5 živil, ki zavirajo apetit in vam tako pomagajo pri hujšanju in nadzorovanju hrepenenja po hrani

18. 4. 2022
5 živil, ki zavirajo apetit in vam tako pomagajo pri hujšanju in nadzorovanju hrepenenja po hrani (foto: Instagram)
Instagram

Ker brezglavo prehranjevanje ni najboljše, a ga vseeno počnemo...

Vsi smo se že znašli v tej nič kaj zavodljivi situaciji. Ura je že odbila 16:00h, mi smo že pojedli kosilo, a ponovno občutimo volčjo lakoto, in hrepenimo po prigrizku, seveda ne po kateremkoli prigrizku, po sladkem prigrizku. Kava nikakor ne zadostuje, kličejo pa nas čokoladni prigrizki iz avtomata in mamljivi piškoti s sosedove mize. Na koncu si le privoščimo težko pričakovani košček čokolade z bližnje mize in nenadoma smo polni energije in še bolj polni slabe vesti. Kaj pa, če bi lahko preprečili te občutke ter ostali popolnoma zadoščeni od kosila do večerje?

Dolgočasno prehranjevanje zagotovo ni najboljša praksa - vsak strokovnjak za prehrano vam bo povedal, da je brezglavo prigrizovanje enosmerna vozovnica do širšega pasu. Vendar pa včasih popoldanski grižljaji potrkajo na vrata - in ko se to zgodi, pogosto ne gre za potešitev dejanske lakote, temveč le za potrebo po prigrizku. 

Ne spreglejte: 

Ko se lotite hujšanja, se je zagotovo najtežje izogniti skušnjavi. Govorimo o tistih dobrotah, ki vas mikajo, da bi opustili vsa svoja prizadevanja in podlegli mikavnim dobrotam zaradi katerih se vam cedijo sline, če se to dogaja tudi vam, je čas, da nekaj spremenite.

In ko vam bo naslednjič med obroki krulilo v želodcu, vedite, da obstajajo številni zdravi prigrizki, ki na naraven način preženejo lakoto.

Če boste dan začeli s pravilno prehrano, ne boste hrepeneli po sladkorju, pravijo nutricionisti,  ki priporočajo, da vedno jeste zajtrk, po možnosti takšen, ki vključuje kos sadja in organski jogurt. Najpomembnejši obrok pa je kosilo, pri katerem je od tega, kaj imate na krožniku, odvisno, kako bo potekalo vaše popoldne.

Kosilo, ki združuje vlaknine in beljakovine, vas bo nasitilo in osrečilo za vse popoldne, pravijo strokovnjaki. In kaj pravijo strokovnjaki o popolni opoldanski jedi? Izberite zeleno mešano solato z brokolijem in izbranimi beljakovinami (losos, piščanec ali tofu), ki bodo okrepile vaše popoldanske možgane in moči. Če dodate rezino ali dve avokada, boste morda dlje ostali siti, saj maščobe upočasnjujejo prebavo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Zamenjajte čips in vse druge sladkarije, ki so hitri sladkorji in zato spodbujajo pridobivanje telesne teže ter niso preveč hranljivi, za bolj zdravo hrano, ki zmanjšuje lakoto. Da bi se izognili želji po hrani, potrebujete prigrizke z nizkim glikemičnim indeksom, bogate z beljakovinami in dobrimi vitamini. Sadje, zelenjava, skuta ali mandlji, trik je v tem, da poiščete živila po svojem okusu in ne pretiravate z njimi, čeprav so zdrava, saj gre za prigrizek in ne za obrok. Sestava obrokov mora biti strateško zasnovana tako, da čim dlje ohranja občutek sitosti, s čimer se izognemo prenajedanju in povečamo izgubo telesne teže!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

Živila, ki zavirajo apetit

Med živili, ki zavirajo lakoto in vam omogočajo, da si jih privoščite, hkrati pa se izognete obilnemu prehranjevanju med obroki, so tudi živila, bogata z beljakovinami. Mandlji, skuta ali jajca vam bodo pomagali zapolniti vrzeli in tako zdržati dlje, ne da bi uničili vsa vaša dragocena prizadevanja. Tudi nizkokalorične začimbe so dobri zavezniki proti lakoti, zaradi katere si želite hrane, zato si v vrečke dajte jabolko, na krožnik pa lečo. Tudi banane so lahko zelo učinkovite in nasitne, poleg tega pa še bogate s kalijem, magnezijem ter vitamini A, B in C.

Eden najboljših načinov za daljši občutek sitosti in s tem zmanjšanje apetita je, da se nasitite z vlakninami. Eden najbolj hranljivih virov vlaknin je zagotovo surova zelenjava.

Trik za občutek sitosti brez velikih količin hrane je tudi, da obrok začnete z dobro zelenjavno juho in v prehrano dodate nekaj agar-agarja in konjaka. Ti dve živili sta znani kot močna zaviralca apetita in imata zelo malo kalorij.

Obožujete mandlje? Ti si lahko odličen prigrizek, saj so polni beljakovin, zdravih maščob in vlaknin, ki pomagajo pri občutku sitosti. Vsako jutro poskusite pojesti eno ali dve pesti mandljev. Če želite spremembo, poskusite mandljevo maslo uporabiti tudi kot pomako za zelenjavo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kiss_Type (@kiss_type)

Odličen in zdrav prigrizek je lahko tudi chia puding. Chia semena so z razlogom označena za superživilo. Ta drobna semena vsebujejo veliko vlaknin, beljakovin, antioksidantov, zdravih maščob (maščobne kisline omega-3) ter veliko vitaminov in mineralov. Ugotovljeno je bilo, da so semena chia učinkovita pri obvladovanju lakote, najverjetneje zaradi vsebnosti vlaknin. Vredno poskusiti, kajne?!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Torej si lahko privoščite prigrizek, vendar ga izberite in pripravite pravilno! In ne pozabite si občasno privoščiti tudi razvajanja.

Pomembno je, da med obroki pijte veliko vode. Dehidracija posnema lakoto, zato če se vam zdi, da potrebujete prigrizek, ste morda le žejni. In "ne žvečite žvečilnega gumija," pravijo strokovnjaki. V nasprotju s splošnim prepričanjem žvečilni gumi brez sladkorja dejansko poveča lakoto, saj povzroči, da vaše telo proizvaja inzulin, kar vas spodbuja k uživanju ogljikovih hidratov in želji po sladkorju.

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@tamara

Preberite še: Dieta Renee Zellweger, s katero je v rekordnem času izgubila 48 kg: Brez stradanja in izboljša splošno zdravje organizma

Priporočamo tudi: Kaj obleči med nosečnostjo: zagotovite si šik in eleganten videz brez nosečniških oblačil