Kako do ravnega in izklesanega trebuha? V svoj jedilnik vključite to živilo, bogato z maščobami, ki je izredno priljubljeno v svetu znanih manekenk

Avokadov toast je še vedno na našem jesenskem kuhinjskem jedilniku!

Kako do ravnega in izklesanega trebuha? V svoj jedilnik vključite to živilo, bogato z maščobami, ki je izredno priljubljeno v svetu znanih manekenk - Foto: Profimedia

To živilo, ki je bogato z maščobami je že dolgo predmet razprave, saj ga obožujemo zaradi njegovih hranilnih lastnosti, zlasti za lasišče in sijočo polt, vendar je še vedno zelo kalorično in velja za grešno razvado, zaradi katerega lahko pridobimo nekaj kilogramov. Pa je to prepričanje resnično?

Avokado je trendovski, priljubljen in na področju zdravja malce boljši od drugih, saj je kot kralj na paradi maščob. Avokado je v resnici enosemenski jagodičevje, ki izvira iz Mehike, vendar je povsem drugačen od borovnic in jagod, ki jih običajno najdete v trgovini z živili. Avokado spada v družino mastnih živil, vendar z razliko! Je odlična maščoba za naše telo ter je koristna za našo kožo in lase. Skrivnost se skriva v pravilnem in zmernem uživanju. Toda kaj je ta dobra maščoba in zakaj zaradi kaloričnega avokada lahko izgubimo odvečne kilograme? 

Ne spreglejte:

Avokado je z dokazano sposobnostjo zniževanja holesterola, zmanjševanja občutka lakote in celo zmanjševanja trebušne maščobe verjetno eno od redkih popolnih živil za hujšanje

Kaj je dobra maščoba?

Ko želite shujšati, vaš najhujši sovražnik ni maščoba, temveč sladkor! Še večja katastrofa je, če umetni sladkor postane vaša vsakodnevna hrana. Če se morate izogibati vsem industrijskim živilom, rafiniranim sladkorjem in tudi hitri hrani, ki je preveč okusna ter nasičena s sladkorjem in soljo, dobre naravne maščobe nikakor ne smejo biti prepovedane v vaši shujševalni dieti. Težko je verjeti, vendar so dobre maščobe, ki vsebujejo veliko kalorij, pravi zaveznik pri hujšanju in oblikovanju postave. Medtem ko so slabe maščobe, kot so hamburger, pica ali ocvrta hrana, nasičene maščobe, ki jih uporablja in spreminja živilska industrija, so dobre maščobe (ali nenasičene maščobe) bistvene za splošno delovanje našega telesa.

Lipidi, ki jih vsebujejo te maščobe, so bistveni za možgane, črevesje, krvni obtok in živčevje ter nam pomagajo do vitke in izredno čvrste postave!

Zakaj zaradi avokada lahko shujšamo?

Avokado, ki je zelo bogat z lipidi, je naš najboljši prijatelj za hujšanje, ki ga lahko uživamo poleti in pozimi. Okusen je v solatah, na toastu ali kot priloga. Za vse vrhunske manekenke v svetu mode je avokado pomemben zaveznik pri hujšanju, saj je močan zaviralec apetita in superživilo za razstrupljanje, ki je izredno dobro za naše telo. To sadje vsebuje veliko oleinske kisline, maščobne kisline, ki v možganih sproži občutek sitosti. Če torej za kosilo pojeste avokado, ni nevarnosti, da bi vas po kosilu popadla želja po avokadu! Poleg tega pospešuje dober prehod skozi črevesje, saj vsebuje veliko vlaknin. Zato ne tarnajte in ga ne obsojajte, brez težav pojejte avokado na dan, vendar pazite: ne obremenjujte ga z začimbami ali prilogami.

1. Dokazano je, da avokado zmanjšuje trebušno maščobo

Strokovnjaki ugotavljajo, da lahko z zamenjavo olja za kuhanje in dodelavo za vrste, kot je avokadovo olje, bogato z mononenasičenimi in oleinskimi maščobnimi kislinami, opazno zmanjšamo količino maščobe na trebuhu, kar lahko zmanjša tveganje za metabolni sindrom - ime za kombinacijo negativnih zdravstvenih znakov, povezanih s povečano telesno težo.

Prehrana, bogata z mononenasičenimi maščobami, lahko dejansko prepreči porazdelitev telesne maščobe okoli trebuha, saj zmanjšuje izražanje nekaterih genov za maščobe.

Ena žlica avokadovega olja blagega in rahlo oreškastega okusa vsebuje približno 502 kJ (120 Kcal) in 10 gramov mononenasičenih maščob - prehranski profil je skoraj enak ekstra deviškemu oljčnemu olju. Vendar ima avokadovo olje za razliko od olja EVOO zelo visoko točko dimljenja, zato ga lahko uporabljate za sotiranje in mešanje, ne da bi tvegali nastanek prostih radikalov, ki lahko škodujejo vašemu zdravju.

2. Avokado je dober zaviralec apetita

Žlica avokada je morda eden od najučinkovitejših načinov za preganjanje lakote, kar jih poznamo. V študiji, objavljeni v reviji Nutrition Journal, so udeleženci, ki so pri kosilu pojedli polovico svežega avokada, poročali o 40-odstotnem zmanjšanju želje po hrani še nekaj ur po kosilu. Dve žlici gvakamoleja (na jajcih, solatah, mesu na žaru itd.), ki vsebujeta le 251 kJ (60 Kcal), lahko zagotovita enako nasitnost in še več okusa.

3. Avokado pospešuje metabolizem in vzdržljivost pri vadbi

Dodatki pred vadbo naj bi vam dali dodaten zagon, ki ga potrebujete, da se boste lahko potili malo dlje kot običajno. Po mnenju raziskovalcev lahko uživanje avokada naravno zagotovi enak porast energije. Študija je primerjala učinke tritedenske diete z veliko palmitinske kisline (nasičene maščobe) z enako kalorično dieto z veliko oleinske kisline (mononenasičene maščobe).

Udeleženci so se vsake diete držali po tri tedne, v tem času pa so raziskovalci ocenjevali telesno aktivnost in hitrost presnove po obroku.

Rezultati? Fizična aktivnost je bila med dieto z visoko vsebnostjo oleinske kisline za 13,5 % večja, presnova po obroku pa za 4,5 % večja v primerjavi z nasičeno maščobo.

Zaključek: ocvrto hrano, pecivo in maslo zamenjajte za prigrizke in olja z visoko vsebnostjo mononenasičenih maščob, kot sta svež avokado ali avokadovo olje, za čist energijski zagon, ki ohranja vaš metabolizem v pogonu tudi po odhodu iz telovadnice.

4. Avokado lahko pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen

Seveda ima avokado vse prave sestavine na pravih mestih, vendar maščobe niso edina prednost tega sadeža. Avokado vsebuje tudi skoraj 20 vitaminov, mineralov in fitonutrientov, ki so bistveni za zdravo uravnavanje telesne teže, vključno s 14 grami nasitnih vlaknin in 66 % (60 mikrogramov) dnevne potrebe po vitaminu K - hranilu, ki pomaga uravnavati presnovo sladkorja in občutljivost na inzulin.

Zelenolistna zelenjava je še bogatejši vir tega vitamina, zato si zraven solate privoščite košček kremastega avokada in zagotovo se boste nasitili. Stabiliziranje krvnega sladkorja še nikoli ni bilo tako okusno.

5. Avokado lahko pomaga izboljšati splošno kakovost prehrane

Poznate prijatelja, za katerega se vedno zdi, da je najbolj zdrava oseba, ki jo poznate? Kakšna je njegova skrivnost? Je to morda le redno uživanje avokada.

Ugotovljeno je bilo, da je vsakodnevno uživanje polovice srednje velikega avokada močno povezano z boljšo splošno kakovostjo prehrane in 50-odstotnim zmanjšanjem tveganja za presnovni sindrom.

Ne le, da so jedci avokada poročali o nižjem indeksu telesne mase in manjšem obsegu pasu, ampak so zaužili tudi bistveno več sadja in zelenjave ter vlaknin in vitamina K - hranil, povezanih z izgubo telesne teže.

Avokado: vrata do bolj zdravega in vitkega življenjskega sloga.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Jennifer Lopez pokazala popolno jesensko manikiro: Ta kultni odtenek laka za nohte je v tej sezoni nepogrešljiv

Priporočamo tudi:Nova obsedenost z živilom, ki topi kilograme z največjo hitrostjo: Pripravite si okusno sadno poslastico in pozabite na kalorije

Najbolj brano