8 prazničnih dobrot, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti in strahu, da bi v decembru pridobili kakšen kilogram več

6. 12. 2023
8 prazničnih dobrot, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti in strahu, da bi v decembru pridobili kakšen kilogram več (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta živila imejte pri roki, ko se pojavi želja po zimski hrani.

Tisti, ki se bojite, da boste pridobili v času letošnjih božičnih praznikov pridobili nekaj kilogramov in leto 2023 pričakali otrpli od sladkih in slanih dobrot, ki so pred nami, ne skrbite, povsem možno je, da se letos v novo leto podate popolnoma hit! Božič niso le domači piškoti, ogromni pladnji sira, narezki, veliko kozarci vina in veliko peciva. Obstaja nekaj božičnih dobrot, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti in ohranite svojo postavo pod nadzorom.

Praznična sezona, ki traja od zadnjega tedna novembra do prvega ali drugega tedna januarja, je čas, ko se pri mnogih ljudeh občutno poveča telesna teža. Ker imamo na dosegu roke toliko priljubljenih prazničnih jedi, kot so klasični jajčni liker, praznične dobrote in prikupni medenjaki, ni čudno, zakaj toliko ljudi v "najlepšem času v letu" pridobiva na telesni teži.

Vendar pa lahko ljudem, ki se želijo izogniti povečanju telesne teže med prazniki, pri doseganju tega cilja pomaga že preprosto poseganje po določenih živilih. Podatki namreč kažejo, da lahko uživanje prigrizkov med obroki spodbuja občutek sitosti in omejuje prekomerno uživanje pri naslednjem obroku, kar na koncu pomaga preprečiti pridobivanje telesne teže, zlasti če prigrizek vsebuje beljakovine, vlaknine, polnozrnate izdelke ali kompleksne ogljikove hidrate.

Kateri so torej najboljši prigrizki, ki jih lahko uživate med prazniki, da se izognete nadležnemu pridobivanju telesne teže? Berite naprej, da bi izvedeli, kaj morate imeti pri roki, ko se začnejo napadi lakote, in si tako na naraven način pomagali uravnavati telesno težo v hladnih mesecih.

1. Jajca

Ko je čas za zajtrk, so jajca morda na prvem mestu. Vendar lahko to hranilno moč uživate na različne načine kadar koli v dnevu. Poleg tega jajca napolnijo rezervoar, ne da bi razbili kalorično banko, pomagajo pri nasitnosti in preprečujejo pridobivanje praznične teže.

Eno veliko jajce vsebuje 6 gramov visokokakovostnih beljakovin in 5 gramov maščob (od katerih je večina nenasičenih). Beljakovine in maščobe pomagajo pri nasitnosti, kar lahko dolgoročno pomaga zmanjšati vnos energije in s tem preprečiti pridobivanje telesne teže.

Tudi jajca lahko dobro vključite v svojo rutino prigrizkov, saj je v nedavnem znanstvenem nasvetu Ameriškega združenja za srce (AHA) navedeno, da lahko "zdravi posamezniki dnevno vključijo do enega celega jajca ali njegovega ekvivalenta" kot del prehranjevalnega vzorca, ki je zdrav za srce.

Uživanje trdo kuhanega jajca pred praznično zabavo ali prigrizek avokadovega toasta s sveže kuhanim jajcem lahko vašemu telesu zagotovi pomembne makroje, da se boste počutili zadovoljni in se morda izognili prenajedanju.

2. Pistacije

Uživanje pistacij je lahko zadovoljiv način za podporo vašim ciljem uravnavanja telesne teže. V eni od raziskav so ocenjevali ženske, ki so 12 tednov uživale 44 gramov 1047 kJ (250 Kcal) pistacij kot jutranji prigrizek, v primerjavi s tistimi, ki pistacij niso uživale (kontrolna skupina).

Rezultati so pokazali, da redno uživanje pistacij 12 tednov ni povzročilo povečanja telesne teže ali kakršnih koli sprememb v telesni sestavi. Poleg tega je bila 2 uri po zaužitju pistacijevega prigrizka prisotna večja sitost in občutek polnosti ter manjši občutek lakote.

Druga študija je pokazala učinek uživanja popoldanskega pistacijevega prigrizka. V njej je sodelovalo 60 zdravih Francozinj s sedečim delom, starih od 18 do 50 let. Eksperimentalna skupina je dnevno prejela 56 gramov v Kaliforniji pridelanih pistacij, kontrolna skupina pa 56 gramov sirovega aperitivnega piškota. Rezultati so pokazali, da dodajanje teh dnevnih prigrizkov ni negativno vplivalo na telesno težo in sestavo. Pri tistih, ki so jedli pistacije, je bil opazen trend zmanjšanja obsega pasu.

3. Temna čokolada

Temna čokolada s 85-odstotno vsebnostjo kakava ni kalorična in vam omogoča, da se držite diete, ne da bi se prepustili drugim sladkarijam. 
Študije so pokazale, da lahko redno in zmerno uživanje zmanjša indeks telesne mase.  

4. Ovseno mleko

Z malo čokolade v prahu je ovseno mleko odlična alternativa visokokalorični vroči čokoladi. To je odličen način za uživanje v toplem in okusnem mlečnem napitku brez pridobivanja telesne teže. 
Ovseno mleko je nizkokalorično, bogato z vlakninami in olajša prehod skozi črevesje. 

5. Pražena čičerika

Čičerika in druge stročnice, kot je leča, imajo počasi prebavljive ogljikove hidrate, visoko vsebnost vlaknin in beljakovin ter zmerno energijsko gostoto, kar so vsi ključni dejavniki, ki pomagajo pri hujšanju.

Nekateri podatki navajajo povezavo med uživanjem stročnic, kot je čičerka, in hujšanjem. Prigrizki s čičerko so preprosti, če se odločite za pražene sorte, bodisi iz že pripravljenih izdelkov bodisi če jo sami popražite z malo olivnega olja in morske soli.

6. Losos

Riba, bogata z lipidi in omega 3, ki pomaga uravnovesiti telo in odpraviti trebušno maščobo. 

7. Grški jogurt

Prigrizki grškega jogurta so lahko eden od korakov, ki pomagajo ohraniti praznično težo. Ključ do preprečevanja povečanja telesne teže med prazniki je, da poskrbite, da večino časa uživate obroke in prigrizke, bogate z beljakovinami in vlakninami, da boste obvladovali lakoto.

Za prigrizek strokovnjaki predlagajo navaden grški jogurt s sadjem in oreščki, ki je poln beljakovin in vlaknin. Naj bo praznično obarvan s prazničnimi sortami, kot so granatno jabolko z orehi ali suhe brusnice in pistacije, ki zagotavljajo lepo ravnovesje beljakovin, vlaknin in zdravih maščob, ki stabilizirajo krvni sladkor.

8. Kozji sir

Kozji je z nizko vsebnostjo kalorij in ogljikovih hidratov idealen za dietetike, ki imajo radi sir. Vsebuje veliko vode in 921 kJ (220 Kcal) na 100 g. 

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Škornji: 5 napak, ki jih ne smete narediti, če ste nižje postave

Priporočamo tudi: Kaj se zgodi z vašim telesom, če bi vsak dan tekli le 15 minut? (koristi za telo in um so neverjetne)