Kaj je bolj redilno, maslo ali olje? Odgovor nutricionista vas bo morda presenetil

3. 7. 2024
Nutricionisti razkrivajo, koliko kalorij ima maslo in koliko olje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nutricionisti razkrivajo, koliko kalorij ima maslo in koliko olje.

Če poskušate shujšati ali preprosto vzdrževati svojo težo, ste verjetno zelo pozorni na to, kaj jeste, in skušate 'varčevati' s kalorijami, kjer koli lahko, kar pogosto vključuje majhne trike in zamenjavo živil s podobnimi, a manj kaloričnimi. različica. Nekateri menijo, da z uporabo olja namesto masla zaužijemo manj kalorij, vendar ni čisto tako.

Ne spreglejte:

Olje na splošno velja za bolj zdravo od masla, saj je bogato z nenasičenimi maščobami, ki so koristne za zdravje srca, medtem ko ima maslo visok delež nasičenih maščob, kar je povezano s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Kaj ima večji vpliv na telesno težo: maslo ali olje?

Čeprav bi marsikdo pomislil, da ima maslo zaradi nasičenih maščob več kalorij, nutricionistka strokovnjaki trdijo da temu ni čisto tako.

Maslo vsebuje 3181 kJ (760 kcal) na 100 gramov, olje pa 3768 kJ (900 kcal), kar velja za katero koli vrsto olja. Razlika je minimalna, vendar je glede na to maslo manj gosto. Imata pa obe živili visoko kalorično gostoto, zato je pomembno, da ju dozirate previdno.

Kar zadeva hranilne vrednosti, z vidika maščobnih kislin izstopa ekstra deviško oljčno olje, ki ima približno 85 gramov nenasičenih maščob in le 15 gramov nasičenih maščob na 100 gramov.

Prav tako je bogat z vitaminom E in antioksidanti. Maslo vsebuje približno 25 gramov nenasičenih maščob in 50 gramov nasičenih maščob ter približno 250 miligramov holesterola. Vendar nutricionistka svetuje, da masla ni treba popolnoma črtati iz prehrane, ampak predlaga, da ga uživamo občasno in v majhnih količinah.

Prav tako je pomembno poudariti, da je učinek olja in masla na telesno težo odvisen od drugih dejavnikov, kot sta telesna aktivnost in skupni vnos kalorij.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Aniston posodobila svojo bob pričesko na najbolj eleganten način in poudarila svoj koketen in mladosten videz

Priporočamo tudi: Alla Bruletova je visoka le 158 centimetrov, a ima zavidljivo kariero modela

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač