Pokrovitelja projekta:

Ali je menopavza zadnja meja zdravja žensk?

Če ne veste, kako je videti menopavza in kako se v tem obdobju lahko počutite, je malo verjetno, da jo boste prepoznali, ko se boste sami znašli v tem čustvenem in sprememb polnem obdobju. Zato jo pomembno, da menopavzo preprosto "slišimo".

Ali je menopavza zadnja meja zdravja žensk? - Foto: Profimedia

"Prvič, ko sem se ponoči zbudila z razgretim telesom, sem v paniki odvrgla odejo. Čeprav je perimenopavza - ki se lahko začne več let pred menopavzo - za večino žensk, ki vstopajo v pozna 40. leta, gotova, je bilo zame še vedno šok, ko so se simptomi kopičili: neprijetni vročinski valovi, nenadoma pusta in siva koža, bolečine med seksom. Imela sem svoja slutnja, vendar še nisem bila pripravljena sprejeti svojega prehoda v "spremembo", kot se menopavza nejasno imenuje v popularni kulturi - če se sploh omenja."

Menopavza je za ženske neizogibna kot smrt in davki. Toda kljub temu, da se v svojem življenju z njo sreča polovica prebivalstva, je trg, ki nam ponuja orodja in znanje za obvladovanje tega univerzalnega zdravstvenega obdobja, šokantno skromen, kar prispeva k slabem ozaveščanju mnogih žensk. Če ne veste, kako je menopavza videti in kako se počutite, je malo verjetno, da jo boste prepoznali, ko boste sami prišli v to obdobje. Milenijci so prinesli dobrodošlo novo odprtost do prej skrivnostnih, ženskih tem, kot so menstruacija, akne in celo nosečnost - izraz, ki je bil nekoč na televiziji cenzuriran. Zakaj se torej o besedi na M še vedno govori šepetaje?

Kot v lanski osvežilno transgresivni knjigi Flash Count Diary (Dnevnik štetja vročinskih valom) pikro ugotavlja avtorica Darcey Steinke, je odgovor morda v tem, da so "drugi ženski mejniki bolj splošnega pomena". Avtorica svoj proces menopavze opisuje kot "zlom, metamorfozo, vseobsegajočo in silovito spremembo ... ki je tako duhovni kot fizični izziv.

Poleg nočnega potenja, pravi doktorica Taryn Smith iz Centra za specializirano žensko zdravje na kliniki Cleveland, lahko perimenopavza, menopavza (ko ženska 12 mesecev zapored nima menstruacije) in postmenopavzalni simptomi, ki napadejo vaše telo, ko jajčniki prenehajo proizvajati hormone, potrebne za plodnost, vključujejo nespečnost, utrujenost, spremembe razpoloženja, tesnobo, povečanje telesne teže, upadanje spolne sle, suhost nožnice in bolečine v sklepih.

"Vse to sem imela. V mojem primeru je moja koža postala tako zaskrbljujoče izsušena, da so se moji običajni izdelki preprosto usedli na njeno površino - kar ni presenetljivo," pravi doktorica Rosemarie Ingleton iz New Yorka. "Estrogen ima ključno vlogo pri ravni kolagena in elastina, zato se lahko debelina kože in zadrževanje vlage zmanjšata, ko pade raven estrogena," pravi.

In kako si pomagati?

"Kje so linije izdelkov za ženske v obdobju menopavze?" se sprašujejo strokovnjaki, ki opozarjajo na poplavo blagovnih znamk za nego kože, namenjenih hormonskim najstniškim aknam ter koži pred porodom in po porodu, in na primerljivo pomanjkanje izdelkov, namenjenih menopavzi. Ko je nekdanja izvršna direktorica madžarske blagovne znamke za nego kože Erno Laszlo - doživela svoj prvi vročinski val, se je odločila, da se bo zavzela za "spremembo". Njena spretno poimenovana linija "Pause Well-Aging", ki je na trg prišla junija lani, vključuje osem inovativnih izdelkov, za katere ženske niso vedele, da jim manjkajo. Med njimi je takojšnja blažilna meglica z izvlečkom lažne marjetice, močnega antioksidanta s protivnetnimi sposobnostmi, in fenomenalna vlažilna krema, ki z učvrstitvenimi peptidi koži v menopavzi povrne gostoto in elastičnost.

"Ko si privoščim te kreme in serume, se prvič po vstopu v menopavzo zopet počutim prerojeno." Tudi zvezdnica Gwyneth Paltrow se je že leta 2018 borila, da bi menopavza ugledala luč sveta in dobila svojo novo blagovno znamko. In podobno kot pri njenem pionirskem raziskovanju zdravil za dobro počutje, pa naj bo še tako nepremišljeno, je popularna kultura morda končno pripravljena prisluhniti."

"Tudi zabavna industrija vsekakor postaja bolj vključujoča za starost," opaža umetnica ličenja slavnih Autumn Moultrie, posledično se je pojavilo več zgodb, ki vključujejo starost. V zadnjem letu sta se teme menopavze na preprost in razumljiv način lotili seriji Fleabag in Better Things (obe so ustvarile ženske), zvezdnici, kot sta Penélope Cruz in Taraji P. Henson, pa uporabljata svoje platforme za ustvarjanje dialoga o menopavzi. Slednja je pred kratkim povedala, da je začela doživljati huda nihanja razpoloženja, preden je s terapevtom ugotovila, da so povezana z menopavzo.

"Vsi se zavedajo, da je to zadnja meja na področju zdravja žensk," pravijo strokovnjaki. Ustanavljajo se spletne platforme, da bi zagotovili portal za telemedicino, ki bi ženskam po vsej državi omogočil povezovanje s terapevti za menopavzo, ki bi jim svetovali glede spanja, prehrane in stresa, ter skupnost za izmenjavo teh izkušenj. "Čim več ljudi sodeluje v tem prostoru, tem bolje," nadaljujejo strokovnjaki in ugotavljajo, da imajo ženske po 50. letu starosti verjetno "največjo kupno moč, kar so jih kdajkoli v življenju imele". To pomeni več razpoložljivega dohodka, s katerim si lahko privoščijo te nove izdelke in storitve, vključno s svežimi femtech napravami: Nežna toplota, nizka rdeča svetloba in zvočna tehnologija pomlajujejo vaginalno tkivo, kar pomeni, da namesto vas opravljajo Keglove vaje!"

Ker je ta nova generacija ustanoviteljic blagovnih znamk pogosto sama prešla menopavzo, so izdelki, ki jih uvajajo na trg, empatični. Ste opazili veliko pisavo, ki blagodejno ždi na čudežnih stekleničah, ki obljubljajo pomladitev? To je zato, da če jo postavite na nočno omarico, vam ne bo treba brskati za očali za branje, se vmešamo in zaključimo misel. Tako pa združimo prijetno s koristnim!

Povzeto in prirejeno po članku z VOGUE US

Preberite še: Zakaj smo ženske pogosto tako nepripravljene, ko se naša menstruacija začne spreminjati in stopamo v obdobje perimenopavze?

Priporočamo tudi: Po 40. letu se menstrualni cikel začenja spreminjati: Kako obvladati spremembe perimenopavze in sprejeti novo realnost