S čokolado do boljše prebave in izgube teže: Ta čokolada je polna probiotikov, ki negujejo črevesno floro

20. 4. 2022
S čokolado do boljše prebave in izgube teže: Ta čokolada je polna probiotikov, ki negujejo črevesno floro (foto: Instagram)
Instagram

Za urejeno črevesno floro ni nič boljšega kot probiotiki. In uganite, kaj: temne čokolade so jih polne!

Prazničen vikend je za nami, in nikar se ne počutite krive, če ste v sklopu praznikov privoščili čokoladno jajce (ali dve... dobro, morda tri). Kako presenečeni bi bili, če vam zaupamo, da imajo morda naše praznične dobrote presenetljive koristi za zdravje? Ali ne bi bilo to čudovito? Ljubitelji čokolade se lahko veselite; ta sladka poslastica ni le okusna, študije namreč kažejo, da lahko spodbuja tudi prijazne bakterije in zmanjšuje vnetja v črevesju.

Toda ali za to trditvijo stoji znanost? Vsekakor. Študije kažejo, da je uživanje temne čokolade odličen nasvet za vse, ki bi radi dvignili svoje razpoloženje in izboljšali svojo prebavo. 

Najprej nekaj ozadja: v našem črevesju živi na bilijone bakterij. Prispevajo k našemu imunskemu sistemu, presnovi in številnim drugim procesom, ki so bistveni za zdravje ljudi. Ko se krhko ravnovesje mikrobov v našem črevesju poruši, ima to lahko resne posledice. Kot vemo, so v svetu prehrane probiotiki, t. i. "dobre" bakterije, zelo priljubljeni pri skrbi za naše črevesje. Ne le da pomagajo pri boljši prebavi (ni več napihnjenosti po obrokih), ampak tudi krepijo telo. Rezultat: imunski sistem je močnejši, bolj vitalen in manj zbolevamo.

Ne spreglejte:

Raziskovalci študije so šli še korak dlje in ocenili učinke temne čokolade, ki spreminjajo razpoloženje, ter njeno povezanost s črevesno mikrobioto.

Zdravje črevesja in duševno zdravje sta močno povezana, tega se danes že zavedamo. Po mnenju strokovnjakov lahko uživanje hrane, ki vsebuje kemične dodatke in je izjemno predelana, negativno vpliva na zdrave bakterije v črevesju, poveča tveganje za bolezni in negativno vpliva na vaše razpoloženje. Nasprotno pa so študije pokazale povezavo med uživanjem zdrave prehrane in zaščito pred depresijo, kot je tradicionalna sredozemska prehrana, ki je protivnetna in polna živil, ki so zdrava za črevesje.

Da bi ohranili zdravo črevesje, mora prehrana vsebovati koristno količino prebiotičnih in probiotičnih živil. Prebiotična živila so v obliki prehranskih vlaknin, ki hranijo "prijazne" bakterije v črevesju in skrbijo za dobro delovanje prebavnega sistema. Probiotična živila so žive bakterije in kvasovke, ki so dobre za vaš prebavni sistem in lahko pomagajo izboljšati in obnoviti črevesno floro (bakterije, ki živijo v vaših prebavilih).

Temna čokolada v črevesju deluje kot prebiotik, saj vsebuje veliko vlaknin. Večji kot je odstotek kakava v tablici, večja je vsebnost vlaknin - in več je prebiotičnih dobrot, s katerimi se hrani vaša črevesna flora.
Če ste torej nenavadno razpoloženi in si želite nekaj sladkega, pojejte malo temne čokolade in to brez slabe vesti. Počutili se boste bolje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Čokolada ima antioksidativne in protivnetne lastnosti, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, ščiti živčne celice, zmanjšuje odpornost na inzulin, uravnava gene, ki nadzorujejo telesno težo, in zavira rast raka. Tako pa čokolada ni le izjemno okusna, ampak tudi izjemno močna.

Čokolada je izdelana iz semen drevesa Theobroma Cacao, ki so drobno zmleta, nato pa fermentirana in pražena. Zmleti kakav je narejen iz kakavovega masla skupaj z zmletimi delci samega semena, ki vsebuje močno kombinacijo fitokemikalij, ki imajo lahko zdravilne lastnosti.

Glavne fitokemikalije v kakavu so flavanoli in proantocianini ter metilksantini, kot je teobromin. Te spojine naj bi bile odgovorne za večino terapevtskih učinkov čokolade.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Susan Taylor RDN LD (@susantaylor.sc)

Prednosti kakava

Kakav je suha nemastna sestavina, pripravljena iz semen drevesa Theobroma cacao, ki daje čokoladi značilen okus. Kakavu in njegovim močnim antioksidantom pripisujejo številne koristi za zdravje. Med njimi so zniževanje holesterola, upočasnjevanje upadanja kognitivnih sposobnosti in ohranjanje zdravega srca. 

Kakavova zrna vsebujejo tudi dopamin, feniletilamin in serotonin, kemikalije z močnimi antidepresivnimi lastnostmi, ki prav tako spodbujajo dobro počutje. Poleg tega je še ena sestavina kakavovih zrn teobromin, ki ima podobne lastnosti kot kofein.

Strokovnjaki trdijo, da se pri fermentaciji čokolade v črevesju s pomočjo črevesnih bakterij sprosti še veliko več zdravih kemikalij, pri čemer raziskave kažejo, da so sproščeni antioksidanti podobni tistim, ki jih najdemo v zelenem čaju. Presnova kakava je delno odvisna od bakterij, ki živijo v našem črevesju. Naše telo lahko absorbira le nekatera hranila v čokoladi. Zato potrebujemo naše drobne mikrobne potnike, da razbijejo kompleksne molekule na manjše sestavine, ki jih sicer ne bi mogli sprejeti v telo.

Tako lahko v celoti izkoristimo številne molekule v kakavu, ki spodbujajo zdravje. Vendar se to ne ustavi. Od tega odnosa imajo koristi tudi črevesni mikrobi, kar posledično še bolj vpliva na naše zdravje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bliss Balls & Bliss Ball Mixes (@sweetnutrients)

Čokolada je dobra za črevesje in vam lahko pomaga pri hujšanju

Vsakodnevno uživanje čokolade se verjetno zdi zadnji način za hujšanje, vendar raziskave kažejo, da ima temna čokolada lahko pomembno vlogo pri nadzoru apetita, kar lahko pomaga pri hujšanju. Nevroznanstveniki opsiujejo, kako uživanje koščka temne čokolade pred obrokom ali po njem sproži delovanje hormonov, ki možganom sporočajo, da ste siti. Seveda lahko uživanje večje količine čokolade od priporočene na dan izniči morebitno izgubo telesne teže, prav tako pa uživanje temne čokolade ne bo izničilo učinkov splošno nezdrave prehrane.

Pretekle raziskave so pokazale, da se čokolada med prebavo obnaša kot prebiotik (ne smemo zamenjati s probiotikom), vrsta vlaknin, ki spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju. Čim več je "dobrih" mikrobov v telesu, tem bolje telo absorbira hranilne snovi in podpira zdravo presnovo.

Kaj bo torej danes za sladico? 

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@poosh

Preberite še: To je vsakdanja zelenjava, ki jo obožujete in vam obljublja, da boste shujšali brez diete in truda

Priporočamo tudi: Kako negovati lase, ki prekomerno izpadajo? S pravilno nego dosežete daljše lase tudi do nekaj centimetrov

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan