Te hrane nikoli ne bi smeli jesti zvečer: Povzroča napihnjenost in slabo vpliva na vašo prebavo

5. 3. 2022
Te hrane nikoli ne bi smeli jesti zvečer: Povzroča napihnjenost in slabo vpliva na vašo prebavo (foto: Instagram)
Instagram

Tudi vi obožujete sadje in bi ga lahko jedli v katerem koli delu dneva? Če ste na vprašanje odločno prikimali, je čas, da to navado opustite in se znebite bolečin v trebuhu, ki jih do zdaj niste znali pojasniti. Sadje namreč ni optimalna izbira za zvečer. 

Ko se potopite v sadno solato ali pa ponosno ugriznete v jabolko, se  potrepljate po rami, da ste končno izbrali zdravo in hranljivo opcijo svojega prigrizka, in uspeli pregnati pregrešne misli, ki so se spretno podile po mamljivi vrečki hrustljavega čipsa, takrat je seveda čas za ponos. A veselje morda ne traja dolgo. Že kmalu se lahko naš trebuh začne čudno oglašati, hlače pa so zopet tesne zaradi nenadne napihnjenosti, katere po kosu sadja zagotovo nismo pričakovali. A vendar je res, vse to je lahko posledica sadja, vzrok za vašo napihnjenost in težak občutek v trebuhu je lahko ta sijoč, okusen in sočen kos sadja. 

Na svetu zagotovo ni korenjaka, ki bi si upal zatrditi, da ne obožuje sadja, ta čudovita sladkoba, ki poboža naše brbončice je zagotovo nekaj tako mamljivega, da se sadju nikakor ne bi mogli odpovedati. Pravzaprav ni sadeža, ki bi se mu morali izogibati, saj imajo vsi velike koristi zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov. Govorimo namreč o živilu, ki je polno vode, telesu tako priskrbi odlično hidracijo, vsebuje naravno prisotne sladkorje, vendar pa je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejstev, da se sadje v našem telesu kar najbolje prebavi. 

Ne spreglejte: 

Strokovnjaki sicer trdijo, da ni univerzalnih pravil, kar se tiče prehrane, saj lahko določeno živilo nekomu popolnoma ustreza, spet drugemu pa povzroča težave. Ugotavlja pa se, da obstajajo nekateri sadeži, zaradi katerih se lahko počutite napihnjeni. Sadje namreč vsebuje sladkorje, kot sta fruktoza in sorbitol, ti dve hranili pa lahko povzročita vnetje in napihnjenost. Sadje vsebuje tudi drugo snov, imenovano pektin, neprebavljivo topno vlaknino. Čeprav lahko vlaknine v sadju mnogim pomagajo pri lajšanju nadležnega zaprtja, lahko ostali sadja ne prebavljajo dobro in pri nekaterih ljudeh povzročijo napenjanje. Vlaknine so sicer koristne in jih potrebujemo za zdravo delovanje črevesja, a če jih zaužijemo prekomerno, lahko povzročijo manjšo prebavljivost, kar povzroči večje otekanje trebuha in nastajanje plinov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Produce is Beautiful Project (@produceisbeautiful)

Vse lepo in prav, kajne, pa vendar se verjetno sprašujete, zakaj se sadje odsvetuje ravno v večernih urah? Pri nekaterih ljudeh s počasnejšo prebavo sadje ostane v želodcu dlje in povzroči več plinov ali napihnjenosti. Odvisno je od tega, kako uravnotežena je vaša črevesna flora in ali imate kakšno prebavno patologijo. Če smo prej govorili o vrsti sladkorja, ki ga sadje vsebuje in načinu njegovega presnavljanja, pa ravno v poznih večernih urah lahko pride do še večje težave. Vsi vemo, da je sadje enostavno in hitro prebavljivo, vsebuje malo kalorij in veliko vode in samo predstavljajte si, kaj v našem črevesju in želodcu lahko povzroči, ko sadje zaužijemo na polen želodec hrane, ki ima seveda drugačen ritem prebavljanja. 

