Strah pred letenjem: Kako ga premagati z nasveti psihologa in teorija, ki si jo je treba zapomniti v primeru turbulence

4. 7. 2024
Strah pred letenjem: Kako ga premagati z nasveti psihologa in teorija, ki si jo je treba zapomniti v primeru turbulence (foto: Profimedia)
Profimedia

Gre za zelo razširjeno fobijo, ki preprečuje mirno potovanje. Vendar je mogoče ublažiti njene učinke ali jo celo odpraviti.

Strah pred letenjem: občutek, ki ga občuti veliko ljudi. Če ste tesnobni pred vkrcanjem na letalo ali na letalu med turbulencami, so tu psihologovi nasveti za umiritev uma in telesa.

Ne spreglejte:

Videoposnetek z naslovom Nasveti za strah pred letenjem, ki ga je leta 2022 na portalu Tik Tok objavila vplivnica Anna Paul, ima skoraj štirideset milijonov ogledov. To je precejšnje število, ki nakazuje, kako razširjena je aerofobija, izraz, ki se v psihologiji uporablja prav za opis strahu pred poletom z letalom. V enominutnem posnetku ponazori tisto, kar so na družbenih omrežjih od takrat poimenovali Jellyjeva teorija.

@anna..paull

Fear of flying tip ✈️❤️

♬ original sound - Anna Paul

Teorija o pudingu lahko pomaga premagati strah pred turbulenco v letalu

Dekle, ki pravi, da ji je nasvet dala prijateljica, katere zaročenec je pilot, pokaže posodo z želejem, v katero vstavi papirnato kroglico, ki predstavlja letalo, ki visi na nebu. "Ob turbulenci," razloži, tako da s prsti vibrira žele, "letalo vibrira, vendar ga zračni tlak na celotni površini drži v zraku. Če se torej kabina začne tresti, se ne ustrašite in si raje predstavljajte, da visite v želeju: ni nevarnosti, da bi padli". To je zabaven podatek, ki pa nam omogoča, da racionaliziramo tesnobo, ki jo čutimo. In jo morda premagamo.

@dashakofman My super specific ways I deal with my fear of flying #fearofflying #fearofflyingtips #fearofflying✈ ♬ Solas x Interstellar - Gabriel Albuquerqüe

Druga ustvarjalka pojasnjuje, da se pred poletom spomni, da če letalo ne bi bilo 100-odstotno varno, ne bi smelo vzleteti, kaj šele, da bi bilo na njem osebje. Vendar pa lahko pred vkrcanjem in med potovanjem veliko storimo, da premagamo ali omilimo strah, kot pojasnjuje Dr. Valeria Fiorenza Perris, psihoterapevtka.

Zakaj se bojimo leteti?

Strah pred letenjem se pogosto pojavi zaradi pomanjkanja globoko zakoreninjenega poznavanja letal v primerjavi z drugimi, bolj tradicionalnimi prevoznimi sredstvi. V večini primerov to začetno nezaupanje z izkušnjami in navadami izgine ali se umiri. Če pa občutek strahu vztraja in doseže visoko raven, tako da povzroča hudo tesnobo pred letom ali med njim, lahko govorimo o fobiji. Tako kot pri drugih fobijah tudi pri tem ne gre za sam predmet strahu, temveč za posameznikovo subjektivno zaznavanje in način, kako si razlaga določeno situacijo.

Kakšni so učinki na um in telo

Strah pred letenjem se lahko od človeka do človeka kaže različno ter se razlikuje po trajanju in intenzivnosti, vendar so lahko splošni simptomi podobni ne glede na to, ali je fobija globoka in trajna ali pa je strah omejen na posamezne epizode, kot so turbulence. Najpogostejši simptomi strahu pred letenjem vključujejo fizične manifestacije, kot so prekomerno potenje, tresenje, palpitacije ali pospešen srčni utrip, težave z dihanjem, slabost ali bolečine v trebuhu, omotica in mišična napetost. Na čustveni ravni se lahko pojavijo močna tesnoba ali panika, občutek groze, občutek nemoči ali pomanjkanja nadzora, včasih pa tudi pričakovalna tesnoba pred dnevi. S kognitivnega vidika lahko strah pred letenjem pri bolnikih povzroči obsesivne misli o morebitnih nevarnostih ali razvite katastrofične fantazije.

Razumevanje izvora strahu nam pomaga ublažiti njegove simptome

Aerofobija je lahko različnega izvora in nanjo vpliva kombinacija psiholoških dejavnikov ter osebnih in kulturnih izkušenj. Epizode turbulenc ali travmatične izkušnje med letom zagotovo lahko prispevajo k nastanku tega strahu. V nekaterih primerih pa se lahko strah pred letenjem pojavi tudi pri tistih, ki še nikoli niso leteli, nanj pa vplivajo oddaljeni vzroki, kot so družbeni in družinski dejavniki, travme ali naučeni vedenjski vzorci. Za nekatere je lahko velik vir tesnobe tudi občutek, da med letom nimajo nadzora nad dogajanjem. Spopadanje s tem strahom zahteva individualen pristop, ki upošteva specifične izkušnje in okoliščine vsakega posameznika. Zato je razumevanje narave strahu prvi korak pri njegovem premagovanju. S pravim zavedanjem, ustreznimi orodji in po potrebi s podporo strokovnjaka je mogoče razviti drugačno perspektivo in premagati to fobijo.

