Pozabite na limono, to je sadež, ki vsebuje še več C vitamina, blagodejno vpliva na prebavo ter ima močan učinek na celotno telo

9. 5. 2023
Pozabite na limono, to je sadež, ki vsebuje še več C vitamina, blagodejno vpliva na prebavo ter ima močan učinek na celotno telo (foto: Profimedia)
Profimedia

Že en kozarec te pijače ima močan učinek na celotno telo.

Ste vedeli, da kivijev sok blagodejno vpliva na celotno telo? Samo en kozarec te pijače bo telesu zagotovil veliko količino kalija in vlaknin.

Zaradi količine vitaminov lahko ta sok zmanjša tveganje za bolezni srca. Prav tako obstajajo znaki, da zmanjšuje tveganje za možgansko kap, a tudi izboljša vid. Spodbuja regeneracijo telesa, ščiti DNK pred škodljivimi učinki prostih radikalov, močno razstruplja telo, krepi imunski sistem, preprečuje nastajanje maščobnih oblog.

Ne spreglejte:

Kivi, znan tudi kot kitajska kosmulja, je okusen in hranljiv sadež, ki izvira iz Kitajske, zdaj pa ga gojijo na več koncih sveta. Znan je po sladkem in pikantnem okusu, uporablja pa se v različnih jedeh, vključno s sladicami, solatami in smoothiji.

Eden najboljših načinov uživanja kivija je priprava zdravega in osvežilnega napitka, ki ni le odličnega okusa, ampak zagotavlja tudi številne koristi za zdravje. V tem članku bomo razpravljali o tem, kako lahko napitek iz kivija okrepi vaš imunski sistem, očisti toksine iz telesa in zagotovi druge koristi za zdravje.

Kivi in imunski sistem

Imunski sistem je obramba telesa pred okužbami, boleznimi in drugimi škodljivimi dejavniki. Za boj proti okužbam in boleznim je bistveno, da imunski sistem ostane zdrav in močan. Kivi je odličen vir vitamina C, ki je znan po svojih lastnostih za krepitev imunskega sistema. En srednje velik kivi vsebuje približno 64 mg vitamina C, kar je več od priporočenega dnevnega vnosa za odraslo osebo.

Vitamin C je bistveno hranilo, ki pomaga spodbujati nastajanje belih krvničk, ki so odgovorne za boj proti okužbam in boleznim. Prav tako pomaga spodbujati nastajanje protiteles, ki nevtralizirajo škodljive dejavnike, kot so virusi in bakterije. Redno uživanje kivija lahko pomaga okrepiti imunski sistem ter zmanjša tveganje za okužbe in bolezni.

Kivi in razstrupljanje

Naše telo je izpostavljeno toksinom iz različnih virov, vključno z onesnaženim zrakom, predelano hrano in zdravili. Ti toksini se lahko kopičijo v našem telesu in povzročajo različne zdravstvene težave, vključno s prebavnimi težavami, težavami s kožo in celo rakom. Zato je nujno, da svoje telo redno čistimo strupov.

Kivi je bogat z vlakninami, ki so bistvenega pomena za ohranjanje zdravja prebave in spodbujanje rednega iztrebljanja. Vlaknine pomagajo pri odstranjevanju toksinov iz telesa, saj se nanje vežejo in jih odstranijo z blatom. Kivi vsebuje tudi encim aktinidin, ki pomaga razgraditi beljakovine in pospešuje prebavo.

Poleg tega kivi vsebuje antioksidante, kot so vitamin C, vitamin E in flavonoidi, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale, ki lahko poškodujejo naše celice in povzročijo bolezni, kot je rak. Redno uživanje kivija lahko pripomore k razstrupljanju telesa in splošnemu zdravju.

Druge koristi kivija za zdravje

Poleg krepitve imunskega sistema in čiščenja strupov iz telesa ima napitek iz kivija še številne druge koristi za zdravje. V nadaljevanju so predstavljene nekatere prednosti rednega uživanja kivija:

  • Izboljšano zdravje srca: Kivi vsebuje kalij, ki je bistvenega pomena za ohranjanje zdravega krvnega tlaka in zmanjšanje tveganja za bolezni srca.
  • Izboljšano zdravje oči: kivi je pomemben za izboljšanje zdravja oči: Kivi je odličen vir luteina in zeaksantina, ki sta bistvena za ohranjanje zdravega vida in zmanjšanje tveganja za starostno degeneracijo rumene pege.
  • Protivnetne lastnosti: Kivi vsebuje protivnetne spojine, kot so vitamin C, vitamin E in kvercetin, ki pomagajo zmanjševati vnetja v telesu in krepiti splošno zdravje.
  • Boljši spanec: Kivi vsebuje serotonin, ki je hormon, ki lahko pripomore k boljši kakovosti spanja in zmanjšanju nespečnosti.

Za pripravo kivijevega sirupa boste potrebovali:

  • 1,5 kilograma svežega in olupljenega kivija
  • pol kilograma sladkorja
  • 1,5 litra vode

Priprava:

Kivi olupimo, sesekljamo in damo v blender. Če pri roki nimate blenderja, lahko uporabite tudi mlinček za paradižnik. Nato nasekljan kivi pretlačimo skozi gosto cedilo, da spusti čim več soka. Nato vodo zavremo, ko voda zavre počakamo, da se ohladi.

Precejenemu soku kivija dodamo prevreto vodo, ki je ohlajena in pol kg sladkorja. Mešajte približno 20 minut, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Steklenice, v katere boste natočili domač kivijev sok, sterilizirajte in postavite v hladilnik. Preden uporabite sok, ga razredčite z vodo. Kivijev sok ali sirup vsebuje vitamin A, kompleks vitaminov B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcij, kalij, fosfor, karotenoide, železo, klorofil, lutein, ogljikove hidrate in flavonoide. Naj bo del vaše zdrave rutine.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Blake Lively osupljiva v usnjeni obleki, ki slavi ženske obline

Priporočamo tudi: Pozabite na chia semena in njihovo sposobnost zaviranja apetita, ta rastlina, ki je še ne poznate, je v tem še boljša