To je sadni sok za izgorevanje maščob, ki ga nujno dodajte k vaši shujševalni rutini: Razstruplja telo in pospešuje prebavo

Že majhna količina tega močnega (in zanimivega) soka lahko močno izboljša vaše splošno zdravje.

Lifestyle, 12. 4. 2022
To je sadni sok za izgorevanje maščob, ki ga nujno dodajte k vaši shujševalni rutini: Razstruplja telo in pospešuje prebavo - Foto: Instagram

Ta sadež s tako ljubkim kot privlačnim imenom ima tisoč koristi za zdravje in vašo telesno pripravljenost. Pa vendar, morda še nikoli niste slišali zanj. Govorimo o sadežu Noni, malo znanem, a okusnem tropskem sadju. Noni (Morinda citrifolia) je superživilo, polno vitaminov in antioksidantov, na Fidžiju pa ga že stoletja uporabljajo v ljudski medicini zaradi njegovih neverjetnih lastnosti.

Morda ste brali o presenetljivih koristih nekaterih svojih priljubljenih sokov, na primer o tem, da lahko sok melone resno okrepi vašo odpornost, brusnični sok pa je morda res dober za vaše zobe in mehur! Znanost je sedaj odkrila ta nepričakovan sadež, ki prekaša vse ostale sadeže, na račun svojih magičnih  koristi za zdravje.

Ne spreglejte:

Sadež noni lahko pripravimo kot pasto, prah ali iz njega stisnemo sok, že majhne količine tega sadeža pa lahko bistveno vplivajo na naše splošno zdravje. Znanstvene študije so pokazale, da hranilne snovi sadeža blažijo bolečine v sklepih in osteoartritis, se borijo proti prostim radikalom, in celo pomagajo pri hujšanju. 

Ne prav dišeče, a okusno sadje

V Franciji je sadež Nani znan kot "pomme chien". Ta sadež v velikosti hruške, ki se večinoma goji v Indiji in Avstraliji, je zelen in je videti kot nezrel borovničev storž. Na prvi pogled ni preveč privlačen, precej izrazit pa je tudi njegov vonj. Vendar pa je noni, kadar je predstavljen kot sok, izvrsten.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salud Naturis (@salud_naturis)

Sadež s tisočimi vrlinami

Ali ste vedeli, da je noni živilo, ki stabilizira raven pH in nevtralizira kislost? Hkrati ščiti naš organizem pred zunanjimi dejavniki, saj krepi imunski sistem, ena od njegovih odličnih lastnosti pa temelji na protivnetnih in antioksidativnih lastnostih. Ta sadež upočasnjuje staranje celic in pomaga pri čiščenju organizma. Dokazano je bilo tudi, da sok uravnava krvni sladkor in presnovo, zmanjšuje vsebnost maščob v krvi in preprečuje pridobivanje telesne teže, saj povečuje vsebnost grelina (hormona, ki telesu sporoča, da smo siti). Nono je torej odličen zaveznik za hujšanje. Uravnava namreč raven sladkorja v krvi, ki ima velik vpliv na število na tehtnici. Prah sadeža lahko preprosto vmešate v svoj najljubši smuti ali nekaj kapljic kanete v vodo. Učinek zagotovljen!

Noni je še posebej znan po svojih terapevtskih učinkih. Antibakterijske, zdravilne, protiglivične in protivnetne lastnosti, krepitev imunskega sistema in boj proti manjšim vsakodnevnim tegobam (npr. glavobol, bolečine v sklepih) so le nekatere od njegovih prednosti.

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Sok noni je že od nekdaj koristen pri splošni oslabelosti, saj pomaga povečati energijo in izboljšati splošno telesno zmogljivost telesa. Poleg visoke vsebnosti vitamina C sok noni vsebuje tudi različne druge fitokemikalije, ki pomagajo uravnavati imunski sistem telesa. Njegovo redno uživanje poveča antioksidativno aktivnost v človeškem telesu.

Prav tako pa sok sadeža noni zagotavlja veliko vzdržljivost med vadbo, ki lahko zmanjša tudi poškodbe mišičnega tkiva. Raziskave kažejo, da sok noni pomaga telesu tako, da poveča porabo kisika in čas, ter zmanjša oksidativne poškodbe v mišicah.

Noni lahko spodbuja serotonin in melatonin v telesu. Ta dva hormona pomagata stabilizirati razpoloženje, čustva in spanje. Prav tako pomaga vašim možganom, da ostanejo bolj zdravi, saj se v arterijah, ki oskrbujejo možgane, ne kopičijo obloge, zaradi česar so možgani ustrezno oskrbljeni s kisikom. Zaradi te zdrave prekrvavitve je vaš spomin ostrejši. 

Kako Noni prispeva k našemu organizmu?

  • Podpira imunski sistem
  • Pomaga izboljšati revmatične bolečine ali bolečine v sklepih
  • Vsebuje kseronin, ki zagotavlja telesno in duševno energijo
  • Ponaša se z razstrupljevalnimi lastnostmi
  • Deluje protivnetno na kožo in je uporaben pri aknah
  • Pomaga pri slabi prebavi
  • Vlaži kožo in zmanjšuje gubice
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pure Fiji CZ a SK (@purefiji_cz)

Priporočljivo je, da se pred vključitvijo tega sadja v vsakodnevno prehrano posvetujete s strokovnjakom. 

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@poosh

Preberite še: SELITEV! Princ William in Kate sta si že ogledala več posesti

 

Priporočamo tudi: Veliki preobrat! Znanstveniki uspeli pomladiti celice kože za 30 let – kaj to pomeni za nas?

Najbolj brano