Redno uživanje te hrane bo omogočilo hitrejše topljenje telesne maščobe: Zagotavlja občutek sitosti in odličen vnos beljakovin

Jajca kot del uravnotežene prehrane so lahko izredno koristna za vaše zdravje. Vse več raziskav kaže, da lahko uživanje jajc pripomore tudi k zmanjševanju telesne teže.

Redno uživanje te hrane bo omogočilo hitrejše topljenje telesne maščobe: Zagotavlja občutek sitosti in odličen vnos beljakovin - Foto: Profimedia

Zdravstvena skupnost je tematiko koristnosti živila, kot so jajca resno analizirala. Zaradi vsebnosti beljakovin so veljala za koristna pri hujšanju, zaradi holesterola pa za nezdrava. Zato je razumljivo, da vse do danes nismo bili zares prepričani, ali so jajca dobra izbira za hujšanje.

Kolo sreče se je tokrat vseeno obrnilo v prid temu visoko beljakovinskemu živilu, ponašajo se celo s potencialno močjo pri uravnavanju telesne teže. Čeprav z uživanjem jajc ne boste čudežno shujšali, vam lahko vključitev tega živila v sicer zdravo prehrano pomaga pri doseganju in ohranjanju dolgoročnih ciljev.

Da bi shujšali, je seveda treba poskrbeti za čim bolj uravnoteženo prehrano z živili, ki so znana po svojih shujševalnih lastnostih.

Ne spreglejte:

Za hujšanje je bistvenega pomena uravnotežena prehrana z živili, ki so glede na rezultate študije znana po svojih shujševalnih lastnostih. Ena od njih so jajca, ki lahko ob rednem uživanju občutno zmanjšajo telesno maščobo. 

V zgoraj omenjeni študiji je sodelovalo 355 španskih študentov prvega letnika univerze, starih med 18 in 30 let, ki so izpolnili vprašalnik o svoji prehrani. Vsi so izpolnili vprašalnik o uživanju jajc in dnevnem vnosu beljakovin.

Raziskovalci so upoštevali tudi njihov indeks telesne mase (ITM) in telesno maščobo, nato pa so bili udeleženci razdeljeni v dve kategoriji: 

  • Tisti, ki pojedo od enega do štirih jajc na teden.
  • Tisti, ki pojedo več kot pet jajc na teden.

Če želite shujšati, jejte več jajc!

Znanstveniki so ugotovili, da so imeli ljudje, ki so jedli več jajc, "bistveno nižje vrednosti indeksa telesne mase, obsega pasu in odstotka telesne maščobe" kot drugi. Imeli so tudi "višje vrednosti odstotka puste telesne mase". 

Ti rezultati potrjujejo, da je res mogoče shujšati samo tako, da v prehrani namenimo več prostora jajcem. Ta proces je mogoče razložiti s povečanjem količine beljakovin. Povezava med uživanjem jajc in telesno sestavo je odvisna od vnosa beljakovin," pojasnjujejo raziskovalci in dodajajo, da večje uživanje jajc (več kot 5 jajc na teden) lahko vodi do bolj zdrave telesne sestave, zlasti zaradi večjega vnosa beljakovin.

Jajce je dober vir več vitaminov skupine B in zagotavlja pomembne količine hranil, ki podpirajo imunski sistem, kot sta cink in selen.

V jajcih je tako veliko stvari, ki jih lahko vzljubimo. Za začetek omogočajo takojšen nadzor nad porcijami, kar pomeni, da jajc ne boste pojedli več, kot ste nameravali, saj so na voljo v svojem majhnem, popolnoma odmerjenem paketu. Poleg tega so poceni in zelo enostavna za pripravo.

Ali so jajca dobra za hujšanje?

Pri hujšanju je izjemno pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, sitost. Občutek sitosti lahko zmanjša željo po sladkorju in željo po prigrizkih, ki ne podpirajo ciljev hujšanja. Izkazalo se je, da so jajca na indeksu sitosti zelo visoko, kar pomeni, da se boste po obroku, ki vsebuje jajca, verjetno počutili zelo zadovoljne, zato boste lažje "zdržali" brez sladkih prigrizkov in priboljškov, ki uničujejo izgubo telesne teže.

Jajca so eden najboljših virov beljakovin za izgorevanje maščob, ki bo spodbudil vaš metabolizem. Dokazano je, da prehrana z veliko beljakovinami pospešuje presnovo zaradi termičnega učinka hrane - količine kalorij, ki jih telo zaužije pri presnovi hrane.

Študije so pokazale, da uživanje jajc za zajtrk pomaga stabilizirati raven glukoze in inzulina (hormona, ki shranjuje maščobe) v krvi, hkrati pa zmanjšuje raven grelina (hormona lakote). Zaradi manjše lakote, večje sitosti in manjšega odziva inzulina (hormona, ki shranjuje maščobe) so jajca odlično živilo, ki vam bo pomagalo doseči cilj hujšanja.

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Bananin kruh po receptu Meghan Markle: Popestrite hladnejše dni z najljubšo poslastico, ki se odlično poda h kavi ali čaju

Priporočamo tudi: Princesa Kate Middleton sijala v plisirani rumeni obleki med obiskom porodnišnice

Najbolj brano