Kako se pravilno prehranjevati glede na obliko telesa in shujšati? Poglejte se v ogledalo in določite pravo prehrano za vaš tip telesa

Vsakdo izgublja in pridobiva težo različno hitro zaradi telesnega tipa, s katerim ste se rodili, in načina, kako se vsak tip odziva na hormone in hrano.

Kako se pravilno prehranjevati glede na obliko telesa in shujšati? Poglejte se v ogledalo in določite pravo prehrano za vaš tip telesa - Foto: Profimedia

Pri prehrani včasih ne gre le za kalorije, več gibanja in izločitev alkohola, temveč tudi za prepoznavanje in spoštovanje svojega tipa telesa. Ne glede na to, ali imate obliko jabolka ali hruške, je to lahko ključ do hujšanja in boljšega počutja. Predstavljamo vam nekaj sprememb, ki jih lahko naredite...

Brez obsojanja se poglejte v ogledalo. Kaj vidite? Ali vidite dolge, razgibane ude? Široke boke in malo trebuha? Športno, mišičasto telo? Nekateri zdravstveni delavci trdijo, da vam lahko znanje o tem, kam spadate (ali če vas en sam "tip" telesa ne opisuje), pomaga določiti najboljši načrt prehrane in vadbe za vas. To je tako imenovana dieta po telesnih tipih.

Ne spreglejte:

Kaj je prehrana za vaš tip telesa?

Vsi poznamo osnove: ne razvajajte svoje želje po sladkem, povečajte količino vlaknin in pijte veliko vode. Morda pa ne veste, da lahko na učinek in učinkovitost vaših prehranskih odločitev vpliva vaša postava. Tako je, tisti slastni čokoladni piškoti lahko naredijo veliko več škode vam kot vašemu sosedu. Zakaj? Vaš tip telesa nima le vizualnih posledic; vpliva (in odraža) na to, kako se odzivate na hrano, in to na globlji ravni, kot je vaša presnovna sestava - kar je razlog za dieto po tipu telesa.

Zagovorniki tega načrta pravijo, da vam vaš telesni tip lahko pove, kakšen je vaš metabolizem in hormoni ter kako dobro predelujete ogljikove hidrate in koliko beljakovin potrebujete.

Nekatere raziskave kažejo, da ima vsak tip telesa določene značilnosti glede teže, maščobe in mišic - vendar je podatkov, ki bi podpirali priporočila glede prehrane in vadbe, manj, zato ne pričakujte, da bo to čarobna rešitev.

Če se prehranjujete hranljivo in telovadite, morda še vedno ne dosegate želenih rezultatov. Veliko ljudi prvič v življenju telovadi in se prehranjuje čistejše kot kdaj koli prej, vendar še vedno delajo napačne stvari za svoje telo, trdijo strokovnjaki.

Oblika jabolka

Če imate postavo v obliki jabolka, je vaša telesna teža običajno v celoti ali večinoma posledica trebušne maščobe. Noge in roke pa so precej vitke.

Tipične želje - škrobnata živila, kot so kruh in testenine, ter gazirane pijače in kofein.

Hormonska opazovalna točka - Inzulin. Ključ do izgube telesne teže je nadzor nad nivojem sladkorja v krvi.

Živila, ki jih je treba jesti - Čiste beljakovine, vključno s piščancem, pusto govedino, svinjino in ribami. Zdrave maščobe, kot so jajca, avokado, oreščki, semena, maslo iz oreščkov in polnomastni siri. Zelenolistna zelenjava, kot sta špinača in ohrovt.

Živila, ki se jim izogibajte - škrobnati ogljikovi hidrati, sadje z veliko sladkorja, kava in gazirane pijače.

Zvezdnice, ki so znane po postavi jabolka: Catherine Zeta Jones, Colleen Rooney.

Načrt prehranjevanja

Zajtrk: 3 žlice skute s paradižnikom, pest špinače.

Kosilo: 3 žlice sveže salse in ½ avokada.

Večerja: Iz 2 jajc pripravimo omleto iz ohrovta, gob in čebule.

Prigrizek: majhna vrečka slanih popcornov.

Oblika hruške

Hruške večinoma pridobivajo težo okoli bokov in stegen, včasih pa se pojavi tudi manjša maščobna vreča okoli spodnjega dela trebuha. Pogosteje trpijo zaradi zadrževanja tekočine in PMS, na katerega vplivajo hormoni.

Tipične želje - mlečni izdelki z veliko maščobe, kot so kremni sir, latte in bogate sladice.

Hormonska opazovalna točka - Estrogen, če so drugi hormoni, kot je progesteron, v neravnovesju, lahko spodbuja pridobivanje manjše telesne teže.

Živila, ki jih je treba jesti - Zelenjava in sadje z visoko vsebnostjo vlaknin. Majhne količine beljakovin, kot so puranje prsi in bele ribe, na primer trska, ter nemlečne maščobe, kot so kokosovo olje in jajca.

Živila, ki se jim je treba izogibati - težki siri, smetana in omake, kofein in alkohol.

Slavne zvezdnice, ki imajo postavo v obliki hruške- Kim Kardashian, Beyonce.

Načrt prehranjevanja

Zajtrk: 1 skodelica grškega jogurta s pestjo jagodičevja.

Kosilo: Po kosilu: piščančje prsi na žaru z veliko zeleno solato in 1 žličko oljnega preliva.

Večerja: manjša porcija trske, kuhane na kokosovem olju, morski soli in 3 žlicah, z brokolijem.

Prigrizek: 1 jabolko z 1 žlico oreščkovega masla

Oblika telesa v obliki peščene ure

Ta tip postave običajno pridobiva težo enakomerno po vsem telesu, najbolj očitno okoli obraza, pa tudi okroglih kolen in gležnjev, kar daje mehak, zaobljen videz.

Tipične želje - mlečni izdelki, zlasti sladoledi, rafinirani sladkor, ogljikovi hidrati, kot so pecivo in sladkarije.

Hormonska opazovalna točka - Gospodar hormonov, hipofiza, ki vpliva na kortizol in inzulin.

Živila, ki jih uživajte - Polnozrnata žita, kot sta ovsena kaša in kvinoja, ena porcija pustih beljakovin, kot je pust piščanec ali riba, veliko začimb, kot sta kumina in cimet.

Živila, ki se jim izogibajte - mlečni izdelki, rafinirani ogljikovi hidrati in sladkarije.

Slavne zvezdnice s postavo peščene ure - Carol Vorderman, Kelly Brooke.

Načrt prehranjevanja

Zajtrk: Smuti iz 3 žlic grškega jogurta, kokosovega mleka, jagodičevja in kančka cimeta.

Kosilo: Po kosilu: lososov file na žaru s paradižnikom na žaru, papriko in čebulo.

Večerja: Piščančje prsi na žaru, ½ sladkega krompirja, pečenega, in 3 žlice brokolija.

Prigrizek: 5 suhih sliv, pest nesoljenih oreščkov.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Kako dober odnos imate s svojo taščo? Predstavljamo 7 znakov, ki z gotovostjo trdijo, da vas ima tašča resnično rada

Priporočamo tudi:Tanja Ribič to zimo nosi bundo s prav posebnim preobratom!

Najbolj brano