"Ljudje, ki uživajo več beljakovin, se bodo lepše in boljše starali": Nepričakovano živilo, ki pomaga zmanjšati telesno maščobo in upočasnjuje staranje

5. 7. 2024
Čičerika pomaga pri hujšanju, upočasnjujejo staranje in spodbuja čustveno počutje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Spregovorimo o prednostih stročnic na splošno in čičerke posebej za hujšanje, zdravje in čustveno počutje.

Obstaja živilo, ki ga že od nekdaj uvrščamo med najbolj skromna, ki pa zaradi bogate vsebnosti vlaknin in rastlinskih beljakovin pomaga pri zmanjševanju telesne maščobe in boljšem staranju. Govorimo o čičeriki.

Strokovnjaki poudarjajo koristne lastnosti čičerke in v podporo navaja številne znanstvene študije. Zlasti razkriva dve nepričakovani prednosti teh stročnic: spodbujajo izgubo maščob v telesu in nam pomagajo k boljšemu staranju.

Ne spreglejte:

Strokovnjaki se sklicujejo na rezultate šestih kliničnih študij, ki kažejo, da uživanje čičerike in drugih sorodnih stročnic, kot je leča, zmanjšuje odstotek maščobe v telesu. "Vključitev čičerke v prehrano omogoča rahlo zmanjšanje telesne teže, vendar brez omejevanja vnosa kalorij," pravijo. "Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in rastlinskih beljakovin je pravzaprav nasitno živilo."

Dodajajo, da ima visoka vsebnost vlaknin v čičeriki pozitivne učinke na proces staranja. "Več kot deset let trajajoča študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo več vlaknin, dvakrat večjo verjetnost, da se bodo starali bolje kot preostali prebivalci," poudarjajo.

Profimedia

Koristi za telo in duha

O čičeriki govori tudi nutricionistka Paula Martín Clares, ki poudarja, da so te stročnice odličen vir beljakovin, kalcija, kalija, železa, fosforja, magnezija, vitamina B6 in vitamina E. "Varujejo nas tudi pred zastajanjem tekočine in pomagajo uravnavati telesno tekočino," dodaja. Po besedah strokovnjakov čičerika pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola, uravnavanju prebave in ravni sladkorja v krvi. Spodbuja tudi pravilno delovanje živčnega sistema.

Kako vključiti čičerko v prehrano

Učinkovitost čičerike pri hujšanju je seveda v veliki meri odvisna od tega, kako jo pripravimo in s katerimi živili jo uživamo. Larrea priporoča, da jo kombinirate z žiti, npr. rižem, da bi dobili popoln vnos beljakovin in 8 esencialnih aminokislin (fenilalanin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, treonin, triptofan in valin). Glede načina kuhanja predlagajo, da jih pred kuhanjem namočite za dve uri, da se zmanjša nastajanje plinov. V vodo za kuhanje lahko dodamo timijan ali morske alge kobu, da zmanjšamo neprijetnosti," dodajajo. Čičerika v pločevinki je lahko sprejemljiva alternativa, če vsebuje le vodo, olje ali malo soli brez nepotrebnih dodatkov, kot pojasnjuje nutricionistka Natàlia Calvet. Prav tako je pomembno, da jo pred kuhanjem dobro operete in odcedite.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pričakujte nepričakovano! Lunin mlaj prinaša denar in ljubezen, nekaterim pa se bo življenje postavilo na glavo (od 6. do 21. julija)

Priporočamo tudi: Ta trend oblek se vrača vsako poletje... In še posebej poleti 2024

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač