Pokrovitelja projekta:

Zakaj smo ženske pogosto tako nepripravljene, ko se naša menstruacija začne spreminjati in stopamo v obdobje perimenopavze?

Do leta 2025 bo več kot milijarda žensk na svetu doživela perimenopavzo. Kultura je dolga leta zavračala ta proces, zdaj pa je čas, da o njem izvemo več. Odkrita izpoved, ki se dotakne globokih resnic.

Zakaj smo ženske pogosto tako nepripravljene, ko se naša menstruacija začne spreminjati in stopamo v obdobje perimenopavze? - Foto: Profimedia

"Mislim, da še nikoli v življenju nisem bila na nekaj tako dobro pripravljena, kot sem bila na prihod svoje menstruacije, za kar so zaslužna dekleta iz kampa, katerega sem obiskovala v svojih mladih letih. Poleti, ko sem dopolnila 12 let, smo se vsako noč, potem ko so svetovalci ugasnili luči, in med načrtovanjem napadov na fantovske kabine, ki jih nikoli nismo imele poguma izvesti, stiskale na zgornjih ležiščih in razpravljale o spremembi, ki nas je doletela. Prijateljica, ki je bila leto dni starejša od nas in je že imela menstruacijo, je bila naša pogumna strokovnjakinja, ki je razlagala o resničnosti krčev in uporabi tamponov (po njenih zagotovilih to ni bilo tako boleče, kot smo se bale). Nekaj mesecev pozneje, ko sem med prijateljičino zabavo odkrila, da imam menstruacijo, se mi je to zdelo pomembno in vznemirljivo. Počutila sem se popolnoma pod nadzorom, zahvaljujoč uram in uram, ki smo jih preživele na taboru, ko smo se pogovarjale o tem, kaj lahko pričakujem."

"Kar je ravno nasprotno od tega, kako sem se počutila pri 43 letih, ko so se mi v prvih mesecih pandemije začele menstruacije spreminjati. Zdelo se je, da so se moji cikli čez noč skrčili za nekaj dni, in po treh desetletjih dokaj lahkih in obvladljivih menstruacij je prišla kri - veliko več kot prej - in krči, ki so bili dovolj močni, da so me zbudili sredi noči. Nekega težkega nedeljskega jutra, ko sem se počutila preveč slabo, da bi se udeležila virtualne igre s kartami, ki sem jo igrala s tremi prijateljicami moje starosti, sem poslala sporočilo, da moram zaradi menstruacije svojo navzočnost odpovedati. "Ali nas nihče ni opozoril na menstruacijo v perimenopavzi, da bi nas zaščitil? Tako kot v starih časih neporočene ženske niso imele pojma o porodu?" je takoj odgovorila moja prijateljica."

"Glede na to, da je povprečna starost menopavze 51 let, perimenopavze - opredeljene kot prehodno obdobje, ki vodi do zadnje menstruacije - še nisem imela na radarju. Po letih gledanja oddaj, kot so Zlata dekleta ter Grace in Frankie, sem mislila, da vem, kaj me čaka. Prav tako sem mislila, da imam na voljo leta, da pridem do tja. To pa zato, ker nihče nikoli ni omenjal perimenopavze."

"Če sem sploh razmišljala o menopavzi, sem domnevala, da pomeni počasno izginjanje menstruacije z vročinskimi vali in dlakami na bradi, ki me čakajo, ko menstruacija izgine. Pravzaprav so leta (ali celo desetletje) pred menopavzo, imenovana perimenopavza, ko raven hormonov niha, pogosto najbolj burna. Ob vsem izobraževanju in pogovorih, ki vodijo do pubertete, je o tem poznejšem prehodu izredno veliko molka. V raziskavi, ki jo je februarja 2021 izvedelo Ameriško združenje upokojencev med ženskami, starimi 35 let in več, jih je skoraj šest od desetih dejalo, da se o hormonskih spremembah, povezanih s staranjem, ne govori dovolj, le 14 odstotkov žensk, starih od 35 do 49 let, pa je dejalo, da so "zelo dobro obveščene" o tem, kaj lahko pričakujejo."

Medtem manj kot polovica žensk pravi, da so se o telesnih spremembah, povezanih z menopavzo, pogovarjale z materjo, bližnjo osebo ali drugim sorodnikom, prijateljicami ali celo z zdravstvenim delavcem. Ko so jim predstavili seznam 28 simptomov, od nočnega potenja in povečanja telesne teže do močnih menstruacij, suhe kože in tesnobe, jih je le 7 odstotkov znalo opredeliti celoten nabor, ki bi lahko bil povezan s spremembo hormonov. Ena od šestih žensk se ni zavedala nobenih simptomov, povezanih s perimenopavzo. Predstavljajte si, da bi zanosili in ne bi vedeli, kaj je nosečnost. Če ne razumete, kaj se dogaja z vašim telesom, je tako resnično težko živeti.

Ženske so željne informacij. Ginekologi in zdravniki so pogosto deležni vprašanj o menopavzi in letih ter simptomih pred njo. To nam da misliti o vprašanjih, ki jih ženske postavljajo, in o tem, kako obupane so nad informacijami. Ali ljudje ne vedo ničesar? V raziskavi so ženske na vprašanje, kako se počutijo zaradi hormonskih sprememb v telesu, najpogosteje odgovorile z eno samo besedo: stare. Prepričani smo, da se staramo. Kdo bi se rad pogovarjal o tem, da ste se izobrazili in postali nepomembni?

"Moja mama se je strinjala z dolgoletnim pravilom perimenopavze: Ne govori o njej. Čeprav sem odraščala v gospodinjstvu, ki je bilo naklonjeno temu, da se vse sprosti, in sva si blizu, ni nikoli veliko govorila o svojih izkušnjah, dokler nisem začela spraševati. Toda opustitev teh pogovorov ima posledice. Če o tem ne govoriš, misliš, da je s tabo nekaj res narobe. Na primer, kaj je ta možganska megla? Če o tem nismo poučeni, je to lahko zelo izčrpavajoče in zmedeno.

"Nepoznavanje učinkov spremembe hormonov lahko pomeni nepotrebno trpljenje, deloma tudi zato, ker so tudi zdravniki v negotovosti: Manj kot 7 odstotkov rezidentov družinske medicine, interne medicine in ginekologije se čuti ustrezno pripravljenih na pomoč pacientom pri obvladovanju tega življenjskega obdobja, približno 20 odstotkov pa jih poroča o vrzelih v izobraževanju glede menopavze (vključno s perimenopavzo in postmenopavzo). To pomeni, da se moramo bolj zavzemati zase - kar je težko storiti, če sploh ne razumemo, kaj se dogaja."

V veliko olajšanje je tudi vedeti, da niste sami. Raziskave na primer kažejo, da lahko skupine za medsebojno pomoč novopečenim staršem pomagajo dvigniti samozavest mamic. In vedeti, da obstajajo ljudje, skupine ali posamezniki, s katerimi lahko delite svoje stiske naredi občutno in ogromno razliko. Predvsem na obzorje zvabi novo obliko olajšanja, da so vse "tegobe" normalen del procesa in da v tunelu menopavze ali premenopavze nikakor nismo sami. In tako kot učenje uporabe tampona na taboru, so tudi praktični nasveti, ki si jih delimo, kot je jemanje ibuprofena s počasnim sproščanjem, takega, ki ga izdelujejo za bolnike z artritisom, pred spanjem, da se ne bi zbudili s krči, eden izmed tistih, ki lajšajo življenja.

Povzeto in prirejeno po članku z ELLE US