Tako je videti zdrava in idealna večerja za hujšanje, ki jo priporoča strokovnjak: Kaj, kako in česa ne smete jesti, da se zaradi večernega obroka ne boste zredili

7. 7. 2024
Strokovnjak pojasnjuje, zakaj je lahko uživanje samo beljakovin pri večerji dolgoročna strategija za uravnavanje telesne teže. (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjak pojasnjuje, zakaj je lahko uživanje samo beljakovin pri večerji dolgoročna strategija za uravnavanje telesne teže.

Beljakovinska večerja in zakaj pomaga pri hujšanju

Leticia Carrera je farmacevtka, nutricionistka in biokemičarka. Z drugimi besedami, dobro pozna procese, pri katerih telo uporablja različne sestavine hrane za sproščanje energije in uravnavanje presnovnih procesov. Zato meni, da je ena od zdravih strategij za hujšanje ta, da pri večerji uživamo samo beljakovine. Z biokemičnega vidika je njegova razlaga povsem smiselna za nekoga, kot sem jaz, ki ni strokovnjak za kemično sestavo živih bitij in pozna le osnovna načela biologije. Ponoči je poraba kalorij minimalna, zato se vse, kar pojemo in telo ne porabi, shrani kot maščoba. Če želimo shujšati, priporočam beljakovine, ki so potrebne za tvorbo novega tkiva. In prav ponoči naše telo preide na način popravljanja. Ko pojemo beljakovine, za njihovo presnovo pokurimo veliko energije, zato se zmanjša skupno število kalorij, ki nam jih zagotovijo. Poleg tega imajo beljakovine tudi pomemben nasitni učinek, zato nam odpravijo željo po prigrizku. Poleg tega spodbujajo spanje.

Ne spreglejte:

Če želite shujšati, je bolje jesti zelenjavo v drugih delih dneva.

Pomembno je poudariti, da predlog, da jemo beljakovinske večerje, ni nezdružljiv z vključitvijo zelenjave v večerni obrok. Toda če želite shujšati in aktivirati presnovo, je bolje, da zelenjavo in ogljikove hidrate, ki se počasi absorbirajo, jeste v drugih delih dneva. Uživanje ogljikovih hidratov pri večerji ni slabo (ne pozabimo, da imajo nekatere vrste zelenjave, četudi imajo zelo malo kalorij na porcijo, visoko vsebnost ogljikovih hidratov in zagotavljajo energijo v obliki škroba, zlasti krompir, koruza, grah in buče). Vendar moramo upoštevati, da imajo manjši nasitni učinek in da za njihovo presnovo potrebujemo manj energije.

Pomen zadostne količine beljakovin (tudi za mišično maso)

Medtem ko sredozemska prehrana zaradi prisotnosti pustega mesa, mlečnih izdelkov, rib in stročnic zagotavlja pravilen vnos beljakovin (ki so bistvene za dobro mišično maso), pa pri veganski prehrani, pri kateri so izločene vse živalske beljakovine, pogosto ne dosežemo priporočene količine, pojasnjuje Sandra Lordén Álvarez, specialistka za prehrano.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča dnevno količino beljakovin med 0,8 in 1 gramom na kilogram telesne teže. Z drugimi besedami, oseba, ki tehta 60 kilogramov, bi morala zaužiti med 48 in 60 gramov beljakovin na dan. Na primer, pločevinka tune ima 25 gramov, jajce 6 gramov, jogurt 8 gramov, 100 g mesa pa zagotavlja 25 gramov beljakovin.

Beljakovinska večerja je lahko strategija od ponedeljka do petka

Strokovnjak meni, da je uživanje beljakovinskih večerij v daljšem časovnem obdobju - če so ostali obroki uravnoteženi z ustreznim vnosom drugih makrohranil, kot so ogljikovi hidrati in zdrave maščobe - dobra strategija za nadzor telesne teže. Dejansko jo je mogoče vzdrževati dlje časa brez omejitev ali pa jo za namene uravnavanja telesne teže celo uporabljati od ponedeljka do petka, pri čemer so vikendi prosti.

Nekaj primerov zdravih beljakovinskih večerij

  • umešana jajca s kozicami ali puranjim filejem na žaru.
  • školjke in losos s papriko.
  • sipe na žaru ali pečen oslič s česnom in čilijem.
  • piščanec na žaru, pečene bele ribe, morski sadeži ali jajca ... so zdrave možnosti, ki jih je mogoče hitro in enostavno pripraviti in zaradi katerih ne boste lačni. Za sladico pa je po mnenju strokovnjaka najboljša možnost žele brez sladkorja.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ta majhna navada po večerji vam lahko pomaga zdravo shujšati ter odpraviti nadležno napihnjenost (in bolje spati)

Priporočamo tudi: Strah pred letenjem: Kako ga premagati z nasveti psihologa in teorija, ki si jo je treba zapomniti v primeru turbulence

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač