Pokrovitelja projekta:

Sprejemanje staranja s premagovanjem družbenih predsodkov: Kako se znebiti utečenih miselnih vzorcev in pozabiti na boleče klišeje

Psihologi pojasnjujejo, kako prepoznati in se znebiti predsodkov, povezanih s starostjo in procesom staranja, saj je nujno potrebno pretresti dobro zasidrane in prepoznane stigme. 

Sprejemanje staranja s premagovanjem družbenih predsodkov: Kako se znebiti utečenih miselnih vzorcev in pozabiti na boleče klišeje - Foto: Profimedia

Staranje ima lahko veliko več prednosti, kot jih družba in kulturni stereotipi vztrajno prikazujejo. Približujemo se ideji o pozitivni zrelosti, vendar je pred nami še dolga pot, da bi znali ceniti spremembe v telesu in jih ne le sprejemati. Dejstvo, da se minevanje let na splošno dojema kot negativno, je odločilno vplivalo na naše duševno zdravje. 

Svetovna zdravstvena organizacija je v eni od svojih študij potrdila, da negativen odnos do lastnega staranja neposredno vpliva na telesno zdravje. Pri ženskah to še poslabšajo družbeni stereotipi, zaradi katerih so ženske stare pet let prej kot moški, čeprav je njihova pričakovana življenjska doba daljša. Kot pojasnjuje Marta Calderero, predavateljica psihologije in pedagoških ved na Univerzi v Barceloni, se mora družba zavedati posledic tega procesa in omogočiti staranje brez konvencionalnosti: "Starostna diskriminacija in negativni stereotipi nas bolj prizadenejo zaradi napačne asociacije, ki se ohranja v naši kulturi, da lepota ustreza le podobi mladosti. To vpliva na duševno, telesno in socialno zdravje ter doživljanje tega življenjskega obdobja. Zelo pomembno je, da za svoje dobro počutje skrbimo celostno. To pomaga preprečiti psihološke težave, kot sta tesnoba ali depresija, ter zmanjša tveganje za nizko samospoštovanje in slabo samopodobo. Zelo zaskrbljujoče je, da se je v zadnjem desetletju povečalo število žensk srednjih in starejših let z motnjami hranjenja."

Sprejemanje minevanja časa

Ženske imajo težave pri sprejemanju sprememb, ki se s staranjem dogajajo v njihovem telesu. Strokovnjaki za čustvene motnje, celo menijo, da je odnos do staranja od mladih let naprej temeljnega pomena, prav zato, ker je to tudi vprašanje vzgoje. "Če subjekt meni, da je pri določeni starosti edina stvar, za katero si lahko prizadeva, poslabšanje ter izguba duševnega in telesnega zdravja, se bo to zagotovo zgodilo. Dolgoročna projekcija starosti gre z roko v roki s pričakovano tesnobo. Staranje je v našem dojemanju, zato je treba delati na tem, da ga sprejmemo. Splošna bolečina je, da stvari ne sprejemamo. Preobrazbe telesa so spremembe, vendar ne na slabše. Če to razumemo tako, ni razloga, da bi minevanje časa povezovali z nečim negativnim," pojasnjujejo strokovnjaki.

Dovolj samokritičnosti

Koncept "skrbi zase" je bolj kot kdaj koli prej smiseln za spodbujanje sprejemanja starosti, tako fizično kot čustveno. To pomeni, da je treba skrbeti tudi za intelektualno raven, in sicer z dejavnostmi, ki spodbujajo um, gojenjem socialnih odnosov in časom za doživljanje čustev. Sprejeti moramo to pot, v njej uživati in se naučiti videti svoj odsev v ogledalu na drugačen način. Psihologi vztrajajo, da je to treba storiti, ne da bi pri tem prebudili tisti del samokritičnosti, ki je tako lasten ženskemu spolu. "Ni vam treba ničesar misliti, to morate živeti, to morate čutiti. Svoje razmišljanje izkrivljamo, smo bolj racionalna bitja, kot bi morala biti. Obstajajo določeni predsodki, določene zgodbe, ki si jih pripovedujemo in so že del našega repertoarja prepričanj. In ko se pogledamo v ogledalo, moramo to storiti brez razmišljanja in se povezati s svojo telesnostjo," svetujejo. Fizične spremembe v ženskem telesu lahko vplivajo na njeno spolnost, v resnici pa je psihološka pogojenost tista, ki deluje proti njej. "Zaradi predsodkov o spolnosti v tej fazi lahko močno vplivamo na samozavest in dojemanje samopodobe. Zelo pogosto se zgodi, da na koncu trpijo zaradi samoprevare. To pomeni, da s tem, ko počnemo tisto, kar mislimo, da se bo zgodilo, nehamo uživati v spolnosti. Pomembno je, da se znebimo teh napačnih predstav in se počutimo popolnoma svobodne v svojih željah in v tem, kar nam prinaša užitek," pojasnjuje psihologinja Marta Calderero. In kar je najpomembneje, izkušnje delujejo v našo korist. "Telesne spremembe ne bi smele ovirati užitka pri seksu. Če jih sprejmemo, lahko v njih uživamo z zrelostjo in znanjem, ki ju prinašajo izkušnje, dodajajo strokovnjaki.

Premagovanje negative

Jezik in odnos do lastnega telesa imata pri tem odločilno vlogo: nujno je potrebno odpraviti izraze, ki čas opredeljujejo kot nekaj, proti čemur se je treba boriti. Manj proti staranju in več za staranje! "Sprememba diskurza sproža zelo pozitivna čustva, tako v družbenem kot v kliničnem smislu. S tem se bo odpravil močan pritisk na ženske srednjih (in starejših) let, da si prizadevajo ohraniti mladosten videz," pravi psihologinja Marta Calderero. V idealnem primeru bi moralo biti staranje "zdravo" in poudarjati lastnosti, kot so resnična lepota, življenjske izkušnje, moč in modrost. To je bistvo staranja.

Povzeto in prirejeno po članku z VOGUE FR

Preberite še: Zakaj smo ženske pogosto tako nepripravljene, ko se naša menstruacija začne spreminjati in stopamo v obdobje perimenopavze?

Priporočamo tudi: Po 40. letu se menstrualni cikel začenja spreminjati: Kako obvladati spremembe perimenopavze in sprejeti novo realnost