5 najboljših protivnetnih in zdravilnih živil, ki jih umestite v svoj jedilnik, da z njimi v trenutku pozdravite svoje telo

11. 6. 2023
5 najboljših protivnetnih in zdravilnih živil, ki jih umestite v svoj jedilnik, da z njimi v trenutku pozdravite svoje telo (foto: Profimedia)
Profimedia

"Nekatera živila imajo vse! Bogata so z dragocenimi hranilnimi snovmi za naše zdravje in ščitijo lepoto naše kože," pravi nutricionistka Sophie Janvier, ki razkriva svojih 5 najboljših protivnetnih živil.

Želite preiti na protivnetno prehrano, da bi se zaščitili pred boleznimi srca, sladkorno boleznijo tipa 2 in drugimi razširjenimi kroničnimi boleznimi? Za to ne potrebujete težko dostopnih ali celo zelo dragih sestavin, kot so praški ali dodatki.

Naravna živila so bogata z vojsko borcev proti vnetjem. Na primer, rdeče vino, grozdje in nekatere jagodičevje vsebujejo spojine proti vnetjem, imenovane flavan-3-oli. Vlaknine v stročnicah, polnozrnatih žitih, sadju in zelenjavi spodbujajo koristne mikroorganizme v našem črevesju, ki jih pretvorijo v butirat, protivnetno kratkoverižno maščobo, ki ščiti pred boleznimi srca in ima lahko celo pozitivne učinke na možgane.

Ne spreglejte:

Potem ko je nutricionistka razkrila svoje preproste nasvete za bolj zdravo prehranjevanje, nam dietetičarka, nutricionistka in kolumnistka za zdravje Sophie Janvier ob začetku svojega novega programa Boost: 28 dni za vrnitev v formo s protivnetno prehrano, predstavi ključ do protivnetne prehrane. Med njegovimi znanstveno dokazanimi prednostmi so? "Več vitalnosti, boljša prebava, manj bolečin v sklepih, bolj stabilna raven sladkorja v krvi in bolj zdrava teža. Zato je idealna za vsakogar kot preventivni zdravstveni ukrep, pa tudi takrat, ko trpite za endometriozo, ekcemi ali aknami." Kronično vnetje je namreč vir različnih bolezni in zdravstvenih težav.

Dobra novica je, da se lahko s hrano borimo proti kroničnemu vnetju. Namesto da se osredotočamo na vsa očitna vnetna živila - sladkor, gazirane pijače, rafinirane ogljikove hidrate, alkohol, rdeče meso in predelana živila -, se osredotočimo na okusne sestavine, ki jih lahko uživate za zmanjšanje vnetij.

Kaj je vnetje?

Če mislite, da je vnetje le še en odmeven zdravstveni izraz, pomislite še enkrat. Povezano je s številnimi telesnimi težavami, od aken in rdečice kože do alergij in avtoimunskih bolezni, in ni presenetljivo, da ima prehrana veliko vlogo v boju proti vnetju in pri njegovem preprečevanju. Vnetje je naravni proces, s katerim se telo brani pred škodljivimi snovmi - poškodbami, okužbami ali toksini -, da bi se pozdravilo. Ko nekaj poškoduje naše celice, se sprostijo kemikalije, ki sprožijo odziv našega imunskega sistema - vključno s protitelesi, beljakovinami in povečanim pretokom krvi na poškodovano območje.traja dlje kot nekaj dni.

Ne glede na to, ali imate športno poškodbo, artritis ali okužbo, se vaše telo odzove z vnetno reakcijo. To je naravni imunski odziv, ki telesu pomaga pri obrambi. Težave pa nastanejo, ko vnetje postane nizko in dolgotrajno - takrat lahko povzroči bolezen in slabo zdravje.

Katera so protivnetna živila?

Študije kažejo, da lahko nekatera živila pomagajo obvladovati učinke vnetja. To je zato, ker vsebujejo sestavine, kot so rastlinske kemikalije, ki imajo antioksidativne lastnosti, ali koristna olja, ki pomagajo blažiti učinke vnetja. Prehranjevanje s široko in raznoliko prehrano, ki vključuje živila, ki vsebujejo te koristne sestavine, je dober pristop za ohranjanje ravnovesja.

