Ključ do vitkosti, na katerega prisegajo zvezdnice: Poznate stranske učinke "detox" čajev in ali so res dobri za naše zdravje?

Pazite, ti čaji obljubljajo, da boste shujšali in očistili svoje telo, vendar s tem ogrožajo vaše zdravje. Preverite, zakaj!

Ključ do vitkosti, na katerega prisegajo zvezdnice: Poznate stranske učinke "detox" čajev in ali so res dobri za naše zdravje? - Foto: Profimedia

Če v iskalnik Instagrama vpišete #teatox, boste dobili več kot 700.000 objav! Demi Lovato je bila svoj čas močno kritizirana, ker je na svojem računu na Instagramu oglaševala programe Teami Blends (ki temeljijo na uživanju njenega čaja za odstranjevanje toksinov in spodbujanje hujšanja), saj pri mnogih ljudeh spodbujajo težave s prehranjevanjem. Vendar jih jemljejo številne znane osebnosti. Na primer, klan Kardashian Jenner je oboževalec te vrste izdelkov. Kendall Jenner je že leta 2014 dejala, da jih je jemala v okviru priprav na teden mode.

Ne spreglejte:

Očiščevalni ali shujševalni načrti s čajem so na trgu že dolgo časa, zdaj pa doživljajo nov razcvet. Za razstrupljanje, hujšanje, za raven trebuh, z antioksidanti, za čiščenje debelega črevesa, za izboljšanje kože... Ponudba je impresivna, od čajev do pripravljenih napitkov.

Razstrupljevalni čaji: ali so res tako dobri in zdravi?

Vprašanje za milijon dolarjev: ali so ti čaji za razstrupljanje resnično dobri? Beseda "razstrupljanje" je izmišljena beseda, produkt trženja dietnih izdelkov," pravi Sara Martínez, strokovnjakinja na kliniki Alimmenta, ki se ukvarja z dietetiko in prehrano v Barceloni. "Izhaja iz besede 'detoksificirati' ali 'razstrupiti', torej izločiti toksine iz našega organizma. Obstajajo številni načrti za razstrupljanje in z njimi je povezanih veliko poslov," dodaja.

Po besedah tega strokovnjaka se pri tovrstnih načrtih običajno prodaja "x" majhnih stekleničk teh pripravkov, ki jih je treba zaužiti ob določenih urah dneva, kar simulira vnos, kot so zajtrk (9. ura), dopoldanska malica (12. ura), kosilo (15. ura), popoldanska malica (18. ura) in večerja (21. ura). Vsak vnos bi bil majhna steklenička (na osnovi zelenjavne juhe in/ali začimb: kurkuma, cimet, pehtran ... nekateri kombinirajo tudi določene čaje ali sadje). Če teh pripravkov ne boste jedli in pili, boste seveda shujšali, vendar zagotovo toliko, kot če bi vsak dan pili juho, ki ste jo pripravili sami. Vendar že vemo, da dober načrt hujšanja ne pomeni le štetja kalorij in nadzora nad tem, kaj jemo, ampak da je to le del globalnega načrta, ki vključuje pridobivanje zdravih navad, zdravo prehrano, gibanje, dobro spanje ... - prilagojenega vsakemu posamezniku in vedno upoštevajoč, da je treba svojemu telesu prisluhniti, ga spoštovati in zanj skrbeti.

Zakaj nam "razstrupljanja s čajem" pomagajo shujšati?

Čeprav obstajajo programi, ki trajajo do 15 dni, ti načrti razstrupljanja običajno trajajo od enega do petih dni in, kot pojasnjuje Sara Martínez, "lahko zagotovijo približno 733 kJ (175 Kcal) in 2931 kJ (700 Kcal) na dan v obliki tekočine". "Očitno je, da so kalorije v primerjavi z minimalnimi energijskimi potrebami, ki jih oseba potrebuje, tudi če je na dieti, zverinsko omejene. Pri tej vrsti prehrane se zaradi izgube mišičnega glikogena izgubi veliko volumna, kar pa ne zagotavlja občutne izgube maščobe," pojasnjuje. Vemo že, da morate znati razlikovati med hujšanjem in izgubo tekočine ali maščobe.

