolečinskih vnetij in revmatoidnega artritisa (zato se včasih uporablja kot sestavina najboljših dodatkov za sklepe), vendar raziskovalci trdijo, da se lahko kapsaicin bori tudi proti debelosti.

V semenih so našli tudi veliko vitamina C in antioksidantov, ki dokazano pomagajo preprečevati bolezni, kot sta rak in želodčne razjede. Poleg tega je bila njihova sposobnost proizvajanja toplote v telesu poleg pomoči pri hujšanju povezana tudi z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen.

Kako čili pomaga vašemu telesu? 

Toplota, ki jo povzroča uživanje kapsaicina, povzroči proces termogeneze, ki pretvarja maščobo v toploto, kar povzroči izgorevanje maščob in izgubo telesne teže. Metodi povzročita dve veliki spremembi v telesnem sistemu, ki sta navedeni v nadaljevanju. 

Čili, naravni čistilec maščobe?

Čili paprike naj bi zniževale krvni tlak in so lahko tudi učinkovit način za hujšanje. Kapsaicin, spojina, ki daje čiliju pekočnost, zavira lakoto in zmanjšuje količino zaužitih kalorij, kar vodi v izgubo telesne teže in zmanjšanje vnosa kalorij. Kapsaicin poleg tega, da pospešuje presnovo, naj bi pospešil sposobnost telesa, da odpadno hrano in pijačo pretvori v energijo. Prav tako pomaga pri izgubi telesne teže, saj se pri tem izgoreva več kalorij.

Avtorji študije so ugotovili, da je "uživanje živil, ki vsebujejo kapsaicin, povezano z manjšo razširjenostjo debelosti". Da bi preizkusili teorijo, so pri udeležencih uporabljali kapsule s kapsaicinom in spremljali njegove učinke, pri čemer so ugotovili, da je bilo "zdravljenje predebelih ali debelih oseb s 6 mg kapsinoida na dan 12 tednov povezano z izgubo trebušne maščobe". Skupna telesna teža se je v povprečju zmanjšala za 0,9 kg.

Raziskava je pokazala, da kapsaicin to doseže s povečanjem telesne temperature in porabe kisika. Saj veste, ko pojeste nekaj z ostrimi čiliji in se začnete potiti? To je delno želeni učinek, saj se poveča količina porabljenega kisika in dvigne telesna temperatura, da bi izgorevala maščobe.

Preprosto povedano, pospeši vaš metabolizem. To pomeni, da je hrana z veliko pekočega čilija odlična za kurjenje maščob - če je le pripravljena na zdrav način.

Kako vključite čili v svojo prehrano? 

Pomembno je, da čili zmešate z nečim, da ne boste imeli želodčnih težav. Če ne uživate v pekoči hrani, lahko izberete blago pekoč čili. Čeprav boste morda imeli težave s pikantnostjo, se bo vaše telo sčasoma navadilo na začimbe. Poleg tega lahko pikantne čilije dodate pečeni zelenjavi, ocvrti hrani, solatam in številnim drugim kari jedem. Za sladico lahko izberete celo temno čokolado s čilijem! 

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Ključ do vitkosti, na katerega prisegajo zvezdnice: Poznate stranske učinke "detox" čajev in ali so res dobri za naše zdravje?

Priporočamo tudi:5 najbolj priljubljenih barv za leto 2023 z modnih pist od Victorie Beckham do Chanela

Najbolj brano