Največje napake, ki jih počnemo pri uživanju zajtrka in nam preprečujejo hujšanje (teh je več, kot si morda mislite)

12. 6. 2023
Največje napake, ki jih počnemo pri uživanju zajtrka in nam preprečujejo hujšanje (teh je več, kot si morda mislite) (foto: Profimedia)
Profimedia

V svoj zajtrk obvezno vključite beljakovine in vlaknine.

Ne glede na to, kako se počutite glede prvega jutranjega obroka, lahko izboljša vaše zdravje in pozitivno vpliva na nadzor telesne teže. Težava nastane, ko izberemo kalorične »bombe«, torej živila, polna sladkorja in maščob, ki imajo nasproten učinek od želenega.

Ne spreglejte:

Ko gre za proces hujšanja, je zajtrk pomemben obrok, ki lahko vpliva na vaše rezultate. Obstaja nekaj pogostih napak pri zajtrku, ki lahko otežujejo izgubo telesne teže. Zavedanje teh napak in sprejetje ustrezne strategije za zajtrk vam lahko pomaga doseči svoje cilje hujšanja bolj učinkovito.

Čeprav obstaja veliko možnosti za zajtrk, je pomembno izbrati živila, ki so hranljiva, nizko kalorična in vam bodo zagotavljala občutek sitosti. Prav tako je ključno upoštevati ravnotežje hranil, vključno z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami, saj ta hranila prispevajo k občutku sitosti in ohranjajo stabilen nivo energije.

1. Izogibamo se beljakovinam

Kremna kava in mafinu podoben piškot sta pogosta izbira, če prvi jutranji obrok pojemo na poti, zunaj doma. Je dobra kombinacija za oči in želodec, ki mu na žalost primanjkuje beljakovin. Raziskave so pokazale, da beljakovinski zajtrk uravnava raven sladkorja v krvi in ​​zmanjšuje nenadne napade lakote. Poskusite začeti dan z dvema trdo kuhanima jajcema in jabolkom ali jogurtom s chia semeni.

Zajtrk, ki je bogat s sladkorji in preprostimi ogljikovimi hidrati, lahko povzroči nihanje krvnega sladkorja, povečano lakoto in težave s telesno težo. Izogibajte se prehranskim izdelkom, ki so sladkani ali vsebujejo rafinirane žitarice. Namesto tega izberite zajtrk, ki vsebuje vlaknine, beljakovine in zdrave maščobe, na primer ovseno kašo z oreščki in svežim sadjem ali beljakovinski smuti s sadjem in zelenjavo.

2. Pretiravamo s sadnimi sokovi

Sadni sok je lahko odličen vir vitaminov in mineralov, vendar ni alternativa uživanju sadja. Za primerjavo, ena povprečna pomaranča ima približno šestdeset kalorij, kozarec soka iz istega sadja pa skoraj dvakrat več. Ob tem morate vedeti tudi, da soku primanjkuje prehranskih vlaknin, ki jih je v naravnem sadju veliko. Nova študija, objavljena v reviji Appetite, je tudi pokazala, da imajo ljudje, ki pijejo veliko soka, višji krvni tlak kot tisti, ki to počnejo le občasno.

3. Jemo napačne maščobe

Znano je, da telo potrebuje maščobo za normalno delovanje. A to ne pomeni, da bi morali pretiravati, sploh če gre za nasičene maščobne kisline, kot sta maslo ali slanina. Strokovnjaki predlagajo pravilno razporeditev maščob, zato za zajtrk priporoča kombinacijo zdravih maščob, kot je grški jogurt z nekaj sesekljanimi orehi.

4. Dodajamo preveč umetnih sladil

Če ima nekaj manj kalorij, to ne pomeni, da ni negativnih posledic za naše telo. Študija v reviji Nature je pokazala, da lahko umetna sladila porušijo ravnovesje bakterij v želodcu, kar povzroči povečano potrebo po fruktozi za občutek sitosti. Nutricionisti predlagajo pitje kave brez sladil, a z dodatkom začimb, kot je cimet, ki bo spodbudil presnovo.

5. Predolgo čakamo na zajtrk

Če prvi dnevni obrok zaužijemo šele nekaj ur po tem, ko se zbudimo, torej šele, ko nas opomni kruljenje v želodcu, obstaja večja možnost, da se bomo s hrano prenajedli in na koncu dobili kakšno kalorične bombe v naših rokah. Čeprav ni uradnega urnika, kdaj naj zaužijemo prvi dnevni obrok, moramo poskrbeti, da naše telo ne strada.

6. Ne posvečamo pozornosti velikosti hrane

Verjeli ali ne, velikost živila vpliva tudi na količino hrane, ki jo vnesemo v telo. Študija univerze Penn State je pokazala, da ljudje zaužijejo do osemdeset kalorij več na obrok, če zaužijejo manjše žitarice. Glavni razlog za to je, da izmerijo želeno količino z "okluzivno" metodo. Namesto tega uporabite kuhinjsko tehtnico in pojejte ravno toliko hrane, kot jo vaše telo potrebuje.

7. Pojemo preveč obrokov

Mnogi ljudje menijo, da bodo s preskakovanjem zajtrka zmanjšali vnos kalorij in pospešili hujšanje. Vendar pa to pogosto vodi v pretirano lakoto, kar lahko povzroči prenajedanje in slabše nadzorovanje prehrane čez dan. Zajtrk je pomemben za stabilizacijo krvnega sladkorja in ohranjanje energije, zato je priporočljivo, da ga vključite v svoj dnevni ritem.

Izpuščanje zajtrka negativno vpliva na telo, prav tako preobilni obroki. Velike količine hrane bodo obremenile telo, upočasnile metabolizem in vas naredile zaspane. Namesto tega raje izberite obroke, sestavljene iz uravnoteženega razmerja beljakovin in ogljikovih hidratov, ki nam dajo dovolj energije za začetek delovnega dne.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Caroline Monaška: Ognjeno rdečo maksi obleko bi ženske nad 60 let morale nositi tako

Priporočamo tudi: Kultne superge, ki jih Jennifer Lopez spomladi ne sezuje: Udoben in urban model, ki ga boste oboževali pri vseh modnih kombinacijah