Obleka kraljeve družine za pogreb kraljice Elizabete: Kralj Charles III razglasil obdobje kraljevega žalovanja, za katerega veljajo stroga pravila

Kraljevi uslužbenci jo bodo morali nositi v času žalovanja za pokojno kraljico Elizabeto II. 

Obleka kraljeve družine za pogreb kraljice Elizabete: Kralj Charles III razglasil obdobje kraljevega žalovanja, za katerega veljajo stroga pravila - Foto: Profimedia

Kralj Charles III je razglasil obdobje kraljevega žalovanja, za katerega veljajo stroga pravila, v katerem morajo člani kraljeve družine iz spoštovanja do dolgoletne monarhinje upoštevati stroga pravila oblačenja.

Obdobje žalovanja bo trajalo do enega tedna po kraljičinem pogrebu, ki bo v ponedeljek, 19. septembra, ob 11. uri po britanskem času v Westminstrski opatiji.

V tednih žalovanja bodo potekali različni dogodki v čast kraljici Elizabeti: zahvalna maša v katedrali svetega Gilesa v Edinburgu, procesija v Westminstrsko dvorano ter molitev in razmislek, bedenje v Westminstrski dvorani, državni pogrebni obred v Westminstrski opatiji in pogrebni obred v kapeli svetega Jurija v Windsorju.

Ne spreglejte:

Kralj Charles III. je po smrti svoje matere razglasil uradno obdobje žalovanja. V skladu s tradicijo bo to obdobje trajalo natanko teden dni po pogrebu kraljice Elizabete, ki bo v ponedeljek, 19. septembra. V desetih dneh državnega žalovanja za člane kraljeve družine veljajo stroge zahteve glede oblačenja, saj ne smejo zapustiti hiše v vsakdanjih oblačilih. Pred pogrebom jih pričakujejo na številnih spominskih slovesnostih, kjer povsod veljajo enaka pravila oblačenja.

Od vseh moških zaposlenih članov kraljeve družine se pričakuje, da na teh obredih, ki med drugim potekajo v Westminstrski dvorani in katedrali St Giles, nosijo vojaške uniforme. Elizabetin najmlajši sin Andrew je odsoten z dela, potem ko so se pojavili škandali zaradi njegovega prijateljstva z Jeffreyjem Epsteinom. Uradno ne sme nositi vojaške uniforme, ker pa gre za njegovo mater, je bila za zadnje slovo v ponedeljek narejena izjema.

Na teh slovesnostih morajo vsi zaposleni člani kraljeve družine nositi vojaške uniforme. Princ Andrew, vojvoda yorški, kot nedelavni kraljevi član ne bo nosil uniforme, razen kot poseben znak spoštovanja do kraljice na zadnji vigiliji.

Princ Harry ni več delovni član kraljeve družine, potem ko se je z Meghan Markle umaknil iz kraljeve družine. Menda za vnuka ne naredijo nobene izjeme, Harry pa mora med babičinimi spominskimi obredi vojaško uniformo pustiti v omari. Po vsej verjetnosti se bo v obdobju žalovanja pojavljal v črnih oblekah.

Tako kot vsi drugi člani kraljeve družine bo tudi Harry, kar ni presenetljivo, nosil črne obleke. Čeprav je včasih na pogrebih mladih oseb izjema od pravila o črni barvi, na pogrebu kraljice Elizabete: nosite črno in s tem pokažite, da žalujete. Čeprav se bogoslužje vrti okoli kraljičinega slovo, zagotovo vemo, da bodo kraljevi družini, kot sta Kate in Camilla, svojo žalost izrazili z nošenjem posebnega nakita v poklon Elizabeti.

Medtem je vir za BAZAAR.com potrdil, da za razliko od izjeme za Andrewa princ Harry ni dobil dovoljenja za nošenje uniforme na nobenih slovesnih dogodkih. To je za bilo vojvodo Susseškega udarec, saj je 10 let služil v britanski vojski in šele danes zjutraj v ganljivem poklonu kraljici dejal, da je njegova vrhovna poveljnica. Toda sedaj so si kraljevi predstavniki premislili in princu Harryju vendarle dovolili, da na babičino zadnje slovo obleče vojaško uniformo. Uradniki Buckinghamske palače so princa Harryja obvestili, da lahko na zadnjem čutenju kraljice Elizabete II. nosi vojaško uniformo. V soboto zvečer se bo pridružil svojim kraljevim sorodnikom v Westminstrski dvorani in 15 minut molčal pred kraljičino krsto.

Kot je v navadi na pogrebih in žalnih slovesnostih, bodo drugi udeleženci verjetno oblečeni v črno.

Ta konec tedna so princ Harry, vojvodinja Meghan ter princ in princesa Walesa pozdravili žalujoče pred Windsorskim gradom in pohvalili njihove čudovite cvetlične aranžmaje ter ljubeče poklone pokojni kraljici. Harry in William sta za presenetljivi skupni nastop nosila ujemajoče se mornarske obleke in kravate z belimi srajcami, Meghan in Kate pa elegantne črne midi obleke, pete in nogavice.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kate Middleton razkrila, kako jo je princ Louis po kraljičini smrti ljubko potolažil

Priporočamo tudi: Meghan Markle dala pomenljivo opazko glede materinske vloge Kate Middleton

Najbolj brano