Kako premagati strah pred letenjem s 6 praktičnimi nasveti, ki jih upoštevajte pred letom in med njim

"Obstajajo številni triki, s katerimi lahko potovanje kar najbolje izkoristimo," pojasnjujejo strokovnjaki.

1.

Najprej je lahko v veliko pomoč, če se v dneh pred poletom ustrezno pripravite in se seznanite z različnimi fazami leta, zlasti z vzletom in pristankom. Če veste, kaj lahko pričakujete, in razumete dinamiko, lahko racionalizirate strahove in se počutite varneje.

2.

Pomembno je tudi, da svojih strahov ne hranite z negativnimi ali katastrofičnimi informacijami. Bistveno je omejiti izpostavljenost novicam, ki lahko precenijo verjetnost letalskih nesreč ali izrednih razmer. Nasprotno pa lahko iskanje uravnoteženih in dejanskih informacij o varnosti letenja pomaga preprečiti iracionalna prepričanja, ki pogosto spodbujajo aerofobijo.

3.

Pred poletom ni priporočljivo uživati alkohola in kofeina. Alkohol lahko namreč poveča tesnobo in zmanjša budnost, kofein pa poveča živčnost. Za ohranjanje hidracije in sproščenosti je bolje piti vodo ali zeliščne čaje.

4 .

Tako pred letom kot med njim je lahko zelo koristno, če si omislite sproščujočo rutino. Tehnike, kot so preponsko dihanje, čuječnost, meditacija ali sprostitvene tehnike, kot sta avtogeni trening ali Jacobsonova progresivna sprostitev, lahko pomagajo umiriti um in telo. Tudi poslušanje sproščujoče glasbe lahko pomaga pri sproščanju in mirnejšem doživljanju potovanja.

5.

Med letom je priporočljivo, da se ukvarjate tudi z drugimi dejavnostmi. Branje knjige, poslušanje glasbe, gledanje filma ali klepetanje z drugimi potniki so dejavnosti, ki lahko pomagajo ohraniti um zaposlen in ga odvrniti od katastrofičnih misli.

6.

Številne letalske družbe ponujajo posebne vire za potnike s fobijo iz zraka. Če se obrnete na posadko za čustveno podporo, lahko to pomaga zmanjšati stres.

Kdaj moramo začeti razmišljati o obisku psihologa

Če kljub vsemu tesnoba ne kaže znakov, da bi se umirila, ampak nasprotno, postane tako intenzivna, da močno ovira naše vsakdanje življenje - zaradi nje se na primer izogibamo potovanjem, že nekaj dni ali tednov pred poletom doživljamo zelo močno tesnobo ali se kaže v intenzivnih telesnih simptomih, ki jih težko nadzorujemo -, bi bilo koristno poiskati strokovno pomoč. Psihoterapija, zlasti kognitivno-vedenjska terapija, se je izkazala za zelo učinkovito pri zdravljenju specifičnih fobij, kot je aerofobija. S terapevtom lahko poglobljeno raziščemo izvor fobije in razvijemo nove načine spoprijemanja s tesnobo, tako da jo lahko učinkovito in trajno premagamo.

Strah pred letenjem in zdravila: sredstva, ki jih lahko priporoči le zdravnik

Uporabo zdravil za pomiritev mora vedno predpisati in nadzorovati zdravnik, ki lahko oceni posamezno situacijo in ugotovi, ali je tovrstno zdravljenje primerno. Upoštevati je treba tudi, da jemanje zdravil proti tesnobi sicer lahko pomaga zmanjšati simptome s hitrim olajšanjem intenzivne tesnobe, nikakor pa ne vpliva na obvladovanje osnovnih vzrokov. Vedno je treba upoštevati tudi, da imajo lahko zdravila neželene učinke in da lahko ob dolgotrajni uporabi povzročijo odvisnost. V številnih primerih je lahko učinkovita in pogosto odločilna kombinacija psihoterapije, sprostitvenih tehnik in, če je to dokazano potrebno, omejene in nadzorovane uporabe zdravil.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Namesto kave si zjutraj pripravite ta močan izgorevalec maščob: Poleg tega, da znižuje holesterol, je dober vir tega vitamina

Priporočamo tudi: 3 horoskopska znamenja čaka preobrazba: Julij je mesec osebnega razvoja in ključnih izzivov

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač