Polna je vitaminov in mineralov.
Veliko je bilo napisanega o Novaku Đokoviću in njegovi ženi Jeleni Đoković, ki sta nekoč s svoje prehrane črtala meso. Eno izmed živil, ki je nepogrešljiv del prehrane družine Đoković, je kvinoja.
Preberite še:
- Meghan Markle ponudila čudovit praznični navdih za vse tiste, ki za zabave ob koncu leta ne želite zapravljati za nova oblačila
- Toksično razmerje pomeni, da nosite nerazrešeno travmo
Kvinoja ne redi in je izjemno zdrava. Pravijo mu "zlato Inkov" in "kraljica semen". Stare civilizacije so to žito štele za sveto rastlino. Kvinoja vsebuje velike količine beljakovin, zato se lahko kosa z izdelki živalskega izvora. Bogata je z vitaminom E, C, kalijem, različnimi minerali, aminokislinami in eteričnimi olji.
Ljudsko zdravilstvo s kvinojo zdravi protin, tumorje, hemoroide in išias ter kožne bolezni in revmo, zaradi visoke vsebnosti kalija pa blagodejno vpliva tudi na srčno-žilni sistem.
Je odličen nadomestek za meso. Če se postite ali ste vegetarijanec, obvezno vključite kvinojo v svojo prehrano. Kvinoja je bogata z vlakninami, ki so potrebne za pravilno delovanje črevesja.
Kvinoja kot kulinarični čudež
Vegetarijanci vemo, o čem govorimo, ko rečemo, da je kvinoja pravi kulinarični čudež. Če ga dodate zelju, krompirju ali drugi zelenjavi, boste začutili polnost okusa, ki jo lahko dobite le s kuhanjem mesa.
Koristne lastnosti se kažejo tudi v prisotnosti vitaminov in aminokislin, ki izboljšujejo metabolizem in čistijo telo. Ker kvinoja nima posebnega vonja, jedem dodajamo česen in čebulo ter druge začimbe.
Recepti:
Zelenjava s kvinojo
Sestavine:
- 200 g kvinoje
- 200 g cvetače
- 200 g brokolija
- 200 g korenja
- 1 čebula
- 1 strok česna
- Začimbe, sol in poper
Priprava:
Kvinojo kuhajte v vodi približno 15 minut. Cvetačo in brokoli sesekljamo. V ponvi na malo olja prepražimo čebulo in sesekljan korenček, nato dodamo cvetačo in brokoli. Vse skupaj dušimo 10 minut, nato zmesi dodamo pasirano kvinojo, začimbe, sol in poper.
Pesto s kvinojo
Sestavine:
- 200 gramov rukole
- šopek svežega peteršilja
- 100 ml olivnega olja
- 100 gramov bučnih semen
- 200 g kuhane kvinoje.
Priprava:
V blenderju zmeljemo rukolo in peteršilj, dodamo olje, bučna semena in sol ter vse skupaj blendamo dokler ne dobimo gladke zmesi. Pestu dodajte kvinojo in uživajte v nenavadnem okusu.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču