Ni vseeno, kdaj in koliko mleka zaužijemo na dan: Podpira delovanje mišič, krepi imunski sistem, vlaži kožo, a pazite na doziranje

9. 7. 2024
Strokovnjak razkriva, kdaj in koliko mleka piti, da ga čim bolje izkoristimo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjak razkriva, kdaj in koliko mleka piti, da ga čim bolje izkoristimo.

Pomembno je, da vemo, kateri mlečni izdelki so najprimernejši ter tudi to, kdaj je najbolje piti mleko vsak dan, da ga čim bolje izkoristimo. Profil tega živila je zelo energijski (zlasti za ženske, katerih kostna gostota po 40. letu upada), če pa ste v zadnjem času našli razloge, da se brez njega ne morete znajti, ga najverjetneje ne uživate v pravi količini ali ob pravem času. V nadaljevanju strokovnjak za prehrano pojasnjuje vse, kar morate vedeti.

Ne spreglejte:

Zakaj bi ga sploh morali piti?

"Vsakodnevno pitje mleka zagotavlja bistvene hranilne snovi, kot so kalcij, vitamin D in beljakovine, ki so ključne za zdravje kosti. Prav tako podpira delovanje mišic in krepi imunski sistem. Poleg tega fosfor, ki ga vsebuje, podpira presnovo energije," pojasnjujejo strokovnjaki. Potrebujete več spodbude? Edinstvena kombinacija hranilnih snovi v mleku vlaži kožo in tako prispeva k bolj zdravi koži.

Najboljši čas za vsakodnevno pitje mleka

Čeprav ga lahko pijete kadar koli v dnevu, ima kozarec toplega mleka pred spanjem posebne prednosti: Spodbuja nastajanje melatonina, ki pomaga bolje zaspati. Po drugi strani pa je pitje mleka čez dan nasitno, zato je tveganje za prenajedanje manjše. Glede na vaše želje in prehranske potrebe lahko mleko vključite v rutino, prilagojeno vašemu urniku in zdravstvenim ciljem, da bi čim bolj povečali njegove koristi.

Koliko mleka popijemo na dan

Ko ste našli čas, ki najbolj ustreza vašemu urniku, morate v naslednjem koraku ugotoviti, koliko mleka morate zaužiti glede na svojo starost, zdravje in prehranske potrebe. Na splošno je najboljši odmerek za odraslo osebo med eno in tremi skodelicami na dan, kar zagotavlja bistvene hranilne snovi, kot so kalcij, vitamin D in beljakovine, ne da bi presegli priporočeni dnevni vnos kalorij.

Imate težave s prebavo mleka? Kako ga lahko vključite v svojo prehrano?

Če imate intoleranco na mleko, ga boste morda morali piti redkeje, ne pa ga popolnoma izločiti iz prehrane. V pomoč so lahko nadomestki brez laktoze in rastlinska mleka (na primer mandljevo ali sojino). Fermentirani mlečni izdelki, kot sta jogurt ali kefir, so zaradi manjše vsebnosti laktoze tudi lažje prebavljivi. "Če vnos mlečnih izdelkov prilagodite svoji toleranci, lahko izkoristite njihove prehranske prednosti brez neprijetnih občutkov," pravi Premani. Sčasoma lahko svojo toleranco povečate tako, da ga pijete v ustreznih odmerkih večkrat čez dan.

Kako narediti mleko bolj zdravo in okusno

Za tiste, ki želijo izboljšati okus mleka in ne le izboljšati njegovo zdravje, je koristno uporabiti naravne arome, kot sta vanilija ali cimet, ki ne dodajajo dodatnega sladkorja. Mlečne koktajle s sadjem lahko naredite še okusnejše, če jih osladite s ščepcem medu. Vroče mleko lahko zmešate tudi z zeliščnimi čaji, kot sta kamilica ali meta. Ti preprosti recepti ne izboljšajo le okusa, ampak tudi popestrijo vašo prehrano, zaradi česar postane mleko bolj privlačno in prijetno vsakodnevno živilo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Smuti iz samo treh sestavin je pravi lepotni eliksir. Pijte ga enkrat na dan in vaša koža bo sijala

Priporočamo tudi: Tako preprosto je: Ikigai, japonska metoda, ki razkriva skrivnost dolgoživosti in sreče okinavskih stoletnikov

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač