7 vrst hrane, ki se ji morate odpovedati ob večernih urah za kakovosten spanec in vitko postavo

Ali nismo vsi že slišali? "Treba je pojesti lažjo večerjo", "Treba je jesti nekaj ur pred spanjem", "Nikoli ne smete preskočiti večerje"! Da, da, vsi smo to že velikokrat slišali. Toda nasvete le redko upoštevamo. Medtem ko je zdrav zajtrk pomemben vidik, je tudi zdrava večerja pomemben vidik, zlasti za tiste, ki se poskušajo znebiti nekaj odvečnih kilogramov.

7 vrst hrane, ki se ji morate odpovedati ob večernih urah za kakovosten spanec in vitko postavo - Foto: Profimedia

Gotovo ste že slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, zato mora biti zelo hranljiv. Vendar pa večerji ne posvečamo veliko pozornosti. Vendar pa ne smete zanemariti obroka tik pred spanjem, saj lahko uživanje nekaterih živil ponoči povzroči zdravstvene težave, vključno z zgago, plini, motnjami spanja, povečanjem telesne teže itd. Izogibajte se uživanju živil, ki vsebujejo preveč ogljikovih hidratov, maščobnih kislin ter tistih, ki so mastna in začinjena, vsaj ponoči. 

Naše telo se različno odziva na različne vrste hrane, kar lahko vpliva na prebavo, telesno težo in spanje. Poleg tega se hrana ponoči prebavlja dlje časa. Zato je pomembno, kaj vključite v večerjo.

Ljudje imajo pogosto težave s plini, zakisanostjo, refluksom, zgago, motnjami spanja, povečano telesne teže itd. Zanje je izjemno pomembno, da zaužijejo zdravo večerjo ob pravem času. Rešitev? Morda vam lahko pomaga pravilno načrtovanje večerje! Obstaja več živil, ki jih morda jeste za večerjo, pa jih ne bi smeli, saj njihovo uživanje ponoči povzroča težave s prebavo, spanjem in težo.

Ne spreglejte:

Se tudi vi radi zleknete na kavč pred romantično komedijo in ugriznete v svoje najljubše naročilo? Nikar! Ker je hrana, ki je preveč mastna, slana in slankasta, zvečer naš največji sovražnik, moramo znati prepoznati najboljša živila, ki nam bodo pomagala porabljati kalorije, in ne obratno. Zvečer smo sproščeni in skoraj nedejavni. Zato moramo prehrano prilagoditi svojemu vedenju in uživati hrano, ki spodbuja dobro prebavo. 

Tukaj je 7 živil, ki jih morate prepovedati na svojem seznamu večernih jedi, da bi dolgoročno shujšali!

1. Živila, ki vsebujejo škrob

Škrobna živila, kot so testenine, riž in krompir, niso idealna za večerjo. Uživanje teh živil ponoči lahko povzroči visoko raven krvnega sladkorja in inzulina v krvi, saj se presnavljajo v sladkor in se ne izgorevajo za energijo. Namesto tega se v telesu shranjujejo kot maščoba, kar ovira vaš cilj izgube telesne teže. Ponoči lahko jeste beljakovinska živila in/ali zeleno zelenjavo. 

2. Mastna živila

Čeprav je mastna hrana, še posebej po dolgem dnevu, zelo okusna, se morate upreti skušnjavi, da bi si jo privoščili za večerjo. Na splošno je treba to hrano kot del zdrave prehrane omejiti, še bolj pa zvečer, saj je težko prebavljiva in obremenjuje gastrointestinalni trakt. Poleg tega lahko motijo delovanje prebavil.

3. Začinjena živila

Uživanje začinjene hrane ponoči lahko povzroči zgago, za katero so značilni pekoča bolečina v spodnjem delu prsnega koša, kisel okus v ustih, bolečine, podobne prebavnim motnjam, itd.

4. Enostavni ogljikovi hidrati

Čeprav so ogljikovi hidrati nujni za energijo, vam svetujemo, da ponoči ne uživate živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate, saj gre za živila z visokim glikemičnim indeksom, zato se lahko hitro absorbirajo v krvni obtok. To pomeni, da se bodo, če ne boste telovadili ali izvajali telesne vadbe, shranili v telesu kot maščoba, zaradi česar boste pridobivali na teži. Zato se morate ponoči izogibati surovemu sladkorju, picam, gaziranim pijačam, testeninam in krompirju.

5. Čokolada

Čokolade vsebujejo kofein, ki lahko povzroči težave pri spanju. Kofein je povezan tudi s težavami, kot so nemir, živčnost, slabost, draženje želodca, povečan srčni utrip itd.

6. Izogibajte se alkoholu

Večina odraslih pije alkohol ob večerji, vendar strokovnjaki pojasnjujejo: "Pitje alkohola lahko dejansko povzroči, da ste lačni in hrepenite po ogljikovih hidratih. To pa lahko vodi v prenajedanje, ki bo samo še poslabšalo večer.

Alkohol je tehnično gledano toksin, ki vpliva na telo in um ter lahko povzroči zastoj. Čeprav veliko ljudi poseže po alkoholnih pijačah, da bi se spopadli s stresom in tesnobo, je bolje, da poiščejo primernejši zdrav nadomestek. Alkohol namreč lahko sproži sproščanje kortizola, zloglasnega stresnega hormona. Prav tako vas lahko alkoholne pijače spravijo v ranljivo stanje, ki poslabša tesnobo in sproži napade panike.

Poleg tega alkohol sicer lahko pomaga zaspati, vendar študije kažejo, da bistveno poslabša splošno kakovost spanja. Ni mogoče zanikati, kako pomemben je dober spanec za ohranjanje vašega duševnega zdravja, zato poskrbite, da bo uživanje alkohola ob večerji čim manjše.

7. Visoka vsebnost beljakovin

Izogibati se je treba tudi živilom z visoko vsebnostjo beljakovin, kot so soja in sojini izdelki, saj včasih povzročajo napenjanje.

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 6 jesenskih alternativ kavbojk: Zamenjajte kavbojke s temi enako elegantnimi hlačami ali krili

Priporočamo tudi: Ta model džins hlač, ki ga nosi Cindy Crawford optično najbolj podaljša noge

Najbolj brano