Ali čaji za razstrupljanje resnično očistijo telo?

"Glede tega, ali čistijo ali ne, te funkcije ne moremo pripisati nobenemu živilu, saj naši organi, kot so ledvice in jetra, čistijo naravno, brez omejevalnih diet, juh ali juh," poudarjajo strokovnjaki. Po mnenju te dietetičarke in nutricionistke zadosten in uravnotežen vnos zelenjave (ki je bistvenega pomena za upoštevanje ključev zdravega krožnika pri vsakem obroku) in sadja, ki vam pomaga pri hujšanju in izgubi telesne teže, skupaj z dobro hidracijo že pomaga "očistiti" naš organizem zaradi "diuretičnih" lastnosti teh živil.

Nevarni stranski učinki načrtov za razstrupljanje s čajem

"Več dni, kot traja, večje je tveganje za neželene učinke, kot so ketoza, hipoglikemija, utrujenost mišic zaradi praznjenja glikogena v mišicah, omotica, glavobol, razdražljivost.", pravi Sara Martínez.

Če malo pobrskate po Googlu o teh čajih, boste našli tudi pričevanja ljudi, ki pravijo, da so shujšali zaradi hude driske, ki so jo imeli. To seveda vodi v izgubo tekočine, zaradi česar lažno izgubite težo. Poleg tega lahko pride do trebušnih krčev in dehidracije.

Katere so sestavine teh vrst razstrupljevalnih čajev?

Kot pojasnjuje Sara Martínez, "so to običajno zelenjavni in/ali sadni sokovi/soki, z nekaj aromatičnimi rastlinami/zeliščami ali začimbami, kot so kurkuma, regrat, peteršilj, koprive, koromač ..." Ali vse skrivajo odvajalo? Nekatere vrste zelenjave in/ali zelenjave so bolj odvajalne kot druge, kot so endivija, endivija in špinača.

Vendar ti čaji nimajo nič skupnega z drugimi diuretičnimi rastlinami, kot je na primer preslica, ki lahko skupaj z zdravo prehrano in v obliki poparka pomagajo pri hujšanju, saj pospešujejo presnovo, preprečujejo zastajanje tekočine in pomagajo nadzorovati apetit.

Diuretične rastline, ki pomagajo izločati tekočino

Ali v zvezi s tem obstajajo varni izdelki? Vsi občasno čutimo, da moramo "očistiti" svoje telo, se razstrupiti od poletnih ali božičnih presežkov, skratka, dati prebavnemu sistemu premor. Ali obstaja čaj z učinkom razstrupljanja, ki je varen ali priporočljiv za pomoč pri čiščenju telesa? Kot trdijo strokovnjaki, "obstajajo diuretične rastline, kot so preslica, regrat, zeleni čaj ali kava, ki pomagajo izločati tekočino z urinom". "Nekatera živila, kot so šparglji, zelena, por in čebula, so tudi diuretiki. Vendar je mit, da se o hrani govori kot o sredstvu za čiščenje ali razstrupljanje. Če na primer pojemo šparglje in jih začinimo z veliko soli, bo diuretični učinek praktično ničen zaradi zadrževanja tekočine, ki ga povzroča natrij v soli.

In če se vam po vsem tem še vedno zdi, da bi radi izvedli načrt "razstrupljanja" s čajem, je Sara Martínez kategorična in jasno odsvetuje tovrstne izdelke, pri katerih "se ne izvaja nobena vrsta prehranskega izobraževanja, ki je ključnega pomena za doseganje kakršne koli spremembe navad in trajne telesne teže skozi čas".

Fotografije: Profimedia

Preberite še:To je najbolj zdrav zajtrk na svetu: Znižuje krvni tlak in krepi zdravje srca

Priporočamo tudi:Ta trend hlač iz leta 2000 naj bi to sezono izpodrinil kavbojke

Najbolj brano