Kaj je izločitvena dieta in komu je namenjena: Z nasveti strokovnjakov ugotovite, na katera živila ste intolerantni

Izločitvena dieta služi za prepoznavanje intolerance na hrano, občutljivosti in alergije. Gre za izključitev nekaterih živil, za katera je znano, da povzročajo neprijetne simptome, in njihovo postopno vračanje v prehrano.

Kaj je izločitvena dieta in komu je namenjena: Z nasveti strokovnjakov ugotovite, na katera živila ste intolerantni - Foto: Profimedia

Kaj je izločitvena dieta in čemu je namenjena? Če imate različne neprijetne simptome in sumite, da jih povzroča določena hrana, uporabite izločevalno dieto. Ta dieta ni namenjena korekciji telesne teže, temveč vam daje priložnost, da odkrijete, na katera živila ste intolerantni ali alergični.

Če pa imate resno alergijo na hrano ali ste imeli hudo alergijsko reakcijo, imenovano anafilaksija, ne izvajajte izločevalne diete sami, temveč se najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Izločitvena dieta se oblikuje na podlagi anamneze, prehrane in celotne slike simptomov vsakega bolnika.

Ne spreglejte:

Kako deluje izločitvena dieta?

Izločitvena dieta je razdeljena na dve fazi – fazo izločanja določenih živil in fazo ponovnega uvajanja določenih živil.

1. Faza izločanja določenih živil

V prvi fazi izločitvene diete morate za kratek čas izključiti vse potencialne alergene, torej vsa živila, za katera sumite, da povzročajo vaše simptome. Običajno ta faza traja od dva do tri tedne.

Orehi, jajca, koruza, soja, mlečni izdelki, citrusi, morski sadeži, pšenica itd. živila, ki vsebujejo gluten, so nekatera živila, ki jih morate v prvi fazi izločitvene diete izključiti iz prehrane. Poskrbite tudi, da iz prehrane izključite številne dodatke, ki lahko povzročijo različne neprijetne simptome. Sem spadajo umetna barvila, umetna sladila aspartam, mononatrijev glutamat in drugi ojačevalci okusa, zgoščevalci in številni drugi dodatki. Poleg tega bodite pozorni na histamin in tiramin.

Pozorno preberite etikete na živilih in se pozanimajte, iz česa je jed sestavljena, če jeste v restavracijah. Vodite dnevnik prehrane, v katerega beležite vse, kar čez dan pojeste, pa tudi, kako se je vaše telo odzvalo na določeno hrano.

V tej fazi boste ugotovili, ali so vaši simptomi posledica prehrane ali česa drugega. Če simptomi po dveh do treh tednih izločitve nekaterih živil iz prehrane vztrajajo, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom.

2. Faza ponovnega uvajanja določenih živil

Ko odpravite morebitno intoleranco na hrano ali sprožilce alergije, počasi znova uvajajte v svojo prehrano vprašljiva živila, eno za drugo. Ta postopek vam bo pomagal natančno ugotoviti, katera hrana povzroča težave.

Vsako skupino živil morate uvajati posebej, v dveh ali treh dneh. Nekateri simptomi, na katere morate biti pozorni, vključujejo:

  • izpuščaj in kožne spremembe
  • bolečine v sklepih
  • glavoboli ali migrene
  • utrujenost
  • težave s spanjem
  • spremembe v dihanju
  • napenjanje
  • bolečine v trebuhu ali krči

Če med drugo fazo izločitvene diete ne občutite nobenih simptomov, to pomeni, da vaših simptomov ne povzroča hrana, ampak nekaj drugega.

Če pa čutite podobne simptome, kot so zgoraj omenjeni, potem ste uspešno prepoznali hrano, ki vam povzroča težave, in jo morate popolnoma izključiti iz prehrane.

Celoten proces, vključno z izločanjem, traja približno pet do šest tednov.

Vrste izločitvenih diet

Obstaja več vrst izločitvenih diet.

1. Preprosta (modificirana) dieta

Ta osnovna izločevalna dieta vključuje izločitev samo enega ali včasih dveh živil, ki predstavljata najpogostejše sprožilce prehranskih intoleranc ali alergij – pšenice (glutena) in mlečnih izdelkov.

2. Dieta zmerne intenzivnosti

Ta vrsta izločevalne diete vključuje izključitev več skupin živil hkrati. Sem spadajo alkohol, vse živalske in rastlinske maščobe, čokolada, mlečni izdelki, jajca, stročnice, oreščki, pšenica in druga živila, ki vsebujejo gluten, pa tudi kava, čaj ter določeno sadje in zelenjava. Posvetujte se s strokovnjakom za prehrano o tem, kaj morate jesti med izvajanjem te diete, da boste telo oskrbeli z vsemi potrebnimi hranili.

3. Stroga dieta z malo živili

To je najstrožja vrsta izločitvene diete. Uživate lahko samo določeno skupino živil. To ni hranljiva dieta, zato je ne smete izvajati dlje časa.

Torej, na tej dieti lahko uživate naslednja živila:

  • jabolka
  • marelice
  • šparglji
  • rdeča pesa
  • korenček
  • piščanec
  • brusnice
  • zelena solata
  • olivno olje
  • breskve
  • hruške
  • ananas
  • rjavi riž
  • sladki krompir in drugi

Ne glede na to, katero vrsto izločanja izberete, ne pozabite piti veliko vode, da ostanete hidrirani.

Prednosti izločitvene diete

Z izločevalno dieto lahko ugotovite, na katera živila ste občutljivi, in vam lahko pomaga prepoznati določeno intoleranco na hrano.

Tveganja izločitvene diete

Dodajanje nekaterih živil v vašo prehrano je lahko tvegano, če ste nanje alergični. Včasih lahko težave povzročijo le velike porcije določene hrane.

Morda imate hudo alergijsko reakcijo na hrano. Če po zaužitju določenega živila takoj dobite izpuščaj ali imate oteklo grlo ali težave z dihanjem, poiščite zdravniško pomoč.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:3 nebesna znamenja, ki se bodo v januarju sooočala s posebnimi izzivi

Priporočamo tudi:Idealno popraznično živilo za ženske nad 50. let: Ta zdrava hrana odpravlja napihnjenost in maščobo okoli trebuha

Najbolj brano