Shujševalni sok s čudežno sestavino, ki bo v nekaj dneh stopil odvečne kilograme: Priprava je preprosta, recept pa si obvezno zapišite!

Ne glede na to, ali ste ljubitelj zemeljskega okrinega okusa ali pa ste še vedno v dvomih glede te nenavadne zelene zelenjave, je prav ta hranljiv dodatek k vaši prehrani. Poleg tega so vsestransko uporabne, saj lahko jeste liste, cvetove, semena in sok.

Shujševalni sok s čudežno sestavino, ki bo v nekaj dneh stopil odvečne kilograme: Priprava je preprosta, recept pa si obvezno zapišite! - Foto: Profimedia

Zakaj bi se morali posloviti od sezonske udobne hrane, če pa obstaja sok za hujšanje, ki nam bo pomagal shujšati v enem tednu?

Sok za hujšanje ni nov koncept. O njem se govori že nekaj let. Vendar pa tukaj ne govorimo o tem, da bi se lotili tekoče diete, temveč da vsakodnevnim obrokom dodate določene sveže sokove, ki lahko pomagajo pospešiti izgubo telesne teže. Pitje svežih sokov je tudi odličen način za dodajanje različnih mineralov, vitaminov, vlaknin in antioksidantov - vsi ti pomagajo pri pospeševanju presnove in s tem pri kurjenju več kalorij. Ti sokovi za hujšanje vam ne pomagajo le pri hujšanju, ampak imajo tudi številne druge koristi za zdravje.

Ne spreglejte:

Naš zaveznik, s katerim se lahko v enem tednu poslovimo od pretirano debele maščobe, je sok okre, zelenjave, ki izvira iz Afrike in velja za naravno zdravilo proti sladkorni bolezni. Okra je zelena cvetoča rastlina z užitnimi semenskimi stroki. Priprava okrinega soka je preprosta. Poleg tega, da vam bo ta sok pomagal odpraviti odvečne kilograme, boste za njegovo pripravo potrebovali le nekaj minut. Preprosto čez noč namočite tri do štiri koščke surove okra v vodi in jo naslednji dan popijte takoj zjutraj na prazen želodec, trideset minut pred zajtrkom. V svoj vsakodnevni smoothie lahko vključite tudi palčke okre.

Okra ali splošno znana kot "lady's finger" je zelenjava, ki jo pogosto uživajo v tropskih regijah. Zlasti v indijski kuhinji je okra ena najbolj vsestranskih živil, ki jih imajo radi in uživajo vsi. Biološko jo uvrščamo med sadje, vendar jo na splošno uživamo kot zelenjavo.
Veliko ljudi ne mara kuhanja te cvetoče rastline zaradi njene lepljive teksture. Vendar pa se zaradi njenega odličnega okusa vseeno lahko potrudimo. Toda ali ste vedeli, da je okra polna hranilnih snovi, ki so lahko zelo koristne za vaše zdravje?

Ta zelena zelenjava je polna folne kisline, vitamina B, vitamina C, vitamina A, vitamina K, kalcija, vlaknin, kalija, antioksidantov in nekaterih pomembnih fitonutrientov. Če želite izvedeti, kako pomembno je vsakodnevno uživati okra, se pomaknite naprej.

Medtem ko mnoge pritegne okra zaradi svojega okusa - rahlo zemeljskega, ki je bolj globok in hrustljav, dlje ko se kuha -, pa morda ni tako očitno, da je ob vsakem grižljaju vidna, saj ima številne pozitivne učinke na zdravje. Okra je še posebej dobra za črevesje, trdijo strokovnjaki.

Okrine koristi za zdravje

Spoznajte, kaj lahko po mnenju strokovnjakov ta zelena zelenjava naredi za vaše telo.

Varuje pred boleznimi

Okra je odličen vir antioksidantov. Glavni antioksidanti v okri so polifenoli. To vključuje katehin, polifenol, ki ga najdemo tudi v zelenem čaju, ter vitamina A in C, zaradi česar je okra eno najboljših antioksidativnih živil, ki jih lahko jeste. To je zelo koristno, saj je znano, da antioksidanti nevtralizirajo ali odstranjujejo proste radikale (t. i. nestabilne molekule), ki lahko poškodujejo celice in spodbujajo bolezni (npr. raka, bolezni srca).

Podpira zdravo prebavo

Sluz v okri vsebuje veliko topnih vlaknin. Ta vrsta vlaknin absorbira vodo v prebavnem traktu in tako ustvari želatinasto snov, ki učvrsti blato in pomaga zajeziti drisko. Stene in semena stroka okra vsebujejo tudi netopne vlaknine. Netopne vlaknine povečajo volumen blata in spodbujajo gibanje črevesnih mišic, kar lahko olajša zaprtje.

Spodbuja izgubo telesne teže

Okra je dober vir vlaknin, ki ne le izboljšajo prebavo, ampak tudi poskrbijo, da ste dolgo časa siti, in tako zmanjšajo željo po hrani. Poleg tega vsebuje tudi bistvene hranilne snovi, ki pospešujejo presnovo v telesu in krepijo osrednje mišice.

Uravnava sladkorno bolezen

Ljudje s povišano ravnijo glukoze v krvi bi morali okra vsekakor vključiti v svojo vsakodnevno prehrano. Ker je okra bogata z vlakninami, pomaga pri izboljšanju občutljivosti na inzulin ter pomaga pri nadzoru in vzdrževanju ravni sladkorja v krvi v telesu. Okra vsebuje snov, imenovano miricetin, za katero je znano, da izboljšuje in povečuje absorpcijo sladkorja v mišicah in tako lahko pomaga pri zniževanju visoke ravni sladkorja v krvi. 

Kakšne so prednosti tega soka za hujšanje?

Okra je sadež, ki ga ne najdete v vseh supermarketih, vendar ga je vredno poiskati. Zakaj? Spodbuja izločanje toksinov. Ima zelo malo kalorij, zato ga strokovnjaki za prehrano pogosto priporočajo kot del procesa hujšanja. Da bi povečali svoje možnosti za zmanjšanje telesne teže, se odločite za zdravo in raznoliko prehrano ter se ne pozabite ukvarjati s telesno dejavnostjo, ki vam omogoča, da porabite več kalorij.

Pomaga pri doseganju zdrave kože

Okra ima veliko antioksidantov, ki ne le zmanjšujejo oksidativni stres, temveč tudi učinkovito odstranjujejo proste radikale v telesu. Antioksidanti pomagajo pri odpravljanju poškodb kože in upočasnjujejo proces staranja ter tako zagotavljajo mladostno kožo. 

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Kaj je izločitvena dieta in komu je namenjena: Z nasveti strokovnjakov ugotovite, na katera živila ste intolerantni

Priporočamo tudi:Pozabite na modre kavbojke, to je najbolj trendna barva kavbojk, ki jih bomo nosili leta 2023

Najbolj brano