Če ste sami med tistimi, ki vam sadje ne povzroča težav, z uživanjem sadja nikar ne prenehajte, saj je to nedvomno veliko bolj zdrav prigrizek kot mamljiva banjica sladoleda ali vrečka čipsa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emili Sindlev (@emilisindlev)

Katero sadje povzroča večjo napihnjenost?

Dejstvo je, da obstajajo nekateri sadeži, ki lahko na splošno povzročijo več fermentiranja v telesu, kar posledično povzroča napihnjenost in nelagoden občutek v trebuhu. Jabolka, banane, grozdje in fige imajo višjo raven sladkorja (fruktoze) in ta sladkor se morda ne absorbira v celoti, kar lahko povzroči vnetje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

Jabolka so sicer polna antioksidantov, vendar morda to vseeno ni najljubša dnevna poslastica vašega trebuha. To sadje je polno fruktoze ali sadnega sladkorja, ki ga nekateri ljudje težko prebavijo. Jabolko je prav tako po svoji naravi že precej težko za želodec, zato ga je priporočljivo uživati v jutranjih ali dopoldanskih urah in nikakor ne zvečer, saj nam bo v večernih urah prinesel več tegob kot koristi.  Prav tako lahko poskusite jesti manjše količine sadja oz jabolka, poskusite pojesti polovico jabolka namesto celega - in ga počasi žvečiti. Ker jeste manj sadja, boste zmanjšali količino fruktoze, ki jo zaužijete. Težke za želodec pa so tudi hruške, zato v večernih urah nikar ne posegajte po tem, sicer mamljivem in sočnem sadežu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kosmetik•Hautberatung•Beauty (@bambari_kosmetikstudio)

Kako se izogniti napihnjenosti po zaužitju sadja?

Poleg omejevanja ali izogibanja sadju, ki vsebuje veliko fruktoze, je tukaj nekaj nasvetov za preprečevanje napihnjenosti po zaužitju sadja:

  • Vodite dnevnik prehrane: zapisovanje vseh živil, ki jih jeste (ne samo sadja) in kako se počutite glede napihnjenosti, vam lahko pomaga odkriti, katero sadje (ali druga živila) so lahko krivci za vaše počutje.
  • Jejte manj sadja: Strokovnjaki pravijo, da ni razloga, da bi se popolnoma izogibali jabolkom in bananam! Vendar bodite previdni in imejte pod nadzorom, koliko sadja pravzaprav zaužijete.
  • Dovolite si imeti pavzo med obroki, da se hrana lahko v miru prebavi.
  • Olupite sadje: celo nekaj tako preprostega, kot je lupljenje sadja, lahko olajša njegovo prebavljivost, saj se v lupini sadeža skriva kar največ vlaknin
  • Jejte kuhano sadje: Kuhanje sadja razgradi nekaj njegovih vlaknin, kar lahko povzroči manj napenjanja in olajša prebavo
  • Uživanje sadja združite z beljakovini, na ta račun boste tudi poskrbeli za sam glikemični indeks, poskok sladkorja v vašem telesu pa bo manjši
  • Telesna vadba: Redna telesna dejavnost lahko pomaga preprečiti ali lajšati napihnjenost
  • Združite sadje z živili, ki vsebujejo probiotike: sadje vsebuje prebiotike, ki pomagajo hraniti dobre bakterije v našem črevesju. Poskusite sadje uživati skupaj z jogurtom ali kefirjem. 

Čeprav se je treba tega zlatega pravila vedno dobro držati, pride ta v primeru uživanja sadja še bolj do izraza. Pomembno je, da sadje dobro prežvečimo preden ga pogoltnemo, kar nam pomaga prebaviti vso njegovo fruktozo. Zelo pomembno je tudi, da jemo počasi, pijemo dovolj vode in pazimo na druga živila, ki lahko prispevajo k napihnjenosti. 

Fotografije: Instagram/@rubinam__

Preberite še: Največji trend džinsa za pomlad 2022: džins od glave do pet

Priporočamo tudi: Pozabite mini krila, Zendaya je nosila čudovit eleganten stajling, popoln za vse starosti

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik