Pazite na živila z visokim glikemičnim indeksom in shujšajte: s spreminjanjem vrstnega reda hrane lahko maščobo porabite dvakrat hitreje

11. 8. 2022
Pazite na živila z visokim glikemičnim indeksom in shujšajte: s spreminjanjem vrstnega reda hrane lahko maščobo porabite dvakrat hitreje (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali ste vedeli, da lahko vrstni red uživanja obrokov neposredno vpliva na izgubo telesne teže?

Pregovor, ki se glasi: "ste to, kar jeste", morda zveni pretirano, vendar ne smemo zanemariti neposrednih učinkov, ki jih ima lahko vaša prehrana na vaše telo. Pogosto so posledice takojšnje. Po obilnem obroku se navadno počutite počasni, koncentracija pa se lahko začne zmanjševati. Seveda lahko na dolgi rok pri nezdravem prehranjevanju, ki ga spremlja prenajedanje in sedeč način življenja, nekateri posamezniki opazijo verjeten porast telesne teže. Sodobni strokovnjaki za prehrano se strinjajo, da (ne glede na to, ali smo sladkorni bolniki ali ne) uživamo veliko preveč sladkorja, kot ga potrebuje naše telo. Tehnično gledano dodaten sladkor ni potreben za izpolnjevanje minimalnih energijskih potreb, saj telo beljakovine in ogljikove hidrate na koncu pretvori v sladkor, kar je dober razlog, da ponovno razmislite o izbiri sladic in se zavedate skritega sladkorja v gaziranih pijačah, pakiranih omakah in tetrapakiranih sokovih ter ogljikovih hidratih. Bistvo diete pri sladkorni bolezni je glikemični indeks (GI). Preprosto povedano, živila z nizkim GI (55 ali manj) običajno počasi in enakomerno sproščajo glukozo v krvni obtok ter tako uravnavajo raven inzulina. Živila z visokim GI povečajo proizvodnjo inzulina, saj sladkor sproščajo takoj.

Ne spreglejte:

Dieta z glikemičnim indeksom je načrt prehranjevanja, ki temelji na tem, kako živila vplivajo na raven sladkorja v krvi.

Glikemični indeks je sistem, ki živilom, ki vsebujejo ogljikove hidrate, pripisuje število glede na to, kako močno posamezno živilo poveča krvni sladkor. Sam glikemični indeks ni načrt prehrane, temveč eno od različnih orodij - kot sta štetje kalorij ali ogljikovih hidratov - za usmerjanje izbire živil.

Namen diete z glikemičnim indeksom (GI) je uživanje živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate in pri katerih je manjša verjetnost, da bodo povzročila velik porast ravni sladkorja v krvi. Dieta je lahko sredstvo za hujšanje in preprečevanje kroničnih bolezni, povezanih z debelostjo, kot sta sladkorna bolezen in bolezni srca in ožilja.

Ponovno učenje prehranjevanja

Če iščete prehransko uravnotežen način hujšanja, je dieta z nizkim glikemičnim indeksom lahko učinkovita strategija. Vključuje veliko polnozrnatih izdelkov (riž, oves in ječmen), sadja, zelenjave in nekaj pustih beljakovin, kot so ribe in piščančje prsi. Ta vrsta prehrane spodbuja zdravo prehranjevanje s postopnim sproščanjem glukoze v krvni obtok, tako da ne pride do njenega skokovitega porasta in nato padca, zaradi česar se kmalu po jedi spet počutite lačne.

Živila z nizkim glikemičnim indeksom pomagajo vzdrževati stabilno raven sladkorja v krvi, kar preprečuje željo po hrani, ki vodi v prenajedanje ali prigrizke čez dan. Ko se boste navadili spremljati oznake na živilih, boste lažje sledili tovrstnim načrtom obrokov.

Obstaja vrstni red uživanja živil med obroki, ki ne vpliva na naš glikemični indeks. In to je znanstveno dokazano! Da bi to dosegli, se morate ponovno naučiti, kako jesti. Začnite z uživanjem stročnic, ki vsebujejo veliko vlaknin. Upočasnijo absorpcijo ogljikovih hidratov v kri. Nato nadaljujte z maščobami, kot so olive, avokado ali kozji sir, ki so pravi vir vitaminov in energije. Nato uživajte živalske in rastlinske beljakovine, kot so rdeče meso, jajca ali mlečni izdelki. Obrok zaključite s škrobnimi živili in sadjem. Ti imajo najvišji glikemični indeks. S tem preprostim nasvetom lahko uživate v obrokih, ne da bi se prikrajšali zaradi strahu pred pridobivanjem telesne teže. Prednost? Pridobili boste energijo. In vse to brez želje po prigrizku takoj zatem.

Pri tem načinu prehranjevanja je potrebno: 

  • uživati predvsem ogljikove hidrate z nizko vsebnostjo GI (55 točk in manj), kot so oves, ječmen, fižol, grah, neškrobna zelenjava, mleko, sladki krompir in večina sadja.
  • Uživati manjše količine ogljikovih hidratov s srednjim indeksom (56-69), kot so rjavi riž, kuskus, polnozrnati kruh, rženi kruh, hitri oves, med in pomarančni sok.
  • Izogibajte se ogljikovim hidratom z visokim GI (70 in več), kot so rjav krompir, beli kruh, piškoti, instant testenine, kratkozrnati beli riž, ananas in melone

Pred vsako spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetujte s zdravnikom!

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 10 citatov znanih žensk o staranju: “​​Nočem, da ljudje pričakujejo, da bom videti mlajša, da bi imela vrednost ali bila zaželena”

Priporočamo tudi: Ta 3 astrološka znamenja bodo imela avgusta največ sreče: Uživala bodo v ljubezni, načrtovala poroko in kovala nove načrte v karieri