Tako preprosto je: Ikigai, japonska metoda, ki razkriva skrivnost dolgoživosti in sreče okinavskih stoletnikov

8. 7. 2024
Ikigai je japonska metoda za iskanje življenjskega cilja, sreče ter dolgega in zadovoljnega življenja. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če želimo živeti dolgo in izpolnjujoče življenje, moramo priti do temeljnega sklepa: najti svoj namen. Razkrivamo, kako to storiti.

Želja biti srečen je skupna vsem. Prizadevanje za srečo ne pozna meja, vendar ni dvoma, da je nekaterim prebivalcem uspelo biti srečnejši od drugih, verjetno glede na geografske ali politične/socialne razmere. In če so Skandinavci na vrhu lestvice desetih najsrečnejših držav na svetu, morda tudi zaradi življenjskih slogov, kot so hygge Dancev, kalsarikännit Fincev in lagom Švedov, Japonci svoje prizadevanje za srečo zaupajo ikigai, eni od skrivnosti dolgoživosti stoletnikov na otoku Okinava. Ta starodavna metoda, ki je vključena v japonsko kulturo in se izvaja še danes, je namenjena iskanju razloga, namena življenja, ki je za vsakega od nas drugačen, kar nam daje motivacijo in spodbudo, da vsako jutro vstanemo iz postelje. Na kratko, uči nas, kako živeti vsak dan z zagonom, veseljem in zagonom, motivirani, izpolnjeni in na koncu srečni. Zato ga je vredno raziskati tudi na naših zemljepisnih širinah.

Ne spreglejte:

Kaj je ikigai?

Ikigai je starodavna japonska filozofija, katere cilj je ugotoviti smisel našega obstoja. Izraz ikigai izhaja iz kombinacije besed iki, ki v japonščini pomeni 'življenje', in gai, ki pomeni 'vrednost'. "Takšne besede ni nikjer na svetu," pravi Hector Garcia, soavtor mednarodne uspešnice Metoda Ikigai. Skrivnosti japonske filozofije za dolgo in srečno življenje, knjige, ki je pomagala razširiti to filozofijo na Zahodu. Po njej mora vsak od nas, če želi doseči trajno srečo, globok občutek blaginje, ki je daleč od minljivega zadovoljstva, prepoznati in slediti svojemu ikigaju, ki se doseže s celostnim ravnovesjem, ki zajema tako telesno kot duševno zdravje. Vsak od nas ima svoj ikigai, vendar nam je skupno to, da vsi iščemo svoj smisel.

Pri ikigaju telo in um delujeta v harmoniji z opravljanjem dejavnosti, ki ju zadovoljuje in izpopolnjuje, vendar ne le to: ta dejavnost mora koristiti tudi drugim posameznikom ali skupnosti kot celoti. Kot dokazujejo Okinavci, ki s strastjo in energijo delajo ali se ukvarjajo s svojimi hobiji vse do pozne starosti, ikigai ohranja mladost ter upočasnjuje telesno in duševno propadanje. V vseh starostnih obdobjih pa ohranja tesnobo in depresijo, celo premaguje ju. Ko se počutite slabo, samo misel na ikigai nekaj spremeni v vas.

Kako najti svoj ikigai: diagram

Za začetek morate po diagramu ikigai določiti štiri kategorije dejavnosti. Na tej stopnji je lahko koristno, če si naredite sezname.

  • Dejavnosti, ki jih radi počnemo
  • Dejavnosti, ki jih svet potrebuje
  • Dejavnosti, za katere lahko dobimo plačilo
  • dejavnosti, v katerih smo dobri

Naša osebna naloga je, da z iskrenim introspektivnim procesom, ki ni vedno hiter ali enostaven, brez naglice določimo dejavnost, ki zajema vse štiri kategorije. To je lahko delo, hobi ali celo šport (npr. kuhanje, vožnja tovornjaka, skrb za živali, vrtnarjenje, igranje kitare, nogomet ali smeh ljudi). Ko bomo določili dejavnost, ki je lahko hkrati naša strast, poslanstvo, poklic in poklic, bomo imeli svoj osebni in dragoceni ikigai, to je razlog za življenje, na katerega moramo osredotočiti vse svoje moči. Biti prepoznan in izbran, vendar ne glede na pričakovanja, sodbe in želje drugih, saj smo na koncu odgovorni le sami sebi.

Ikigai spodbuja ljudi, naj poenostavijo svoje življenje tako, da si prizadevajo za tisto, kar jih veseli. Na koncu si namreč vsi želimo živeti tako kot stoletniki na otoku Okinava, intenzivno, radostno in vitalno življenje z namenom, polno smisla in zadovoljstva, po možnosti celo zelo dolgo. In morda končno dojeti tako izmuzljivo srečo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Iz revije: Dnevnik socialnega metulja oz. mlade ženske, ki prijateljstva ceni tako zelo, da njen urnik poka po šivih

Priporočamo tudi: Krema za sončenje: To so najboljši nasveti farmacevta, ki jih morate poznati, preden se odpravite na sonce

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač