5 živil, ki imajo največ vitamina D: Mnogi se ne zavedajo, kako nevarno je lahko njegovo pomanjkanje za zdravje

21. 11. 2023
5 živil, ki vsebuje največ vitamina D in zakaj je njegovo pomanjkanje tako nevarno. (foto: Profimedia)
Profimedia

Po mnenju številnih zdravnikov nikakor ne smemo dovoliti pomanjkanja vitamina D, saj lahko povzroči številne zdravstvene težave.

Ko gre za dobro zdravje, vitamina D ne smemo izpustiti! Zagotavlja namreč velik zagon normalnemu delovanju telesa, njegov konkreten prispevek pa se v največji meri kaže v krepitvi imunskega sistema. 

Pri vitaminu D je stvar veliko bolj kompleksna od tega, koliko tega vitamina zaužijemo. Poveča sposobnost makrofagov, da prepoznajo sovražnika, ga uničijo, torej tiste celice, ki ubijajo viruse, tiste, ki imajo dovolj vitamina D, aktivirajo ta odziv in preprečijo vnetje in citokinsko nevihto. Ker nas na koncu ubije imunski sistem, virus nas ne ubije, vitamin D ta vihar direktno ustavi in ​​onemogoči, da bi trpeli, če ga je v zadostnih količinah. A poleg tega ni pomembna samo raven vitamina D, ki jo zaužijemo, ampak koliko se zastrupimo, če zaužijemo slabo hrano.

Ne spreglejte:

Ko so v telesu toksini, vitamina D "nikoli dovolj" - je imunolog dr. Borislav Kamenov pojasnil pomen tega vitamina in dodal, da vsi ne potrebujejo enake količine:

"Zato ga ne morejo jemati vsi enako, ampak da se vidi, kdo ga prej potrebuje. Lahko se preveri iz krvi, lahko se določi nivo".

Pomanjkanje vitamina D ni naivna stvar in lahko povzroči številne zdravstvene težave, le nekateri simptomi, da ga nimate dovolj, pa so: oslabljena imuniteta depresivno razpoloženje bolečine v mišicah in kosteh izguba las.

Nekatera izmed živil, ki imajo največ vitamina D, so:

1. Gobe

Gobe ​​so poleg nekaterih polnozrnatih žit skoraj edini rastlinski vir tega vitamina. Zato jih, če ste vegan, obvezno vključite v svoj dnevni jedilnik. Za razliko od živalskih virov vitamina D, ki vsebujejo le vitamin D3, so gobe bogate z vitaminom D2. 100 g gob vsebuje od 130 do 450 IE tega vitamina, odvisno od tega, ali gre za divje ali domače vrste.

2. Losos

Ne samo, da je okusna in zdrava beljakovina, losos je poln omega 3 maščobnih kislin, za katere je znano, da imajo številne koristi za človeško telo. Poleg tega je odličen vir vitamina D. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo vsebuje 100 g lososa med 361 in 685 IE vitamina D – odvisno od tega, ali gre za divjega ali gojenega lososa. Wild vedno vsebuje več in ga kupite, če imate možnost.

3. Rumenjaki

Ribe in morski sadeži niso edini vir vitamina D. V velikih količinah ga vsebujejo tudi jajca. Najdemo ga predvsem v rumenjaku, kjer se nahajajo tudi številni drugi vitamini in minerali. Priporočamo, da kupite jajca proste reje, saj vsebujejo do 3-4x več vitamina D.

4. Tuna

Tuna je eno od 5 živil, bogatih z vitaminom D. Tuna vsebuje veliko količino vitamina D. In sicer 175 g tune vsebuje 236 ie tega vitamina. Poleg tega je tako kot druge vrste rib bogata z beljakovinami, kar blagodejno vpliva na mišice, lase, kožo in nohte. Vsebuje tudi veliko količino omega 3 maščobnih kislin.

5. Škampi

Priljubljena vrsta kozic je bogata z vitaminom D – 100 g kozic vsebuje 152 IE tega vitamina. Za razliko od večine morskih sadežev, ki ga vsebujejo, imajo kozice zelo nizko vsebnost maščob. Vsebujejo tudi koristne omega 3 maščobne kisline, cink, jod, selen ter visoko vsebnost vitamina B12, zaradi česar pozitivno vplivajo na zdravje srca.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Bodite prvi: Modni svet napovedal, da bo to glavna barva leta 2024

Priporočamo tudi: Pozabite na pravo kavo, a pri tem ne žrtvujte okusa: To je odličena alternativa za "kavni" napitek, ki deluje blagodejno na prebavo in hujšanje

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk