To superživilo uživajte 12 tednov in zaznali boste upad telesne teže: Izboljšajte svoj prebavni proces in zmanjšajte tveganje za debelost

Vključevanje hranljivih živil v prehrano lahko pripomore k zdravemu življenjskemu slogu in lajšanju bolezni. Avokado morate vključiti v svojo prehrano, saj je izredno bogato s hranilnimi snovmi. 

To superživilo uživajte 12 tednov in zaznali boste upad telesne teže: Izboljšajte svoj prebavni proces in zmanjšajte tveganje za debelost - Foto: Profimedia

Avokado je pravo superživilo in je del vseh trenutno najbolj trendovskih receptov. Prav tako bi bil izvrsten zaveznik pri odstranjevanju maščobe, ki se drži trebušnega pasu. V vsakem primeru to kaže študija, ki jo je izvedla Univerza Illinois Urbana-Champaign v Združenih državah Amerike in o kateri poroča portal Doctissimo. 

Raziskovalci so 12 tednov analizirali skupino 105 odraslih s prekomerno telesno težo in debelostjo. Mnogi so morali vsak dan pojesti avokado. Medtem ko se pri moških ta poskus ni spremenil, se je pri ženskah zmanjšalo visceralno trebušno maščevje.

Ne spreglejte:

Ali vam avokado pomaga pri hujšanju?

"Glavni cilj ni bil izgubiti težo," pravi Dr. Naiman Khan, profesor kineziologije, ki je vodil študijo, nato pa pojasni: "Želeli smo razumeti povezavo med uživanjem avokada in načinom, kako ljudje shranjujejo telesne maščobe. Razporeditev maščob v telesu ima pomembno vlogo pri zdravju."

Pomembno je vedeti, da v trebuhu obstajata dve vrsti maščobe: podkožna maščoba, ki se kopiči pod kožo, in globlja visceralna maščoba, ki obdaja notranje organe. Želeli smo ugotoviti, ali se z uživanjem avokada spremeni razmerje med podkožno in visceralno maščobo, pravijo strokovnjaki.

Vendar pa je treba študijo nadgraditi, da bi preverili presnovne učinke avokada: Z nadaljnjo raziskavo bomo lahko dobili jasnejšo sliko o vrstah ljudi, ki bi jim vključitev avokada v prehrano najbolj koristila, in zagotovili dragocene podatke za zdravstvene delavce, ki bodo bolnikom svetovali, kako zmanjšati kopičenje maščob in morebitne nevarnosti sladkorne bolezni.

Ali je avokado dober za hujšanje?

Avokado kot del vaše prehrane je lahko koristen pri hujšanju in uravnavanju telesne teže. Poleg tega so bogati s protivnetnimi lastnostmi in oleinsko kislino, kar izboljša prebavni proces in zmanjša tveganje za debelost.

En sam obrok avokada vsebuje manj kot 419 kJ (100 Kcal). Vaše telo bo kalorije porabljalo hitreje kot pri drugih trdnih živilih. Poleg tega bo avokado najboljši prijatelj vaše diete, če iščete tehniko za ustvarjanje kaloričnega primanjkljaja.

Glede na to, da ima manj kalorij, se osredotoča na izgorevanje vsebovanih maščob. Avokado vsebuje malo kalorij in sladkorja, vendar veliko prehranskih vlaknin, ki so ključnega pomena za nadzor telesne teže.

Poleg tega uživanje avokada pomaga uravnavati apetit in s svojimi prednostmi zmanjšuje tveganje za bolezni srca, holesterol in sladkorno bolezen. Avokado je živilo z visoko vsebnostjo maščob.

Vendar pa je večina maščob posledica sinteze oleinske kisline. Raziskave kažejo, da je oleinska kislina mononenasičena maščobna kislina, ki jo v izobilju najdete v oreščkih in oljčnem olju. Je bistvena sestavina zdrave prehrane za hujšanje. Poleg tega uživanje surovega avokada deluje kot naravno razstrupljevalno sredstvo in pomaga pri čiščenju telesa. Visoka vsebnost vlaknin vam pomaga, da se znebite toksinov, in spodbuja redno gibanje črevesja za boljše hujšanje.

Kako jesti avokado za hujšanje?

Strokovnjaki menijo, da bo zamenjava nezdravih maščob z mononenasičenimi maščobami z vključitvijo avokada v vsakodnevno prehrano pomagala povečati prizadevanja za izgubo telesne teže.

Jejte ga vsak dan

Avokado lahko zaužijete naenkrat ali pa ga razporedite čez dan. Vendar poskrbite, da boste avokado v dnevno prehrano dodali glede na svoje kalorične cilje in želje. Avokado lahko na primer namažete na jutranji sendvič ali si pripravite smoothie z zdrobljenimi koščki.

Uživanje avokada na dan za hujšanje: lažno dobra ideja?

Čeprav bi lahko avokado videli kot novo čarobno sredstvo za lažje izgubljanje trebušne maščobe, je treba to študijo jemati zelo previdno. Številni strokovnjaki za prehrano ga popolnoma izpodbijajo: Avokado je oljno seme. Res je, da je to zdravo živilo, dober vir maščob, vendar je z njim podobno kot z oljem, ne smete ga zlorabljati.

To ni čarobna paličica, s katero bi se lahko usmerili na določeno območje. Ni hrane, s katero bi lahko shujšali. Edina rešitev za učinkovito hujšanje je uravnotežena prehrana, šport in majhen primanjkljaj kalorij.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:64-letna Sharon Stone ujeta popolnoma brez ličil v družbi svojega krstnega sina, ki osvaja prve večje podvige

Priporočamo tudi:Princ Harry obtožuje Camillo, da medijem podtika zgodbe, da bi "popravila" svojo podobo

Najbolj brano