To je nori trik, s katerim v dveh dneh stopite maščobo s svojega trebuha in se znebite napihnjenosti

Prehrana, PMS, stres ... za napihnjen trebuh so krivi številni krivci. Predstavljamo vam, kako se vedno za izogniti napihnjenosti in nepotrebni maščobi okoli trebuha. 

To je nori trik, s katerim v dveh dneh stopite maščobo s svojega trebuha in se znebite napihnjenosti - Foto: Instagram

Grozljiva napihnjenost na vsakogar od nas vpliva na različne načine. Nekaterim se to zgodi po obilnem obroku ali večerni zabavi, za druge pa je le (neprijeten) del vsakdanjega življenja. To je tako pogosta pritožba, da je iz tegobe napihnjenosti nastala celotna industrija lažnih "razstrupljevalnih čajev za odpravljanje napihnjenosti", kar kaže, da obupno iščemo odgovore na napačnih mestih. Resnica je, da za odpravljanje napihnjenosti ne obstaja univerzalno zdravilo, ki bi ustrezalo vsem. Najboljši pristop? Ugotovite, kaj je za vas sprožilni dejavnik, in ga odpravite. Cilj te igre ni le raven trebuh, temveč tudi skrb za črevesje, ko to kaže očitne znake stiske. Večinoma lahko težava poskrbi sama zase, če pa se ponavlja, obstaja nekaj rešitev za to težavo.

Morda se zdi, da se naš trebuh napihne kot balon že, če samo pogledamo svež hlebec kruha, vendar je to v resnici veliko bolj zapleteno. Če se počutite nelagodno, je to najverjetneje posledica tega, da je vaš prebavni trakt napolnjen z zrakom ali plini. Zelo očarljivo.

Ne spreglejte: 

Črevesje mora biti zadovoljno, zato ga lahko običajne stvari v vsakdanjem življenju zlahka spravijo iz tira. Tako kot pri avtomobilu mora tudi v prebavnem sistemu veliko stvari delovati skupaj, da deluje pravilno. Je izjemno občutljiv na okolje, zato se pogosto zgodi, da stvari ne delujejo nemoteno, če ste pod stresom, uživate napačno hrano, jemljete zdravila, pijete alkohol ali ste na potovanjih izpostavljeni grdim bacilom, kar se lahko odrazi v napihnjenosti.

Kako in kdaj se napihnemo, je odvisno od vsakega od nas, pri čemer je občutljivost črevesja dejavnik, ki vpliva na to, kako velik balon lahko postane vaš trebuh. Ta povečana občutljivost je pogostejša pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja (IBS) ali drugimi črevesnimi motnjami, pravijo strokovnjaki, ki poudarjajo, da obstajata dve glavni vrsti napihnjenosti: občasna in stalna. Občasno napihovanje je namreč povsem normalno, zlasti po obilnem obroku ali dodatnih vlakninah. Pravzaprav je po obroku z veliko vlakninami to dobro, saj pomeni, da je vaša notranja skupnost mikrobov dobro nahranjena in opravlja svoje delo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Heart (@anaheart)

Kaj povzroča napihnjenost?

Črevesje lahko zmoti skoraj vse, kar se lahko zdi kot neskončna igra, vendar vam predstavljamo nekaj najpogostejših vzrokov, na katere morate biti pozorni.

S katerimi praktičnimi ukrepi lahko zmanjšamo napihnjenost? Strokovnjaki menijo, da lahko napihnjenost pogosto zmanjšamo ali celo popolnoma odpravimo s preprostimi spremembami v prehrani in življenjskem slogu. Pomembno pa je, da prepoznate sprožilce, ki vplivajo na vas, o morebitnih stalnih težavah pa se morate pogovoriti s svojim zdravnikom. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

In kaj je trik, s katerim se lahko za vedno znebite napihnjenosti in odvečne maščobe? 

ŽIVILA, KI SE JIM JE POTREBNO IZOGIBATI

Vse vrste zelja, zelenjava, kot so cvetača, čebula, por, koleraba in polnozrnati izdelki lahko povzročijo napihnjenost, pravijo strokovnjaki. 

Poleg tega, kaj jeste, pa je pomembno tudi, kdaj jih jeste: Uživanje zelenjave zvečer negativno vpliva na želodec in črevesje.  Po mnenju strokovnjakov bi se morali ljudje z občutljivim želodcem zvečer izogibati surovi zelenjavi in sadju, saj želodec in črevesje v tem času sploh ne delujeta ali delujeta zelo malo - še posebej, ko spimo. To pomeni, da se surova hrana ne more predelati in ostane neprebavljena do naslednjega jutra, zaradi česar se v želodcu zadržujejo odvečni plini, ki prispevajo k napihnjenosti. Zvečer se je najbolje izogibati solatam s surovo zelenjavo - namesto tega izberite zelenjavo, kuhano na pari, predlagajo strokovnjaki. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Če želite, da se vaš trebuh v hipu izprazni, ni skrivnost, da spremenite svojo prehranjevalno rutino. Obstaja nekaj dobrih praks, ki jih lahko uporabite za hitre rezultate. Izogibajte se uživanju sadja ob koncu obrokov, prepovedujte težke in ocvrte jedi. Izogibajte se žvečilnim gumijem in si vzemite čas za žvečenje hrane. Po drugi strani pa bi morali raje uživati kuhano zelenjavo kot surovo, ki povzroči nabrekanje želodca. Tudi gazirane in sladke pijače so škodljive, če želite, da vaš trebuh izgine. To velja tudi za sadne sokove in alkohol. Vsebujejo veliko sladkorja in malo vlaknin, zato so sovražniki vaše postave. Znebili se ne boste samo napihnjenosti, temveč s pravilno prehrano, ki 

Prav tako končno začnite z vadbo. Spodbujajte trebušne mišice z vajami za trebuh, da izboljšate prebavo. Sprejmite te nasvete in že v dveh dneh boste videli odlične rezultate.

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@goop

Preberite še: Kako je Rebel Wilson izgubila več kot 30 kg? Preizkusila je metodo, ki res ni nič novega, le da je bila zvezdnica še posebej vztrajna

Priporočamo tudi: To je živilo, ki bi ga morale ženske nad 50 let jesti vsak teden: Upočasnjuje staranje in pomaga pri izgubi teže

Najbolj brano