8 živil proti depresiji, ki izboljšujejo razpoloženje in bi jih morali jesti, ko se počutimo slabo

24. 9. 2023
8 živil proti depresiji, ki izboljšujejo razpoloženje in bi jih morali jesti, ko se počutimo slabo (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekatera živila lahko izboljšajo naše razpoloženje zaradi svoje hranilne sestave in vpliva na kemijo naših možganov.

Mnogi od nas poznajo scenarij: slab dan v službi, prepir s prijateljem, razočaranje v odnosu in požremo cele pakete čipsa, prigrizkov in nezdrave hrane, kar ima učinek bumeranga, saj nas poleg stresa napadajo tudi občutki krivde, ker smo jedli nezdravo hrano.

Da lahko hrana, pogosto prav nezdrava, postane nekakšna dvojna tolažilna nagrada, je dobro znano (glej živčno lakoto). Manj znano je dejstvo, da imajo nekatera živila, zaužita v pravih količinah, resnično moč, da nam pomagajo izboljšati razpoloženje. Rosemary Ferguson, znana strokovnjakinja za prehrano, voditeljica in avtorica uspešnice Sok, pojasnjuje, kako in zakaj.

Ne spreglejte:

"Nekatera živila lahko izboljšajo naše razpoloženje zaradi svoje prehranske sestave in vpliva na kemijo v možganih. Ta živila vsebujejo posebna hranila, ki spodbujajo nastajanje nevrotransmiterjev, kot sta serotonin in dopamin, ki imata ključno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in čustev. Prav tako vsebujejo antioksidante in protivnetne spojine, ki pomagajo zaščititi možgane pred oksidativnim stresom in vnetji, dejavniki, ki lahko negativno vplivajo na razpoloženje.

Izbrali smo 8 antidepresivnih živil, ki nam bodo pomagala povrniti dobro razpoloženje, živil, ki izboljšujejo razpoloženje in jih ne smemo uživati le ob slabem razpoloženju ali melanholiji, temveč redno, vključena v prehrano, da bi dosegli bolj stabilno in sončno splošno razpoloženje.

1. Mastne ribe

"Mastne ribe, kot so losos, skuša in sardine, so bogate z maščobnimi kislinami omega-3, zlasti EPA in DHA. Te kisline omega-3 imajo ključno vlogo pri zdravju možganov in so povezane z zmanjšanim tveganjem za depresijo ter izboljšanjem kognitivnih funkcij, kot sta spomin in koncentracija. Najbolje bi bilo, če bi jih jedli sveže, vendar tudi konzervirane ponujajo praktično rešitev in dobre hranilne vrednosti.

2. Kurkuma

"Kurkuma vsebuje aktivno spojino, imenovano kurkumin, ki ima močne protivnetne in antioksidativne lastnosti. Kronična vnetja so povezana s povečanim tveganjem za duševne motnje, kurkumin pa lahko pomaga zmanjšati vnetja in podpira zdravje možganov. Uporabljajte ga v obliki prahu v juhah, omakah, riževih ali pirajevih jedeh, kašah, jogurtih in smoothijih (obstaja tudi kurkuma latte) ali pa ga jemljite kot prehransko dopolnilo v kapsulah.

3. Zelena listnata zelenjava

"Zelena listnata zelenjava (špinača, ohrovt, blitva, blitva, repa) je bogata s hranili, kot so folati, vitamini in minerali. Folati imajo ključno vlogo pri sintezi nevrotransmiterjev, kot so serotonin, dopamin in noradrenalin, ki sodelujejo pri uravnavanju razpoloženja. Naj bodo osnovna sestavina vašega jutranjega smoothieja, pijte jih centrifugirane, uporabite jih dušene ali na pari kot prilogo k glavnim jedem, pest pa dodajte omletam, sendvičem z juho in testeninam.

4. Jagodičevje

"Jagode, kot so borovnice, maline, jagode in robide, so bogate z antioksidanti in polifenoli, organskimi snovmi, ki imajo sposobnost zmanjševanja oksidativnega stresa in vnetja možganov. Ti antioksidanti lahko tudi izboljšajo kognitivne funkcije in ščitijo pred s starostjo povezanim upadom duševnih sposobnosti. Če jih ne morete najti svežih, jih kupite zamrznjene in jih uporabite v smoothijih in koktajlih.

5. Temna čokolada

"Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava vsebuje flavonoide, antioksidante, ki so povezani z boljšim razpoloženjem in kognitivnimi funkcijami. Poleg tega temna čokolada spodbuja nastajanje endorfinov ter vsebuje majhne količine kofeina in teobromina, ki lahko zagotavljajo energijo. Kupujte čokolado z najmanj 70-odstotno vsebnostjo kakava, po možnosti brez sladkorja in ekološko pridelano.

6. Oreški in semena

"Orehi, mandlji, lešniki, indijski oreščki in brazilski oreščki ter semena, vključno s sončničnimi, bučnimi, lanenimi in chia semeni, so odlični viri hranilnih snovi, kot so magnezij, cink, vitamini in omega-3 maščobne kisline. Ta hranila spodbujajo zdravje možganov, pomagajo zmanjševati vnetja in prispevajo k splošnemu duševnemu počutju. Jejte jih kot prigrizek in jih po želji posujte po opečenih na jutranji musli in solate.

7. Fižol in leča

Prehrana, bogata z vitamini skupine B, ki jih najdemo v fižolu in leči, je zelo koristna za živčni sistem: ti vitamini povečujejo raven nevrotransmiterjev, kot so dopamin, serotonin, noradrenalin in gama-aminomaslena kislina (GABA). In razpoloženje se izboljša. Teh stročnic ne uporabljajte le v vročih juhah in pirejih, ampak jih vmešajte tudi hladne v poletne solate.

8. Gobe

"Nekatere študije povezujejo redno uživanje gob z manjšim tveganjem za depresijo," je za Real Simple povedala strokovnjakinja za prehrano Kaleigh McMordie. Gobe imajo dejansko številne zdravilne lastnosti, ne nazadnje jih je (zlasti šitake) veliko v azijski kuhinji. So med redkimi živili, ki vsebujejo vitamin D, ki ga je pri obolelih za depresijo pogosto malo, poleg tega pa so bogate z vitamini skupine B, antioksidanti in vlakninami, torej s hranili, ki izboljšujejo razpoloženje.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Če boste za obrok porabili vsaj toliko minut, se boste izognili pridobivanju kilogramov: To so najpogostejše napake, zaradi katerih se redimo (in se jih sploh ne zavedamo)

Priporočamo tudi: Če si želite dolgih in bujnih las, si jih ne smete striči v teh dneh v tednu: To so najboljši dnevi za striženje las po luninem koledarju