Poleg tega vse več dokazov potrjuje povezavo med našo prehrano, črevesnim mikrobiomom in obvladovanjem vnetij.

5 protivnetnih živil, ki jih po mnenju strokovnjaka za prehrano lahko dodate v svojo prehrano 

Oreščki

Mandlji so zagotovo dober vir vlaknin, rastlinskih beljakovin, mineralov in antioksidantov. Vendar so orehi prava izbira, saj ta oljna semena kot bonus vsebujejo omega 3. Omega 3 so posebne maščobne kisline, ki so nujno potrebne za pravilno delovanje našega telesa in ki nam jih pogosto primanjkuje. Spodbujajo nastajanje dragocenih protivnetnih snovi ter ugodno vplivajo na srce in ožilje, dermatološki, kognitivni in sklepni sistem. Skratka, je vaš zaveznik pri težavah s kožo, vnetnih boleznih in celo tesnobi! Za optimalno učinkovitost dvakrat tedensko na jedilnik dodajte mastne ribe: tuna, losos, sardine ali skuša zagotavljajo še eno obliko protivnetnih omega 3, ki dopolnjujejo tiste v orehih.

Borovnice

Ti majhni vijolični sadeži so tako kot njihovi bratranci maline, rdeči ribez in vse jagodičevje na splošno antioksidativne bombe, molekule, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu v naših celicah. To je pomembno, saj oksidativni stres pospešuje staranje in povzroča vnetne reakcije. Borovnice vsebujejo posebno učinkovito vrsto antioksidantov: polifenole. Njihovo delovanje je bilo večkrat preučevano in potrjena je bila njihova sposobnost blokiranja nastajanja nekaterih pro-vnetnih snovi. Zato lahko uživate v smoothijih in drugih kompotih na osnovi borovnic, vendar pazite na sladkor, ki ob prekomernem uživanju povzroča vnetja! 

Ajda

Ajda je nova kvinoja! To starodavno žito, znano tudi pod imenom ajda, je zvezda tega trenutka. In jasno je, zakaj: bogata je z vlakninami, antioksidanti, rastlinskimi beljakovinami in ne vsebuje glutena. Super koktajl! Vlaknine so res naš zaveznik zdravja. Hrani dobre bakterije v naši mikrobioti, ki proizvajajo protivnetne snovi. In to še ni vse: zaradi vsebnosti vlaknin ima to žito nižji glikemični indeks kot riž ali testenine.

Kefir

Ta fermentirana pijača s Kavkaza vsebuje naravne probiotike, z drugimi besedami žive bakterije, ki naseljujejo naš mikrobiom in mu pomagajo, da postane bogatejši in bolj raznolik. Zdrav mikrobiom ima številne pozitivne učinke na naše zdravje: boljšo prebavo, okrepljeno odpornost, zdravo kožo, dobro duševno zdravje itd. Kadar je mikrobiota motena, to spodbuja prepustnost črevesja in s tem prehajanje endotoksinov v krvni obtok, kar povzroči vnetno reakcijo.

Temna čokolada s 85 % kakava

Končamo z najbolj okusnim in pomirjujočim! Jasno in glasno povem: čokolada je dobra za vaše zdravje! Dokler izberete takšno, ki je bogata s kakavom in ni zelo sladka. Pravzaprav je prav vsebnost kakava tista, ki je odgovorna za njene koristi. Kakav je prehranska zakladnica, saj je ena najbogatejših hranilnih snovi in z najbogatejšo vsebnostjo antioksidantov v rastlinskem svetu, mineralov, vlaknin in teobromina.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Brez slabe vesti in kopičenja kilogramov: To je recept za pico z le nekaj kalorijami na kos (obvezno si ga zapišite!)

Priporočamo tudi: Horoskop: 3 ženske zodiaka, ki so najbolj nagnjene k pridobivanju teže