Učinkovite vaje za napet trebuh: Skrivnost japonskih žensk za njihovo večjo učinkovitost (in preprečevanje napihnjenosti)

Iščete sredstva za zmanjšanje napihnjenosti? Velikokrat lahko napihnjenost zmanjšate ali celo odpravite s preprostimi spremembami v prehrani in življenjskem slogu. Ustvarjalci znanega fitnes kanala na Japonskem pa vneto priporočajo to kratko, a učinkovito masažo pred treningom.

Učinkovite vaje za napet trebuh: Skrivnost japonskih žensk za njihovo večjo učinkovitost (in preprečevanje napihnjenosti) - Foto: Profimedia

Grozljiva napihnjenost na vsakogar od nas vpliva na različne načine. Nekaterim se to zgodi po obilnem obroku ali večerni zabavi, za druge pa je le (neprijeten) del vsakdanjega življenja. To je tako pogosta pritožba, da je nastala celotna industrija lažnih "razstrupljevalnih čajev za odpravljanje napihnjenosti" - kar kaže, da obupno iščemo odgovore na napačnih mestih. Resnica je, da za napihnjenost ne obstaja univerzalno zdravilo, ki bi ustrezalo vsem.

Napihnjenost je občutek povečanega pritiska v črevesju, ki lahko v nekaterih primerih povzroči tudi viden izboklino, pravijo strokovnjaki. Nastali pritisk je lahko posledica same količine zaužite hrane ali tekočine ali plina, ki ga proizvajajo naši črevesni mikrobi, ko pojemo velike količine fermentiranih ogljikovih hidratov. To vključuje veliko živil, ki jih uživamo, kot so sadje, zelenjava, žita, mlečni izdelki, fižol in stročnice. Ta povečana vsebnost v črevesju v bistvu raztegne črevesje in povzroči občutek napihnjenosti.

Ne spreglejte:

Večkrat smo že govorili o vajah za trebuh, o tem, kako trenirati za čvrst trebuh, ter o sredstvih in živilih, ki lahko odpravijo (razširjeno) otekanje trebuha. Vendar do zdaj nismo pojasnili, kako priročno je, če si pred treningom privoščimo kratko masažo, ki okrepi njegove učinke in prepreči napihnjenost.

Kako deluje masaža?

Kot pojasnjujeta Mariko in Tomoya, ustvarjalca znanega fitnes kanala na Japonskem, samomasaža izboljšuje presnovo in zmanjšuje otekanje trebuha. Še posebej, če se izvaja pred treningom. Z masažo trebuha spodbujate hitro izločanje odpadkov, strokovnjaki pa priporočajo masažo zlasti pred terningom, ki jo izvajajte na boku.  Za vitek pas z obema rokama nežno masirajte telo od strani do spodnjega dela trebuha, pod popkom. Med masažo se ne pozabite namazati z vlažilno kremo ali oljem, da se ne poškodujete, pravijo strokovnjaki.

Kako masirati svoj trebuh?

Pravzaprav te besede spominjajo na besede Dr. Stephena Gana, specialista gastroenterologa, ki je v več publikacijah razložil prednosti majhnih dvominutnih masaž trebuha za razstrupljanje in pripravo telesa na odstranjevanje maščob (pred zajtrkom in pred spanjem).

Začnite na desni strani trebuha v bližini medenice. S krožnimi gibi drgnite in roke postopoma premikajte navzgor, dokler ne dosežete prsnega koša. Nato se premaknite naravnost na levo stran, navzdol in nazaj na desno. Temu vzorcu sledite v vedno tesnejših koncentričnih krogih, vedno v smeri urinega kazalca. Na mestih, kjer čutite več napetosti, lahko s prsti pritisnete globlje.
Omehčajte dotik na bolečih predelih - tam si vzemite več časa in se počasi premikajte, da sprostite mišice.

Nekateri celo priporočajo, da drgnete dlani skupaj in rišete kroge okoli popka, pri čemer jih postopoma povečujete in pospešujete, dokler ne naredite približno enega kroga na sekundo. Ob tem pa ne pozabite na pravilno dihanje, saj je znano, da lahko dihalne vaje pomagajo pri hujšanju.

Maščoba je v osnovi sestavljena iz kisika, ogljikovih hidratov in vodika. Ko kisik, ki ga vdihavamo, doseže maščobne celice, te razpadejo na vodo in ogljik. Več kisika kot telo porabi, več maščob boste lahko pokurili.

In če želimo še naprej dodajati razloge, ki upravičujejo priročnost masaže trebušnega predela, se spomnimo na besede Vanesse Delli, ustanoviteljice podjetja DelliCare, ki priporoča suho ščetkanje ali suhi piling s krtačko tik pred vadbo. "Na ta način boste z znojenjem odstranili vse, kar boste mobilizirali in odvedli," je dejala. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Enobarvno ličenje je trend, ki je kot nalašč za jesen: Obožujeta pa ga tudi Gigi Hadid in Kim Kardashian

Priporočamo tudi: Povpraševanje po teh retro supergah je neverjetno: Te adidasove superge bomo jeseni nosili vsi

Najbolj brano