Zakaj je selen tako potreben za naše telo: V katerih živilih ga je največ in kaj se zgodi, če ga imamo premalo

1. 1. 2024
Leta 1980 je Svetovna zdravstvena organizacija priznala selen kot prehranski element. (foto: Profimedia)
Profimedia

Selen je mikroelement, ki krepi imunski sistem in ugodno vpliva na rast zdravih celic, aktivira mehanizme zdravljenja in obnove v telesu.

Leta 1980 je Svetovna zdravstvena organizacija priznala selen kot prehranski element.

Ne spreglejte:

Selen je močan antioksidant in tukaj so živila, ki ga vsebujejo največ:

  • Brazilski oreščki – največja zastopanost.
  • Morski sadeži (lignji, alge, školjke, raki)
  • piščanec
  • Pistacije
  • tuna
  • Ostrigarji in jurčki
  • jajca
  • česen
  • surova maščoba
  • koruza na primer fižol
  • ovseni kosmiči
  • grah
  • ajda
Profimedia

Zakaj bi morali uživati ​​živila, ki so bogata s selenom?

Selen aktivira imunsko obrambo telesa, ima antioksidativne lastnosti. Če telesu primanjkuje selena, lahko pride do distrofije srčne mišice, trpijo krvne žile, jetra in trebušna slinavka.

Odkrili so tudi vpliv selena na reproduktivno funkcijo. Z razumno uporabo selena so moški rešili problem neplodnosti, pri nežnejšem spolu pa zmanjšali tveganje za splav.

Testi, opravljeni na živalih, so pokazali, da višja kot je raven selena v telesu, manj je možnosti za razvoj tumorja.

Poleg bolnikov z rakom se pomanjkanje selena pojavlja pri bolnikih s cistično fibrozo, policistično boleznijo, bronhialno astmo, boleznimi ščitnice, avtoimunskimi boleznimi in alkoholizmom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Najstarejše sladilo, ki ga vsak dan zaužijejo najdlje živeči ljudje na svetu: Blaži tesnobo, izboljšuje vnetja in podaljšuje življenje

Priporočamo tudi: Zlato mini krilo Claudie Schiffer je idealen modni kos zime 2023 za praznični silvestrski večer