Fermentiran napitek, ki ga lahko pijete vsako jutro: Pomagal vam bo pri preoblikovanju postave in izgubi kilogramov

"Vse bolezni se začnejo v črevesju," je nekoč dejal Hipokrat, utemeljitelj sodobne medicine. Tisočletja pozneje, ko probiotiki doživljajo velik vzpon zaradi vse večjih težav s prebavili, ki prispevajo k številnim drugim obremenjujočim boleznim, svet končno prisluhne. Lahko stavimo na kefir?

Fermentiran napitek, ki ga lahko pijete vsako jutro: Pomagal vam bo pri preoblikovanju postave in izgubi kilogramov - Foto: Profimedia

Od tega, kaj jeste in kdaj jeste, je odvisna usoda vaših načrtov za hujšanje. Nekateri poudarjajo pomen prehrane, drugi pa prisegajo na strogo vadbo. Zanimivo je, da zdravstveni strokovnjaki in strokovnjaki za prehrano predlagajo prehod na zdravo prehrano, ki ji sledi vadba, vendar obstaja nekaj ne preveč neobičajnih pripravkov, ki lahko pomagajo pri pospeševanju presnove, kar pomaga pri hujšanju. Še več, ti so podprti tudi z znanostjo. Ko se lotimo hujšanja, je naš projekt številka ena, da poskrbimo, da pridobljena in odvečna teža izgine. In če se lahko oborožimo z nekaj živili za hujšanje, bomo to z veseljem storili. Konec koncev, če lahko dobimo majhno pomoč, se ne bomo prikrajšali, kajne? Po mnenju strokovnjakov za prehrano je kefir zagotovo najboljši način za dosego tega cilja. Govorimo o magičnem fermentiranem napitku, ki ga je priporočljivo uživati vsak dan in pomagal nam bo vitke postave.

Ne spreglejte: 

Zdravje črevesja je bilo vedno pomembno, vendar je v zadnjih nekaj letih postalo veliko bolj v središču pozornosti. Raziskave so pokazale, da zdravo črevesje prispeva k močnemu imunskemu sistemu, zdravju srca, možganov in boljšemu spancu. Kaj podpira vaše črevesje pri njegovih prebavnih funkcijah? Encimi. Ti proteini pomagajo pretvoriti hrano in hranila v snovi, ki jih lahko vaše telo prebavi, zato so nujno potrebni za ohranjanje zdravja črevesja v najboljši kondiciji. Tukaj je vse, kar morate vedeti o encimih, zakaj so pomembni, kako jih lahko vključite v svojo prehrano in zakaj je kefir lahko najboljša oblika "dopolnil."

Če iščete zdrav način za zmanjšanje telesne teže, razmislite o dodajanju skodelice ali dveh kefirja v svojo prehrano. Kefir je z beljakovinami bogato živilo, ki pospešuje presnovo in ohranja občutek sitosti, kar zmanjšuje željo po prenajedanju. Uživanje kefirja ob jutranjem obroku je odličen način, da zadostite dnevnim potrebam po eni porciji mlečnih izdelkov in shujšate.

Kaj je kefir in kakšne so njegove prednosti?

Kefir je pijača, ki je znana že vrsto let in izvira iz Kavkaza (Evrazija). Če nekateri ne poznajo te fermentirane pijače, so jo drugi že poskusili in bi to izkušnjo najraje pozabili. Zakaj? Gre za precej grenko in kislo pijačo. Njegov recept se zaradi številnih koristi za zdravje in lepoto prenaša iz roda v rod. Kefir je pijača iz istoimenskih zrn. Če ga vključimo v vsakodnevno prehrano, bo to imelo številne koristi za našo postavo. Kefir namreč hrani bakterije mikrobiote in vzpostavlja ravnovesje črevesne flore. Poleg tega ta napitek znatno olajša prebavo in zmanjšuje napihnjenost. Z uravnavanjem gibanja črevesja nam kefir pomaga odpraviti majhne prebavne težave in omogoča, da naše telo deluje s polno paro. Številni znanstveniki se celo strinjajo, da lahko kefir okrepi naš imunski sistem. Tako se lahko upremo sezonskim boleznim. Če ga radi uporabljamo za kurjenje maščob, pa kefir obljublja tudi, da se znebimo aken in ekcemov. Zato lahko zaradi njegovih koristi spregledamo njegov nekoliko neprijeten okus, kajne? 

Kako vključiti kefir v prehrano?

Čeprav njegov okus morda ni najbolj vabljiv, pa njegovih zdravstvenih koristi ne moremo spregledati. Za tiste, ki so dovolj pogumni, da želijo izgubiti maščobo, so tu majhni previdnostni ukrepi, ki jih je treba sprejeti, preden ga prvič poskusite. Gre namreč za fermentirano pijačo, za katero se uporablja mineralna voda. Po določenem času njegov rok uporabe poteče in izgubi vse svoje prednosti. Pri pripravi recepta pazite, da uporabite pravo količino. Če pretiravate, se lahko kefirjeva zrna zadušijo in so neučinkovita. V bližini kefirja ne kadite in ne uporabljajte kemikalij. V njem se lahko shranjujejo strupeni izdelki. Da bi v celoti izkoristili prednosti kefirja, strokovnjaki za prehrano priporočajo, da ga zaužijete dvakrat na dan na prazen želodec!

Kako pripraviti kefir?

Sestavine za 1,5 l kefirja:
  • 1,5 litra vode
  • 55 g semen kefirja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1/2 limone
  • 1 sveža figa
  • 80 g svežih malin
Priprava: 

Sladkor razredčite v vodi. Sladkorno vodo dajte v steklen kozarec.
Dodajte zrna kefirja, zdrobljene maline, narezano limono in razpolovljeno figo.
Ko je zmes pripravljena, pokrijte kozarec s kuhinjskim papirjem in ga zaprite z gumico.
Kozarec za 24 do 48 ur postavite v suh in temen prostor.
Po preteku tega časa napitek filtrirajte s sitom in napitek prelijte v nov neprepusten kozarec.
Pripravili ste napitek za kurjenje maščob. V hladilniku bo zdržal nekaj dni, ne pozabite pa občasno odpreti kozarca, da se iz njega izločijo snovi, ki jih proizvajajo bakterije in kvasovke.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Se vam po sončenju pojavijo akne? Tako lahko to preprečite ali pa se jih znebite

Priporočamo tudi: Mesečni horoskop za avgust: Dvojčki bodo željni akcije, eno znamenje pa spozna osebo, ki jim odpira nova vrata v karieri

Najbolj brano