Ali je preskakovanje obrokov po prenajedanju lahko rešitev? Čeprav mislite, da delate prav, to navado nujno odpravite!

Včasih se je težko upreti pregrešnim dražljajem, pa se je zato smotrno kaznovati tako, da si naslednji dan ne privoščimo toplega obroka? Preverite, kaj pravijo strokovnjaki.

Ali je preskakovanje obrokov po prenajedanju lahko rešitev? Čeprav mislite, da delate prav, to navado nujno odpravite! - Foto: Instagram

Vemo, kako je, ko se v pisarni prepustite delu: V službi imate na ušesih slušalke, prsti besno tipkajo in vi ste popolnoma zatopljeni v odgovarjanje in pošiljanje e-poštnih sporočil. Včasih lahko zaradi natrpanega urnika pozabite, kdaj ste nazadnje zaužili manjši prigrizek, kaj šele obrok. Ali pa ste preskočili zajtrk, ker vam dobro nameravani načrti za pripravo obrokov niso šli po načrtih, morda ste celo odločili za postenje, saj ste po vašem laičnem mnenju, prejšnji dan zaužili preveč. Ne glede na razlog je včasih izpuščanje obrokov preprosto življenjsko dejstvo. In čeprav se zdi nedolžno, strokovnjaki poudarjajo, da je treba jesti redno, saj ima lahko izpuščanje obrokov posledice za telo in duha. 

Morda ste že slišali, da lahko opuščanje obrokov v obliki prekinitvenega posta (IF) koristi vašemu zdravju ali vodi k izgubi telesne teže, vendar ne za vsako ceno. Čeprav je postenje s prekinitvami postenja iz teh razlogov postalo priljubljeno, ni veliko zanesljivih ali dokončnih dokazov, da je bolj koristno za hujšanje kot tradicionalno omejevanje kalorij ali da je še posebej koristno za zdravje.

Ne spreglejte: 

Mamljivo pecivo, dober burger ali tolažilna čokolada ... Težko se je upreti majhnemu odstopanju pri obrokih. Kljub temu ni nič narobe, če si ga občasno privoščite, vendar pa se večin ljudi po takšnem obroku sooča s krivdo. Zato je lahko precej mamljivo izpustiti obrok, da bi izravnali dodatne kalorije, ki ste jih zaužili prejšnji dan. Če ste ljubitelj te tehnike, vam takoj povemo, da je to zelo slaba ideja! Če želite ohraniti svojo postavo, ne smete preskočiti obroka po vašem "pregrešnem obroku", saj se lahko srečate z ravno nasprotnim učinkom. 

Navada, ki jo je potrebno pregnati

Po mnenju nutricionistov je navada uživanja obrokov s kalkulatorjem v glavi enaka napolniti krožnik s stresom. Telo ima rado strogost. To bo povzročilo le nastajanje nevarnih toksinov in občutek utrujenosti. Če redno izpuščate obroke, bo vaše telo prisiljeno sprejeti kompenzacijski postopek s črpanjem zalog iz maščobnega tkiva. Samodejno se boste počutili zelo utrujeni, saj se bo poraba energije zmanjšala. Zato je izpuščanje obroka po pretiranem uživanju zelo slaba ideja! Zaradi tega se boste počutili utrujene, bolj polne in zato po nepotrebnem pridobivali na telesni teži! Po prenajedanju se poskusite ukvarjati s telesno dejavnostjo, da porabite zaužite kalorije.

Če menite, da je izpuščanje obroka pameten način za ohranjanje telesne teže, premislite še enkrat. Seveda boste zaužili manj kalorij, vendar obstaja velika verjetnost, da boste podlegli svojim željam in se najedli nezdrave hrane, kar lahko privede do nevarnega kroga jojo diete.

Jojo dieta lahko zmoti vaš metabolizem v mirovanju, ki je način, kako vaše telo porablja kalorije, da bi lahko delovalo. Ker so vaši obroki tako nepredvidljivi, bo vaše telo obdržalo tisto, kar lahko, in ne bo učinkovito kurilo kalorij. Če izpuščate obroke, lahko to vpliva tudi na vaše hormone lakote. Vaše telo lahko proizvaja manj leptina - hormona lakote, ki zmanjšuje apetit, zaradi česar težje prepoznate, kdaj ste že siti.

Izpuščanje obrokov je škodljivo za vaše zdravje.

Seveda se občasno lahko zgodi, da preskočite obrok, vendar lahko to početje negativno vpliva na vaše zdravje in povzroči pomanjkanje hranil. Prav tako ne morete dosegati najboljših rezultatov, ker se osredotočate le na hrano. Če si zaradi natrpanega urnika težko najdete čas za obroke, upoštevajte te nasvete:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Beauty Chef (@thebeautychef)

Začnite z načrtovanjem obrokov, vendar z majhnimi koraki. Ni vam treba naenkrat pripraviti obrokov za ves teden. Namesto tega večer prej pripravite hranljiv zajtrk.
Pripravite si zdrave prigrizke. Vsi vemo, kako natrpano je življenje, zato bodo dnevi, ko boste hiteli z enega sestanka na drugega, ne da bi imeli vmes kaj časa za hrano. Takrat vam lahko pridejo prav prigrizki, bogati s hranilnimi snovmi, na vaši pisalni mizi. Nekaj dobrih idej za prigrizek je peščica praženih mandljev, beljakovinske ploščice z malo sladkorja, grški jogurt s svežim sadjem, banana z naravnim arašidovim maslom ali zelene palčke s humusom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ste že izbrali svojo poletno manikiro? To je vzorec, ki to poletje kraljuje na naših nohtih

Priporočamo tudi: Pozabite na všite tangice, to je še bolj drzen trend zapeljivih oblek tega poletja

Najbolj brano