Superživilo za sijočo kožo, močne kosti in zdrava prebavila.
V času, ko police trgovin preplavljajo eksotična superživila in prehranski dodatki, pogosto pozabimo na zaklade, ki so že stoletja del tradicionalne prehrane. Ena takšnih pogosto spregledanih žitaric je ječmen – cenovno ugodno, a izjemno hranljivo živilo, ki se ponaša z izjemnimi učinki na naše zdravje in videz.
Ne spreglejte:
Zakaj ječmen?
Ječmen je že od nekdaj cenjen kot lahko prebavljiva žitarica, bogata z vlakninami, ki spodbujajo prebavo in izboljšujejo delovanje črevesja. Poleg tega je dober vir vitaminov skupine B, pa tudi vitaminov A in E, ki prispevajo k boljšemu počutju in videzu kože.
Toda tisto, zaradi česar je ječmen resnično poseben, je njegova visoka vsebnost lizina – aminokisline, ki ima ključno vlogo pri tvorbi kolagena. Kolagen je pomemben gradnik hrustanca, sklepov, nohtov, las in kože. Z rednim uživanjem hrane, ki spodbuja njegovo tvorbo, lahko pripomoremo k ohranjanju elastičnosti kože, močnejšim nohtom ter sijočim in zdravim lasem. Prav tako kolagen prispeva k zdravju sklepov in kostne gostote, kar je še posebej pomembno z leti.
Preprost recept za hranljivo ječmenovo kašo
Za tiste, ki bi želeli ječmen vključiti v svoj jedilnik na preprost in okusen način, je tukaj recept za tradicionalno ječmenovo kašo – kremasto jed, ki nahrani telo in dušo.
Sestavine:
- 2 kozarca oluščenega ječmena
- 4 kozarci vode
- 6 kozarcev mleka
Priprava:
- Zvečer ječmen prelijte z vodo in pustite, da se namaka čez noč.
- Naslednji dan vodo odlijte in ječmen dobro sperite.
- V večji lonec vlijte mleko in segrejte do vretja. Dodajte ječmen.
- Ko mleko zavre, lonec pokrijte, zmanjšajte temperaturo in kuhajte na nizkem ognju približno uro in pol – dokler zrna ne postanejo mehka in kremasta.
Ječmenovo kašo lahko postrežete kot zajtrk ali lahko večerjo, po želji pa ji dodate tudi žličko medu, cimet ali nekaj oreščkov za dodatno hranilno vrednost.