Ali ste vedeli, da vam olive lahko pomagajo pri hujšanju? Olive so dobra izbira za prigrizek, saj so bogate z antioksidanti in protivnetnimi fitonutrienti. Poleg tega vsebujejo malo kalorij in imajo nizek glikemični indeks.
Radi jih uživamo kot aperitiv, kot preliv za solate, na pici ali pa popolnoma samostojno kot priročen in okusen prigrizek. Govorimo o olivah, ki so se izkazale za izbranega zaveznika za hujšanje, ki ga lahko uživamo brez slabe vesti in se poslovimo od kilogramov, ki nas motijo.
Kot trdijo strokovnjaki, so olive bogate z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, za katere je znano, da pomagajo preprečevati pridobivanje telesne teže. Maščobne kisline namreč povečujejo raven dobrega holesterola in tako pomagajo telesu, da je bolj učinkovito in uspešno, ko je dejavno. To pripomore k izgorevanju maščob in kalorij, hkrati pa spodbuja krvni obtok, da bi povečali prizadevanja za ohranjanje dobre telesne pripravljenosti.
Ne spreglejte:
- Čas obroka pomembno vpliva na shranjevanje maščobe v vašem telesu: Če želite shujšati, ne smete jesti po tej uri
- 5 živil, ki jih ne bi smeli uživati za zajtrk: Z minimalno spremembo jedilnika shujšajte 100 % naravno
- Vsako jutro spijte žlico tega olja in opazujte, kako vam topi maščobo: Omogoča izgubo kilogramov in zavira apetit
Glede na to, da jih povezujemo s prefinjenimi koktajli in sočnimi sirovimi ploščami, se morda ne zdijo zdrava izbira, ko poskušate shujšati, vendar v resnici prinašajo več dobrih hranilnih učinkov. Olive so polne antioksidantov, esencialnih maščobnih kislin in potrebnih mineralov. Del njihove privlačnosti je tudi slan okus, zato je vredno zmanjšati količino natrija v drugih delih vaše prehrane, da bi naredili prostor za te slane, svilnate kroglice zdravega srca.
A to še ni vse, saj so olive tudi odličen antioksidant in pomembno vplivajo na prebavni sistem. Zlasti skrbijo za pravilno absorpcijo hranilnih snovi, ki jih vsebuje zaužita hrana, in preprečujejo, da bi se v telesu shranjevale kot maščoba.
Opozoriti je treba tudi, da imajo maščobe v olivah nasitni učinek, kar pomaga zadovoljiti občutek sitosti in tako omejiti željo in prenajedanje, ki vodita v pridobivanje telesne teže. Zato jih je še posebej koristno uživati čez dan kot zaviralec apetita, da bi se do prvega obroka prebili brez napak, ki bi lahko škodovale maščobam.
Vendar pazite, da jih ne zlorabljate, če ste noseči ali jemljete zdravila, saj olive običajno znatno znižajo raven sladkorja v krvi. Zato je priporočljiv nasvet zdravnika.
Prednosti oliv
Naj bodo zelene ali črne, z olivami ne morete zgrešiti. Spodaj je naštetih nekaj neverjetnih koristi oliv za splošno zdravje.
Koža, lasje in nohti
Olive so bogate z vitaminoma A in E ter maščobnimi kislinami. Lahko jih neposredno nanesete na kožo. Linolna kislina in vitamin E, ki ju vsebujejo olive in oljčno olje, pomagata preprečevati in zmanjševati gube ter zagotavljata sijočo kožo. To je ena od najboljših prednosti oljk za tiste, ki iščejo naravno nego kože!
Izguba telesne teže
Ljudje, ki jedo olive, se po obroku hitro nasitijo zaradi visoke vsebnosti serotonina, hormona, ki povečuje občutek sitosti, ki je v olivah. Oljke in oljčno olje so osnovni del mediteranske prehrane, ki je znana po tem, da je zdrava za srce in spodbuja uravnavanje telesne teže. Olive so odličen vir prehranskih vlaknin, ki ohranjajo poln želodec in preprečujejo nepotrebno prehranjevanje. Olive vsebujejo tudi veliko vitamina E, železa, bakra in antioksidantov, ki preprečujejo bolezni. Zaradi nizke vsebnosti holesterola so oljke odlično živilo za zdravje srca.
Za zdravo srce
Olive vsebujejo veliko dobrih maščob MUFA (mononenasičene maščobe). Redno uživanje zmanjšuje raven slabega holesterola in povečuje raven dobrega holesterola, hkrati pa pomaga varovati srce.
Preprečevanje raka
Olive so naravno antioksidativno in protivnetno živilo, ki lahko pomaga preprečevati raka, saj zmanjšuje kronični oksidativni stres in vnetje, ki sta ključna dejavnika za nastanek raka.
Pomagajo pri prebavi
Oljke so bogate z vlakninami, saj že v eni skodelici pokrijejo 20 % vaše dnevne potrebe! Visoka vsebnost vlaknin poskrbi za pravilno delovanje prebavnega sistema in nemoteno gibanje črevesja. Poleg tega vlaknine poskrbijo za dolgotrajno sitost, zato se ne prenajedate.
Če želite izkoristiti vse prednosti oljk, jih dodajte v svojo prehrano. Tako ne boste le preprečili nekaterih zdravstvenih težav, temveč boste dolgo časa ohranili dobro zdravje.
Koliko oliv lahko pojemo na dan?
Olive niso zelo lahko prebavljive, zato uživanje več kot nekaj oliv na dan ni priporočljivo. Kisle in slane olive so hiter in enostaven prigrizek z visoko vsebnostjo hranilnih snovi. Sveže olive bi morali obdelati, da bi zmanjšali njihovo naravno grenkobo in bi bile užitne.
Povzeto po članku z GRAZIA FR
Fotografije: Profimedia