Ta majhna navada po večerji vam lahko pomaga zdravo shujšati ter odpraviti nadležno napihnjenost (in bolje spati)

4. 7. 2024
Občutek teže, ki nas pogosto doleti po obroku, je nadležen, vendar ga je mogoče zlahka ublažiti s sproščujočimi naravnimi napitki. (foto: Profimedia)
Profimedia

Občutek teže, ki nas pogosto doleti po obroku, je nadležen, vendar ga je mogoče zlahka ublažiti s sproščujočimi naravnimi napitki. Ta navada sprosti  napetost, slabost in napihnjenost.

V deželi espressa je lahko nenavadno, če obrok namesto s priljubljeno skodelico kave zaključite z zeliščnim čajem. Če pa je bilo kosilo ali večerja še posebej težka, bo sprememba navade pomenila veliko razliko, zlasti v primerih, ko želodec kofeina ne prenaša dobro. Arabiki se ni treba odreči, temveč je treba njeno uživanje prestaviti na čas, ko prebavni sistem ne bo več v stiski. Pitje toplega napitka iz mešanice zdravilnih zelišč ima res blagodejen učinek, ki lahko ublaži značilen občutek napetosti v trebuhu, ki ga mnogi ljudje občutijo po jedi. Seveda gre za ekspresno zdravilo, ki ga morata vedno spremljati telesna vadba in uravnotežena prehrana, ki sta bistvenega pomena za ohranjanje zdravja.

To je priporočilo, ki ga strokovnjaki za prehrano najpogosteje ponavljajo po večerji, ko gre za zdravo hujšanje: kot sladico pijte zeliščne čaje, ki bodo zajezili željo po sladkem ter pomirili želodec in um. "Ob koncu večerje nas usta morda prosijo, da zamenjamo spodbudo in okus ter zaključimo z nečim sladkim. Z uporabo zeliščnih čajev lahko dodamo bogat okus in zaključno noto," pojasnjuje psiholog in nutricionist Itziar Digón, ki poudarja tudi čustvene in nasitne prednosti te prakse.

Ne spreglejte: 

Meta, kamilica, komarček in ingver so najučinkovitejši izvlečki za odpravljanje simptomov prebavnih motenj: na trgu je mogoče najti zeliščne čaje, ki vsebujejo eno samo sestavino ali mešanico različnih aktivnih sestavin, ki delujejo sinergično, da se počutimo bolje. Nakup izdelkov v vrečkah je koristen tudi zato, da jih imamo pri roki, ko smo zunaj in smo se pregrešili pri mizi. Če vam okus nekaterih sestavin ni všeč (vendar cenite njihove učinke), lahko v skodelico dodate rezino sveže limone: ta agrum bo poleg svežega in prijetnega okusa okrepil učinek napitka, saj pomaga zmanjšati toksine, ki se nabirajo v prebavilih, spodbuja delovanje encimov in posledično prebavo.

Zakaj vam zeliščni čaji po večerji pomagajo pri hujšanju?

Če želite shujšati, seveda nima smisla piti napitka po obilni večerji, če pa ste imeli lažjo večerjo, ima napitek druge prednosti, ki vplivajo na telesno težo oziroma preprečujejo zaužitje dodatnih kalorij. "Infuzije vam lahko pomagajo pri hujšanju, saj se včasih naša usta poigravajo z nami in želijo še naprej uživati nagrade. Namesto da bi jedli samo zato, da bi jedli, lahko s pitjem zeliščnega čaja zaužijete manj kalorij v zadnjem delu večerje," pojasnjuje Itziar Digón. Laura Parada, strokovnjakinja za prehrano v Hiši počasnega življenja, dodaja: "Napitki so idealni za izboljšanje prebave in tudi takrat, ko končamo z jedjo in si želimo še kaj. To je odličen način za zaključek obroka brez dodatnih kalorij, vendar s koristnimi učinki na prebavo."

Delujejo protivnetno in nam pomagajo ohranjati hidracijo

Strokovnjaki pa dodajajo še druge prednosti te navade po obroku: Zeliščni čaji pomagajo pri prebavi, zagotavljajo dobro hidracijo, spodbujajo počitek in nam pomagajo, da se sprostimo. Odlični so tudi za pitje med obroki, če se naveličamo vode.

Omogočajo nam, da si vzamemo trenutek za sprostitev

Elodie Doral, strokovnjakinja za dobro počutje, pojasnjuje, da je eden njenih najboljših nasvetov, da zvečer pijemo zeliščne čaje s sproščujočimi lastnostmi. Pravzaprav," dodaja Itziar Digón, "če se po večerji usedemo in spijemo napitek, vroč ali hladen, ustvarimo ritual umirjenosti in skrbi zase, ki spodbuja spanje, sproščenost in možganom pošilja pozitivno sporočilo, naj si privoščijo nekaj zdravega.

V svoje napitke pa lahko vedno dodate tudi kurkumo in ingver.

Katere zeliščne čaje izbrati zvečer?

Kot poudarjajo strokovnjaki, je najpomembneje, da izberete zeliščne čaje, ki ne vsebujejo kofeina, teina ali drugih poživil, ki bi ovirala počitek. "Prav tako ne smejo vsebovati diuretikov, zaradi katerih bi se morali ponoči zbujati, da bi šli na stranišče. Pomembno je tudi, da se izogibate dodanim sladkorjem." Tukaj je nekaj idej:

  • Zeliščni ali metini čaji zaradi svoje prebavne moči.
  • Napitki iz melise, pasijonke ali sivke.
  • Ingverjev čaj: Ima protivnetne in vazodilatacijske lastnosti, ki pomagajo izboljšati krvni obtok, pospešujejo prebavo in preprečujejo zgago, kadar pojeste preveč ali premalo.
  • Napitek iz koromača: Sprošča in preprečuje staranje kože.
  • Napitek iz cimeta in kurkume: Deluje protivnetno, blagodejno vpliva na prebavo in pospešuje krvni obtok.
  • Kamilica: Izboljšuje prebavne procese, spodbuja počitek in to se pozna na koži. Je pomirjujoča infuzija.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kaj je bolj redilno, maslo ali olje? Odgovor nutricionista vas bo morda presenetil

Pripročamo tudi: Gwyneth Paltrow pokazala kostim s takojšnjim 'vau' učinkom, ki odstopa od klasike zaradi tega pičlega detajla

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač